Ново лице зграде Културног центра

Објављено: 06.06.2019

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања јуче је посетио Власотинце и том приликом отворио и предао на употребу грађанима реконструисану и дограђену зграду Културног центра. Објекат је реконструисан и дограђен кроз реализацију пројекта Дијалекат који је спровела општина Власотинце, а финансирала Влада Србије преко Министарства културе и информисања. Укупна вредност пројеката је 52 милиона динара, од чега су локална самоуправа и Министарство културе учествовали са по 50 одсто односно са по 26 милиона динара.

„Када се отвори, сагради или реконструише један овакав објекат, то је исто као да се отвори једна фабрика у свету духа, надахнућа и културе, као фабрика културних стремљења и уживања. Министарство културе и информисања постоји да помогне добре и конкретне пројекте, и да охрабри конкретне потезе и финансијски и стручно и организационо, у оним срединама које су кадре, спремне и орне да се ухвате у коштац са питањима из области културе“, рекао је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, на отварању реконструисане и дограђене зграде Културног центра у Власотинцу. Он је говорио и о важности улагања у културу чији су ефекти видљиви касније, али нису због тога мање важни.

Говорећи о дијалектима као богатству језика једног народа, министар Вукосављевић се осврнуо и на употребу ћириличног писма, као једног од првих основних израза нашег културног идентитета.

„Писмо као језик живи онолико колико се користи. Када је реч о ћирилици, Министарство културе и информисања припремило је предлог измене и допуне Закона о језику и писму и верујем да ће захваљујући тим мерама, али не само нормативним, него захваљујући подизању свести у друштву, наш културни драгуљ, а то је ћирилица, скоро па јединствено фонетско писмо у свету, бити живо и генерацијама које долазе после нас. Користим и ову прилику да упутим апел, молбу, позив, да увек када сте у прилици користите своју ћирилицу. На то нас обавезује дух предака али и дуг према потомцима“,  нагласио је министар Вукосављевић, истичући да када је култура у питању у Србији не постоје и не треба да постоје мале и велике средине.

Биоскопска сала има 178 места за посетиоце, конференцијску салу, клуб и четири нове канцеларије.
Председник општине Власотинце Зоран Тодоровић  је подсетио да објекат Културног центра има данашњи изглед захваљујући подршци Министарства културе и информисања  јер је на њиховом конкурсу Градови у фокусу одобрен пројекат Дијалекат, те да пројекат има два сегмента – грађевински и наративни део, којим је предвиђено очување призренско-тимочког дијалекта , а коме припада и власотиначки говор.

„Намера нам је била да грађани добију вишенаменски објекат за разне културне садржаје. Након бројних изазова са којима смо се суочавали претходних годину и по дана, од којих је највећи био онај када смо схватили да не можемо да реконструишемо подрумски простор, већ да морамо доградити спрат. То је захтевало измене пројектне документације, нове дозволе и низ других послова који су успорили радове на објекту. Јесте, трајало је дуже него што је планирано, али након свега, ми сада имамо репрезентативни, модеран и мултифункционални објекат у коме ће моћи да се изводе позоришне и биоскопске представе, али и  да се организују многи други садржаји“, истако је Тодоровић.

Већник задужен за културу Зоран Стаменковић је подсетио да се данас ретко граде објекти културе,  и да су углавном грађени пре пола века. Он се овом приликом сетио и на почивше актере аматерског позоришног живота у Власотинцу, Богољуба Митића Ђошу и „чика Вељу Калемара“, како су Власотинчани звали Велимира Цонића.

„Иза нас остаје велелепни објекат, који ће, сигуран сам, деценијама служити грађанима и остати сведок једног времена. Сада је на посленицима у култури да осмишљавањем садржаја на најбољи могући начин искористе овај простор. Ова позоришна сезона је при крају, али верујем да ћемо од јесен, са новом сезоном у Власотинцу гледати позоришне и биоскопске представе“, поручио је Зоран Стаменковић.

Маја Марковић, менаџер  пројекта Дијалекат, у оквиру кога је реализован пројекат реконструкције и доградње зграде Културног центра је истакла подршку и помоћ министарства током реализације, али и подсетила на наративни део пројекта који је везан за очување призренско-тимочког дијалекта.

„Осим овог грађевинског дела, ми смо се интензивно бавили и активностима везаним за очување говора нашега краја. С обзиром на то да се често срећемо са ситуацијом да се наши људи стиде свог говора када су ван места живљења, ми смо желели да их анимирамо, пре свега, младе људе да стварају на дијалекту, што смо и успели “, рекла је Маја Марковић.

Бобан Димитријевић, директор Културног центра захваљујући се министарству и локалној самоуправи, а у име свих запослених  је изразио наду да ће нови радни простор бити додатна мотивација за рад упосленика.

„Добили смо адекватно опремљен простор и трудићемо се да га користимо на најбољи могући начин. Верујем да ће овај објекат допринети побољшању културне понуде у нашем месту. Запослени су, такође, добили функционални радни простор који ће им бити додатна мотивација за рад. Хвала свима који су помогли да Власотинце добије овако леп и уређен простор, а ми ћемо својим радом, надам се, оправдати поверење“, закључио је Бобан Димитријевић, директор Културног центра Власотинце.

Свршени гимназијалац Петар Такић је казивао своју песму на дијелекту „К д д н почне“, која је победила на Конкурсу за најлепшу песму на призренско-тимочком дијалекту, а свечаност је својим наступом увеличао бас баритон Марко Милисављевић уз клавирску пратњу Милана Јовановића. Присутни су уживали у песмама „Пукни зоро“, „Тамо далеко“, „О соле мио“…

 

Министар Вукосављевић обишао и друге установе културе у Власотинцу

Након отварања реконстурисане  и дограђене зграде Културног центра , министар културе и информисања Владан Вукослављевић, обишао је и друге установе културе  у Власотинцу, па је посетио Гигину кућу и Валчићеву палату где је смештена народна библиотека „Десанка Максимовић“ и јединствени објекат културе Турску кулу где је смештен Завичајни музеј.

Будући да министар Вукосављевић, при пут борави у Власотинцу, био је изненађен лепотом објеката, посебно Валчићевом палатом, он је изразио жељу и спремност да министарво на чијем је челу помогне у њеном уређењу.

„ Власници су изразили жељу да овај објекат дају општини на коришћење, уз услов да се он користи у сфери културе“, рекао је председник општине Власотинце Зоран Тодоровић.

„Прикупите документацију и дођите да нађемо начин да и овом објекту вратимо стари сјај “, поручио је министар Вукосављевић.

Министар Вукосављевић је након званичног дела програма одговарао и на новинарска питања везана за медијску стратегију, за конкурсе у култури и информисању, чланству у комисијама и медијске стурчњаке, истичући да су средства за културу која се довајају недовољња и да их у наредном периоду свакако треба повећати.

Остале вести

Објављено: 03.02.2021

Током низа година Културни центар Власотинце има веома добру сарадњу са Предшколском установом “Милка Диманић”. Тако је ова установа уручила Завичајном музеју више комада ЛП плоча са де...

Објављено: 27.08.2018
Централна прослава винских свечаности којом је 33. Вински бал завршен одржана је на летњој позорници поред реке Власине. Почела је наступом дувачког оркестра Исидора Захировића, који су својим наступом поздрави...
Објављено:
Прво вече 33. Винског бала завршено је величанственим концертом Дејана Петровића и његовог Биг бенда, који је трајао до дубоко у ноћ. Више хиљада Власотинчана је заједно са њима певало највеће хитове народне и ...
Објављено: 11.07.2017
Дечја певачка група „Пастренец Јуниор“ из бугарског града Монтана синоћ је одржала концерт у дворишту Културног центра.  Власотиначкој публици се представило осам чланова ове групе. Они су извели  део песама из...
Објављено: 18.05.2019

Данас је почео музички фестивал виолина "Власинско пролеће". Ово музичко такмичење организовано је у Завичајном музеју. Наступиће око тридесетак ученика основних и средњих музичких ...

Страница: 1 2 3 21