Отворен први Дечји пролећни ликовни салон

Објављено: 20.04.2021

У галерији Културног центра данас је отворен први Дечји пролећни ликовни салон, који је Културни центар Власотинце приредио у спомен вајару, сликару и професору Небојши Митровићу Пуши.

Радове на тему “Власотинце у срцу” послало је преко 200 ученика основних и средњих школа.

Обраћајући се победницима конкурса Братислав Валчић, уредник уметничког програма у Културном центру је истакао да је идеја о дечјем ликовном салону настала доста раније, али да није било услова да се она реализује прошле године због познате ситуације са корона вирусом.

“Веома нас је обрадовао број пристиглих радова јер нисмо очекивали да се ученици одазову у оволиком броју с обзирома да наставу углавном похађају онлајн. Ни у једном тренутку нисмо имали дилему да конкурс посветимо професору Небојши Митровићу Пуши јер је он оставио дубок траг у свом ликовном и педагошком раду. Велику подршку у реализацији пројекта пружила нам је породица Митровић. Наша жеља је да овај конкурс постане традиционалан и да превазиђе локалне оквире”, истакао је Братислав Валчић.

Говорећи о пристиглим радовима Јасмина Златковић, историчарка уметности и чланица жирија је истакла да је жири имао веома тежак задатак и да није било лаких одлука с обзиром на број и квалитет ученичких радова, тако да су победници сви учесници конкурса.

“Овим конкурсом и вечерашњом изложбом сви заједно дајемо велики допринос превазилажењу ове тешке епидемиолошке ситуације због које су многа културна дешавања одложена или се релизују онлајн”, рекла је Јасмина Златковић.

Отварајући вечерашњу изложбу Бранислав Катић, директор Културног центра је истакао значај покретања Дечјег пролећног ликовног салона, поред Ликовног салона – ликовни ствараоци Власотинца, који спада  међу најважнија културна дешавања која организује Културни центар Власотинце.

 “На овај начин пружамо прилику ученицима основних и средњих школа да покажу свој таленат, да га даље развијају и да неко од њих можда једног дана пронађе свој пут баш у ликовној уметности.

Пријатно смо изненађени бројем учесника и квалитетом приспелих радова и то нам даје наду да ће овај салон трајати и наредних година.  Хвала породици Митровић која нам је пружила подршку током саме организацеје салона. Надам се да ћемо наставити сарадњу како бисмо од заборава што боље сачували све што је за наш град учинио професор Небојша Митровић Пуша”, рекао је директор, Бранислав Катић.

Он је истакао да су врата Културног центра широм отворена за најмлађе ликовне ствараоце Власотинца и сву креативну децу којој је потребан неки вид подршке.

Бранислав Катић је победницима конкурса уручио дипломе и новчане награде, док је породица Митровић обезбедила робне награде, а победницима конкурса у све три категорије је даривала репродукције слика Небојше Митровића. Слике су победницима уручили унуци професора Митровића, Никола Митровић и Арсеније Стојиљковић.

“Захвална сам локалној самоуправи и Културном центру Власотинце који су подржали и покренули овај дечји ликовни салон. Број ученичких радова говори колико су деца била мотивисана и инспирисана. Она су нам показала шта значи познавати и волети уметност. Ко воли живот, воли и уметност. Наша породица ће увек бити спремна да помогне овакве пројекте и већ имамо планове како да што боље допринесемо да овај ликовни салон опстане  у годинама које су пред нама”, истакла не Јасмина Митровић.

 У категорији ученика од првог до четвртог разреда основних школа награђени су:

1. награда – Илија Благојевић – ОШ „Браћа Миленковић“ – Шишава,

2. награда – Дуња Стојиљковић – ОШ „Синиша Јанић“,

3. награда – Дуња Илић – ОШ „8. октобар“.

У категорији ученика од петог до осмог разреда награде су добили:

1. награда – Александра Митов – ОШ „8. октобар“,

2. награда – Исидора Николић – ОШ „Синиша Јанић“,

3. награда – Емилија Пејчић – ОШ „8. октобар“.

Међу најстаријим учесницима, ученицима средње школе награђени су:

1. награда – Јована Петровић – Техничка школа,

2. награда – Милица Миленковић – Техничка школа,

3. награда – Тијана Коцић – Техничка школа.

О победничким радовима је одлучивао жири у следећем саставу: Драгољуб Станковић Чиви, академски сликар, Иван Ранђеловић, професор ликовне графике у Школи за текстил и дизајн у Лесковцу и Јасмина Златковић, историчарка уметности.

Данашњи датум за отварање салона није узет случајно. Данас би сликар и вајар Небојша Митровић Пуша прославио свој 68. рођендан.

Својим уметничким делима и педагошким радом он је обележио време у коме је живео. Један је од највећих уметника на овим просторима. Излагао је на 38 заједничких и пет самосталних изложби. Учествовао је на ликовним колонијама у Србији, Црној Гори и Мађарској. Награђен је Октобарском наградом СО Власотинце за изузетан допринос култури и просвети. Један је од утемељивача Ликовног салона – ликовни ствараоци Власотинца.

Само годину дана пре него шта нас је Напустио Небојша Митровић Пуша, Културни центар Власотинце је на његов рођендан, 20. априла 2018. године приредио пету самосталну изложбу слика овог врсног уметника. Том приликом професор Лука Крстић је рекао пар реченицима којима је најбоље објаснио стваралички опус великог уметника:

“У Пушиним сликама уткана је енергија коју публика осети док посматра слике. Пуша уме да препозна, да одабере и пренесе на платно оно што носи у себи. Његове слике не представљају прошлост, не представљају будућност, оне представљају вечност”.

Сви заинтересовани отварење изложбе и саму изложбу моћи ће да погледају на јутуб каналу Културног центра Власотинце.

Остале вести

Објављено: 27.03.2017
Изложба фотографија под називом „Помак“, аутора Милана Васића биће отворена 28. марта у Галерији Културног центра Власотинце на Нешићевом кеју. Изложбу Милана Васића, професора на Високој технолошко уметничк...
Објављено: 07.03.2018
Синоћ  је у препуној Галерији Културног центра на кеју приређено вече под називом „Срећа у оку жене“. Повод за организовање је Дан жена, а вече је поред културног имало и хуманитарни карактер. Овом приликом при...
Објављено: 05.07.2018

Дечјим колажним програмом синоћ је отворено Лето у Власотинцу. Отварајући ову манифестацију  Бобан Димитријевић, директор Културног центра  је нагласио да је ове године приређен бог...

Објављено: 18.05.2017
Традиционалним концертом Градског оркестра, који је одржан у сали Културног центра синоћ су почели Дани Власотинца.  Реч је о вишедневном програму који ј...
Објављено: 27.03.2019
Уметници који се баве 3Д  стрит артом последњих година стварају невероватна дела, а својим сликама дају нову димензију. Захваљујући њиховим прорачунима и сликарским четкицама на улицама и тротоарима се стварају...
Страница: 1 2 3 21