Представнице Амбасаде Пољске посетиле Власотинце

Објављено: 07.08.2017

У циљу успостављања бољег економског односа, културне размене и свих других облика сарадње Власотинце су, након посете пољског амбасадора у Србији Томаша Његођиша, посетиле Каролина Јањик, саветница у Амбасади Пољске и Јоана Будишин, координаторка за културу, промоцију и науку.

Представнице Амбасаде Републике Пољске примили су Зоран Тодоровић, председник општине са сарадницима и Бобан Димитријевић и Србољуб Такић, директори Културног центра и Народне библиотеке „Десанка Максимовић“.

Упознајући гошће са економским развојем и могућностима за инострана улагања у привреду председник Зоран Тодоровић је истакао да у Власотинцу већ  раде компаније из Немачке, Словеније и Италије и да оне проширују своје погоне, што подразумева и већи број радних места, да се ових дана очекује примопредаја текстилне фирме Ретекс која је била у стечају, инвеститору из Јагодине и да су за индустријска улагања у Власотинцу заинтересоване  и турске компаније.

–          За нашу општину посебно је значајна пољопривредна производња. У неколико села наше општине имамо  интензивирану пластеничку производњу поврћа. То су савремени пластеници са грејањем, вентилацијом, са системима за наводњавање кап по кап. Неки произвођачи у пластеницима имају компјутерски регулисане параметре који су важни за производњу поврћа. Брдско-планинински део општине, који је због миграције полунасељен и еколошки чист погодан је за развој органске производње хране – истакао је председник Тодоровић.

Он је том приликом изразио наду да ће се преко Амбасаде Пољске успоставити сарадња и са фирмама из те земље које би биле заинтересоване за инвестирање у Власотинцу.

–          Реално је очекивати да дође до такве сарадње са пољским привредницима јер наша општина нема финансијских проблема, никоме се не дугује, није кредитно задужена и све своје обавезе сервисира у минут, тако да смо веома озбиљни као партнери – додао је председник Зоран Тодоровић.

Говорећи о активностима Канцеларије за локални економски развој и координатор Маринко Ђорђевић је истакао да се у овој служби пишу пројекти,  да се понекада учествује у реализацији али и да се пружа помоћ при писању пројеката јавним установама и предузећима.

Радимо различите пројекте од оних инфраструктурних, до социјалнх, образовних, комуналних.

–          У току је завршетак инфраструктурног пројекта из области заштите напуштених паса, који се  преко Европског Прогреса финансира средствима ЕУ, Владе Швајцарске и  Владе Републике Србије. Реализовали смо, између осталог, пројекат запошљавања, формирања земљорадничке задруге и изградње трансфер станице – истакао је Маринко Ђорђевић.

–          Радимо на стварању најбољих услова у нашој општини за потенцијалне инвеститоре како би се они осећали сигурно и пронашли свој интерес да изаберу баш Власотинце за своја улагања. Понудићемо им боље услове од других – рекао је Светислав Петровић, директор ЈКП „Комуналац“.

Он  је као могуће облике економске сарадње Власотинца са Пољском предложио извоз грађевинског материјала, отварање малих прерађивачких погона за прераду поврћа, извоз зачина, посебно алеве паприке као и могућност да се овде пребаци део производних капацитета пољских произвођача пољопривредних машина.

Србољуб Такић, директор библиотеке упознао је гошће са историјом Власотинца, наглашавајући да први записи о вароши потичу из 1516. године, као и то да овде никада нису живели Турци иако је преко Власотинца водио пут од Ниша до Цариграда.

–          Какви су у то време били Власотинчани, храбри и кочоперни, такви су данас радници у култури који се здушно боре да сачувају сваки запис о Власотинцу, да анимирају локалне ствараоце, да чувају традицију и културну баштину – истакао је Србољуб Такић.

Бобан Димитријевић, директор Културног центра је истакао да је већ са амбасадором Томашом Његођишем већ договорена изложба фотографија у дворишту или Галерији Културног центра, да се ради на омогућавање учешћа Небојше Илића на неком од фестивала документарног филма у Пољској, као и да се анализира могућност размене других културних садржаја.

Директор Бобан Димитријевић  је том приликом говорио о Власотинцу од ослобођења од Турака до данашњих дана са посебним освртом на формирање удружења и институција културе, а потом и о традиционалним културним манифестацијама.

Он је том приликом гошће упознао и са пројектом реновирања биоскопа за шта ће се издвојити 46 милиона динара, од чега ће Министарство културе издвојити 26 милиона динара.

Директорка Туристичке организације Наташа Живковић говорила је о Винском путу, Стази здравља, плановима за развој сеоског туризма, селу Дадинцу где се и даље негује винска традиција, о Конопници која има два археолошка налазишта и цркву Пресвете  Богородице, о обиљу неискоришћених потенцијала попут Чаробне долине, њених  водопада и малих купалишта.

Каролина Јањик  је нагласила да је амбасадор Пољске био одушевљен Власотинцем приликом своје прве посете  и да је због тога послао стручни тим како би се унапредила сарадња на многим пољима.

–          Пољска има велико искуство у  искоришћавању европских фондова. Своја знања можемо да пренесемо на државе западног Балкана па и вама. Наша Амбасада у Београду има разне начине да то учини, посебно организовањем разних конференција. Један од тих начина је био и  позив групи новинара од стране нашег Министарства спољних послова који су током студијског боравка у Пољској упознати са функционисањем тржишне привреде. Они су том приликом  посетили Министарство пољопривреде и фирме у којима су разговарали са нашим предузетницима. То им је била прилика да се упознају и са начином на који је наша држава помагала предузетницима на путу до Европске уније. Посебно је било важно пренети им искуство како да најбоље користе предприступне фондове – истакла је Каролина Јањик.

Она је позвала руководство општине и привреднике да присуствује Сајму пољопривреде у Крагујевцу и Пословни форум у Нишу током кога ће се одржати бројни бизнис састанци.

Каролина Јањик је позвала наше установе да учествују на конкурсу за мале грантове које сваке године за пројекте у Србији организује Министарство спољних послова.

–          Ове године за седам пројеката издвојено је 25.000 евра.  Реч је о развојној помоћи те је акценат стављен на социјалну сферу, заштиту животне средине,  енергетску ефикасност, за потребе  медицинских установа – истакла је Каролина Јањик.

Каролина Јањик је била посебно заинтересована за рад Културног центра и библиотеке, за могућу културну размену. Она је изложбу фотографија о развоју Пољске најавила већ за септембар месец када ће се прецизирати даља сарадња. Такође је истакла потребу да се што пре реализује иницијатива о братимљењу Власотинца и сличног града у Пољској.

Каролина Јањик и Јоана Будишин, поред Народне библиотеке „Десанка Максимовић“, обишле су Завичајни музеј, Галерију Културног центра, спортско-рекреативни комплекс поред Власине и Старо гробље. Посебно интересовање показале су за Стару српску графику.

Остале вести

Објављено: 19.03.2018
У препуној сали Омладинског дома у бугарском граду Монтана протеклог викенда одржан је  концерт под називом „Балкански ритмови“. Многобројној публици представили су се Културно-уметничко  друштво„Братство“ и Фо...
Објављено: 18.05.2017
Традиционалним концертом Градског оркестра, који је одржан у сали Културног центра синоћ су почели Дани Власотинца.  Реч је о вишедневном програму који ј...
Објављено: 18.05.2019

Данас је почео музички фестивал виолина "Власинско пролеће". Ово музичко такмичење организовано је у Завичајном музеју. Наступиће око тридесетак ученика основних и средњих музичких ...

Објављено: 07.07.2021

Културни центар Власотинце ове године по шеснаести пут организује традиционалну културну манифестацију Лето у Власотинцу (ЛУВЛ). Као и ранијих година, организатор је припремио богат и р...

Објављено: 23.12.2018
На  основу  члана  60.  Закона о јавним  набавкама („Службени гласник РС“, бр. 124/2012, 14/2015 и 68/2015) и члана  6. Правилника  о  обавезним  елементима   конкурсне  документације  у поступцима јавних  наба...
Страница: 1 2 3 21