Ноћ вина на обали Власине

Објављено: 28.08.2017

Завршни део пргoрама 32. Винског бала почео је дефилеом учесника ове манифестације. У предвечерје 26. августа у центру града окупили су се фолклорци, мажореткиње, Виноградарске виле, витезови и даме вина. Поворка се уз музику трубача упутила ка централном платоу винских свечаности.

На малој позорници Винског бала наступиле су  мажореткиње, предвођење кореографкињом Верицом Јанковић. Публици су се представиле беби мажореткиње, јуниорке и први састав који носи назив Лесковачке мажореткиње. Оне су традиционално својим учешћем увеличале ову светковину вину и винарима у част.

Ове године у дане Винског бала у Власотинцу су били витезови и даме вина из Суботице, Бајше, Вршца, Београда, Крагујевца, Параћина и Титела. Њихов домаћин био је Вински витешки ред Симеон из Власотинца. Витезове вина из  целе Србије најпре је поздравио председник Скупштине Винског витешког реда Симеон  г. Светислав Пешић.

Витезови вина заједно већ годинама уназад промовишу власотиначка вина, традицију нашег краја, винску културу  и раде на унапређењу и осавремењавању винарства.

И овога пута вече  је употпуњено наступом фолклора. Чланови  Фолклорног ансамбла – Црниловић и КУД „Братство“  извели су осам кореографија из свих делова Србије.

Организатори су се побринули да обезбеде музику за све укусе. Поред одличних концерата Пилота и Балканике на централној бини, на малој бини било  је фолклора, латиноамеричких плесова и хип хопа.

За хип хоп  побринула се плесна група Mafinuum из Власотинца, која је огранак  велике плесне заједнице Continuum из Ниша. Државни прваци и финалисти емисије Ја имам таленат предвођени тренером Сандром Прокић  су другом кореографијом представили концепт плеса у коме нису играли уз музику, већ само уз речи.

Неизоставно је било и  такмичење у брзом испијању шприцера на коме је победио Дарко Богдановић из Бобишта.

На обали Власине те вечери пила су се најбоља вина из нашег краја, наздрављало се, уживало у традиционалним власотиначким  јелима, орила се музика. Блиставу ноћ Винског бала многи ће још дуго памтити .

Вино и вредни виноградари нашег краја били су у центру свих дешавања на овој свечаности а следеће године љубитеље овог божанског пића свакако ће изненадити новим винима и још бољим квалитетом.

Остале вести

Објављено: 12.05.2021

Синоћ је у галерији Културног центра отворена колективна изложба “Вратимо се коренима”. То је прва селектована, колективна изложба радова младих власотиначких уметника, коју је организо...

Објављено: 15.03.2017
У суботу, 18. марта у 20 сати,  у сали Културног центра (биоскоп) глумац Драган Божа Марјановић извешће монодраму „Повраћај из Хаг“. Ова монодрама говори о ситном преступнику из јужне Србије, који грешком би...
Објављено: 18.05.2019

Данас је почео музички фестивал виолина "Власинско пролеће". Ово музичко такмичење организовано је у Завичајном музеју. Наступиће око тридесетак ученика основних и средњих музичких ...

Објављено: 24.05.2019
Изложба млади власотиначког сликара Александра Спасића биће отворена 27. маја у уметничкој галерији „Кирил Петров“ у бугарском граду Монтана. Овом приликом Александар ће се бугарској публици представити сликама...
Објављено: 22.05.2017
Резањем славског колача код градског крста Власотинчани су данас прославили градску славу, пренос моштију Светог оца Николаја, у народу познатијег као летњи Свети Никола. Обред сечења славског колача обавио је ...
Страница: 1 2 3 21