Ана Катић учествовала на тренингу „Бранитељи и бранитељке мањинских права“

Објављено: 09.07.2019

Ана Катић, студенткиња мастер студија на Правном факултету у Нишу и адвокатски приправник у адвокатској канцеларији Ранђеловић у Нишу недавно је учествовала на тренингу „Бранитељи и бранитељке мањинских права“ који је одржан у Јагодини од 1. до 6. јула ове године.

„За ову врсту тренинга сазнала сам на сајту Правног факултета и то препознала као одличну прилику да стекнем нова знања, искуства и да упознам нове људе“, каже Ана Катић.

Тренинг „Бранитељи и бранитељке мањинских права“ организовао је Институт за европске послове чији је директор Наим Лео Бешири, уз подршку Rockfeller Brothers Fund. Тренинг је конципиран тако да се састојао од пет радних дана са веома интензивном агендом.

„Цео програм конципиран у виду тренинга фокусирао се на значај и механизме заштите права мањина, који има за циљ да младим правницима пружи могућност да допринесу унапређењу људских права у Републици Србији и унапреде вештине које су нам неопходне у послу којим се бавимо“, додаје Ана Катић.

Учесници су се током првог дана тренинга упознали са самим појмом дискриминације.

 „У ову причу нас је увео Иван Ђурић, да би смо након тога наставили дискусију са Гораном Милетићем и Тамаром Томашевић. Првог дана циљ је био да нас уведу у саму проблематику целокупног тренинга, почев од самог појма дискриминације, до проналажења мањина у Републици Србији, разумевања њиховог положаја и развијања емпатија према жртвама кршења људских права“, објашњава Ана Катић.

Други дан тренинга у Јагодини почео је разговором са Иваном Филипов на тему „Улога Повереника за заштиту равноправности у борби против дискриминације“.

„Након тога уследио је разговор са Миланом Бајићем, уз практичну вежбу осмишљену као симулација судског поступка у којој смо расправљали о случају JERUZALEM VS AUSTRIA који се раније нашао пред Европским судом за људска права. На тај начин смо имали могућност да у пракси видимо како су о томе одлучивали домаћи судови, како изгледа сам поступак пред Европским судом, али и да применимо Европску конвенцију о људским правима на конкретан случај“, каже Ана Катић.

Трећи дан тренинга је обухватао посету Вишем суду у Јагодини где су учесници разговарали са судијама Јасминком Велисављевић и Ружицом Михајловић.

„Између осталог, дотакли смо се конкретних случајевима у којима је било кршења мањинских права, да би након тога разговор наставили са Драгославом Бајић и водили дискусију о правима LGBTTQAI популације, као и проблемима са којима се њени припадници свакодневно сусрећу. У оквиру дискусије „Поносни на то што јесмо“ наставили смо разговор са Маријом Демић о правима и положају Рома у Републици Србији“, вели Ана Катић.

Четврти дан  тренинга „Бранитељи и бранитељке мањинских права“ обележио је Владимир Вукчевић, тужилац за ратне злочине.

„Владимир Вукчевић нам је указао на нека од најтежих кривичних дела, као и на кршење основних људских права, почев од права на живот. Петог дана одржан је састанак са Луком Божовићем који нас је детаљно, раузмљиво и јасно упознао са активностима, начином комуникације и израдом предлога практичне политике који ћемо обавити након завршеног тренинга у циљу коначне реализације спроведене обуке“, наглашава Катићева.

Она је са овог тренинга посебно издвојила Форум театар, које је свакодневно спроводила глумица Бранка Бајић.

„Кроз различите радионице које је организовала Бранка Бајић, имали смо могућност да на тренутак будемо неко други, да уђемо у улоге жртава, починилаца кривичних дела и анализирамо актуелне случајеве из праксе у којима постоје ситуације кршења права мањина. Препоручила бих свима да прате рад Института за европске послове на друштвеним мрежама, као и да се пријаве на овакве и сличне програме јер нам рад са другима помаже да радимо на себи и да будемо још боља верзија себе у професионалном и људском смислу“, закључује Ана Катић.

Остале вести

Објављено: 09.03.2018
Јуче су корисници Центра за децу и омладину спровели уличну акцију  под називом  „Цвет на дар“, којом су обележили 8. март - Дан жена. Делили су цветове које су ручно израдили на радионицама у Дневном боравку з...
Објављено: 25.10.2016
На објекту Дечја радост Предшколске установе „Милка Диманић“ у Власотинцу у току су радови на замени спољне столарије. Средства у износу од 3,7 милиона динара одобрила је Фондација „Новак Ђоковић“. -Фондација ...
Објављено: 11.04.2017
Почетком априла у спортско рекреативном центру „Власина“ одржан је традиционални Међународни карате турнир  „Власотинце опен 2017“. Ове године овај турнир је одржан  по петнаести пут, организатор је карате клуб...
Објављено: 03.10.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ  је одржано предавање „О значају Светог Писма“. Ово је била прилика да се заинтересованима представи и Библијска школа из Лесковца, а да је било заинтере...
Објављено: 08.06.2017
Републичко такмичење и смотра истраживачких радова одржано је 3. и 4. јуна у Београду.На такмичењу власотиначки гимназијалци забележили су још један успех.

Учествовало је 5...