БИБЛИОТЕКА ГИМНAЗИЈАЛЦИМА ПРЕДСТАВИЛА mCOBISS  АПЛИКАЦИЈУ

Објављено: 05.11.2019

У Народној библиотеци “Десанка Максимовић” је организовано упознавање гимназијалаца са могућностима које пружа апликација mCOBISS  на мобилним телефонима који имају андроид оперативни систем.

Ова апликација омогућава читаоцима да претражују библиотечку грађу, да резервишу књиге и продужују рок позајмице.

Са гимназијалцима су биле професорке српског језика и  књижевности Сузана Пешић и Ивана Павловић и професорка Биљана Пиповић, која поред енглеског језика, од прошле године предаје и предмет Језик, медији и култура.

По речима професорке Биљане Пиповић, овакве едукације су веома важне за ученике који су изабрали прдмет Језик, медији и култура. Циљ овог предмета  је развијање и унапређивање комуникацијских вештина, развој медијске културе и усвајање културних образаца који ће ученицима омогућити сналажење у савременом свету. Тако да се ова едукација потпуно уклопила у програм овог предмета.

У доба паметних телефона када људи све ређе користе рачунаре творци програма COBISS су за библиотекаре и кориснике развили верзију mCOBISS прилагођену мобилним уређајима. Са овом апликацијом омогуђен је приступ информацијама у преко 180 библиотека у Србији, било када и са било ког места”, истиче Александар Николић, књижничар у позајмном одељењу бибилиотеке.

По његовим речима уз помоћ ове апликације корисници могу да претражују библиотечку грађу, прегледају позајмљену грађу, продуже рок позајмице, резервишу грађу, прегледају и откажу резервацију, прегледају историју позајмице и примају е – обавештења.

“Наш циљ је да што већем броју корисника представимо ову апликацију јер због брзог темпа живота многи људи немају времена да претражују, резервишу и продужавају рок позајмице са својих рачунара код куће. Потребно је да су чланови библиотеке, да преузму апликацију из плеј продавнице, да добију шифру за пријављивање и да имају интернет везу на свом телефону. Ова апликација умногоме олакшава посао и корисницима библиотечких услуга и запосленима у библиотеци”, додаје Александар Николић.

По речима библиотекара, почела је кампања представљања mCOBISS-а. Кренули су од млађих корисника. Након тридесет гимназијалаца у плану је да ову едукацију прођу ученици Техничке школе, потом и основних школа и осталих грађана.

Све ово је доступно у верзији за рачунаре COBISS PLUS.

Остале вести

Објављено: 08.12.2017

Вода из власотиначког „Водовода“ може да се користи за пиће и припремање хране, показале су анализе које је...

Објављено: 02.04.2019
Технички пријем изведених радова на реконструкцији школске зграде Основне школе „Синиша Јанић“ и дворишта извршен је 28. марта и након тога кренули су радови на изградњи фискултурне сале. „Сви изведени радов...
Објављено: 27.09.2017
Јуче је у сали Културног центра изведена позоришна представа „Ја бих да се зовем Срећко“.  Реч је о ауторској представи глумца Радета Маринковића, који се овог пута потписује и као сценариста и као режисер пред...
Објављено: 11.08.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ  је отворена изложба фотографија и докумената о развоју спортског пливања у Власотинцу. Изложба је названа „ Пливање у Власотинцу, од бањање до спорта“. ...
Објављено: 28.06.2019
Данас је, на Видовдан, у Основној школи „Синиша Јанић“ организовано свечано уручење Вукове дипломе. Основну школу „Синиша Јанић“ је завршило 107 ученика осмог разреда, међу којима је 29 носиоца престижног призн...