Бициклом око света

Објављено: 19.04.2017

Током априла месеца у Власотинцу је неколико дана боравио Јапанац Тсутому, који својим бициклом обилази свет. На пут је кренуо 2015. године, најпре је обишао Јапан и земље Азије а потом се запутио ка Европи. На идеју да свет обиђе бициклом дошао је након што је бициклом најпре неколико година обилазио Јапан.

„Волим да путујем, да упознајем нове људе, нове пределе, нове културе. Након што сам обишао своју земљу пут ме је водио у обилазак Азије. До сада сам обишао многе земље, неке од њих су: Вијетнам, Камбоџа, Лаос, Тајланд, Индија, Кина, Казахстан, Таџикистан, Иран, Јерменија, Турска, Бугарска… сада сам у Србији, наставићу пут Македоније, Црне Горе, Босне, Мађарске и преко Европе до Финске. На пут сам кренуо 2015. године,  а планирам да се у наредне две-три године вратим одакле сам и кренуо, у Јапан“, каже овај млади Јапанац.

У местима где путује обично остане неколико дана, обиђе нека знаменита места, знаменит културни споменик и настави даље. Каже да у зависности од пута којим вози дневно на бициклу проведе од осам до десет сати. Не вози брзо већ ужива у крајолику којим пролази. Ни језик му није препрека јер углавном сретне неког ко зна енглески.

Ових дана пут га је нанео и до власотиначког села Крушевица где је закуцао на врата Драгољуба Миладиновића Малог. Као и сваки добар домаћин Мали је путника намерника примио и угостио пар дана.

„Желео сам да му покажем да смо ми Срби добар и гостољубив народ. Да су наша врата увек отворена за све путнике намернике. Успели смо да се и споразумемо, мало су помогли пријатељи који знају енглески, а мало и рукама. Пробао је наша традиционална јела, угостио сам га као што би већина нас угостила драгог госта. Желим да на његов даљи пут понесе лепу слику о Србији, Србима а посебно о Власотинцу и Власотинчанима“, рекао је Драгољуб Миладиновић Мали.

Тсутому каже да нема прецизан план путовања, да се задржава у местима онолико колико је потребно да се одмори и бар мало упозна део кроз који пролази. Уз осмех каже да је најчешће до сада спавао у природи и да никакву непријатност није доживео. На питање шта је до сада знао о Србији и Србима одговорио нам је не много, а и оно што је знао било је углавном везано за прошле ратове који су вођени на нашем простору. Но, за ових неколико дана почео је да мења слику о Србији, о Србима. Видео је да су Срби добронамеран, насмејан и гостољубив народ, да радо прима странца у својим кућама. Зна Пиксија који годинама живи и ради у Јапану, а чуо је наравно и за Новака Ђоковића.

На наше питање која је земља кроз коју је путовао до сада оставила највише утисака на њега одговорио је Иран.

„У Ирану је све другачије него што медији преносе. Иако сам пре пута слушао да у овој земљи човек није сигуран, током свог боравка у Ирану стекао сам сасвим другачију слику о њој. Ја никакву непријатност нисам доживео“, кратко је рекао овај Јапанац.

Након боравка у Власотинцу  пут ће га водити према Македонији и другим балканским земљама до Мађарске,  а од Мађарске кроз Европу до Финске. Од Финске назад ка Јапану и то бициклом натовареним неопходним стварима за боравак на отвореном.

Остале вести

Објављено: 27.07.2017
У Ладовици ће се од 28. до 30. jула одржати 11. Пивски фестивал,  музичка манифестација која је веома значајна у свету алтернативне музике код нас. Прича организатора фестивала враћа нас на почетке њиховог р...
Објављено: 27.02.2017
Удружење потомака ратника Србије 1912 – 1920. године Власотинца 1. марта пригодним програмом обележиће 100 година од стрељања 33 мештана Шишаве и Доње Ломнице на месту Трле – Санинска долина , на путу Власотинц...
Објављено: 23.04.2018
Током протеклог викенда у Лесковцу у Спортској хали „Дубочица“ одржано је Појединачно првенство југоисточне Србије у боксу за 2018. годину. На овогодишњем првенству учествовало је 115 такмичара, а такмичило се ...
Објављено: 09.08.2018

Минулог викенда је у организацији УГ „Клуб  Балкан Екстрем“ Власотинце организован други МТБ маратон. Ово је била прилика да како лиценцирани бициклисти тако и рекреативци опробају ...

Објављено: 28.08.2017
Другог дана Винског бала централни део манифестације био је Салон вина- вина југа који је одржан у прелепом амбијенту хотела Грозд. На другом по реду Салону вина, поред 20 излагача из целе Србије, своје вино из...