Бициклом око света

Објављено: 19.04.2017

Током априла месеца у Власотинцу је неколико дана боравио Јапанац Тсутому, који својим бициклом обилази свет. На пут је кренуо 2015. године, најпре је обишао Јапан и земље Азије а потом се запутио ка Европи. На идеју да свет обиђе бициклом дошао је након што је бициклом најпре неколико година обилазио Јапан.

„Волим да путујем, да упознајем нове људе, нове пределе, нове културе. Након што сам обишао своју земљу пут ме је водио у обилазак Азије. До сада сам обишао многе земље, неке од њих су: Вијетнам, Камбоџа, Лаос, Тајланд, Индија, Кина, Казахстан, Таџикистан, Иран, Јерменија, Турска, Бугарска… сада сам у Србији, наставићу пут Македоније, Црне Горе, Босне, Мађарске и преко Европе до Финске. На пут сам кренуо 2015. године,  а планирам да се у наредне две-три године вратим одакле сам и кренуо, у Јапан“, каже овај млади Јапанац.

У местима где путује обично остане неколико дана, обиђе нека знаменита места, знаменит културни споменик и настави даље. Каже да у зависности од пута којим вози дневно на бициклу проведе од осам до десет сати. Не вози брзо већ ужива у крајолику којим пролази. Ни језик му није препрека јер углавном сретне неког ко зна енглески.

Ових дана пут га је нанео и до власотиначког села Крушевица где је закуцао на врата Драгољуба Миладиновића Малог. Као и сваки добар домаћин Мали је путника намерника примио и угостио пар дана.

„Желео сам да му покажем да смо ми Срби добар и гостољубив народ. Да су наша врата увек отворена за све путнике намернике. Успели смо да се и споразумемо, мало су помогли пријатељи који знају енглески, а мало и рукама. Пробао је наша традиционална јела, угостио сам га као што би већина нас угостила драгог госта. Желим да на његов даљи пут понесе лепу слику о Србији, Србима а посебно о Власотинцу и Власотинчанима“, рекао је Драгољуб Миладиновић Мали.

Тсутому каже да нема прецизан план путовања, да се задржава у местима онолико колико је потребно да се одмори и бар мало упозна део кроз који пролази. Уз осмех каже да је најчешће до сада спавао у природи и да никакву непријатност није доживео. На питање шта је до сада знао о Србији и Србима одговорио нам је не много, а и оно што је знао било је углавном везано за прошле ратове који су вођени на нашем простору. Но, за ових неколико дана почео је да мења слику о Србији, о Србима. Видео је да су Срби добронамеран, насмејан и гостољубив народ, да радо прима странца у својим кућама. Зна Пиксија који годинама живи и ради у Јапану, а чуо је наравно и за Новака Ђоковића.

На наше питање која је земља кроз коју је путовао до сада оставила највише утисака на њега одговорио је Иран.

„У Ирану је све другачије него што медији преносе. Иако сам пре пута слушао да у овој земљи човек није сигуран, током свог боравка у Ирану стекао сам сасвим другачију слику о њој. Ја никакву непријатност нисам доживео“, кратко је рекао овај Јапанац.

Након боравка у Власотинцу  пут ће га водити према Македонији и другим балканским земљама до Мађарске,  а од Мађарске кроз Европу до Финске. Од Финске назад ка Јапану и то бициклом натовареним неопходним стварима за боравак на отвореном.

Остале вести

Објављено: 02.07.2018

“Питао сам малог пужа“

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић” 29. jуна промовисана је књига „Питао сам малог пужа“ (Mоја социолош...

Објављено: 27.03.2017
Руководство власотиначке општине данас је обишло неколико градилишта, реч је о градилиштима на овдашњем Дому здравља, Техничкој школи и Гимназији, основној школи у Бољару и Прихватилишту за напуштене животиње ,...
Објављено: 17.03.2017
У оквиру своје предизборне кампање јуче је Власотинце посетио председнички кандидат Саша Јанковић. У разговору са грађанима он је истакао да тренутно имамо  по раднике најлошији  Закон о раду у историји земље. ...
Објављено: 04.07.2017
По већ устаљеној традицији и ове године је у Власотинцу обележен 4. јули-Дан борца. Тим поводом, делегација СУБНОР-а најпре је положила цвеће на споменике у парку у центру града, испред зграде општине и на Тргу...
Објављено: 09.10.2017
Ученици Основне школе „Синиша Јанић“ у Власотинцу Дечју недељу завршили су посетом првака библиотеци „Десанка Максимовић“ и такмичењем у квизу знања. Једна од активности коју су ученици Основне школе „Синиша...