Борина недеља обележена у Власотинцу

Објављено: 26.03.2019

Књижевна заједница „Борисав Станковић“ организује 53. Борину недељу поводом које се ове године програми реализују у Врању, Београду, Лесковцу и Власотинцу.

Тим поводом синоћ је у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ приређено књижевно вече на коме су учествовали књижевници Радомир Андрић и Јеремија Лазеревић.

Вече поезије „Стихови теку Власином“ најавио је књижевник и ТВ сценариста Зоран Давинић, секретар Књижевне заједнице „Борисав Станковић“.

Радомир Андрић,  почасни председник Удружења књижевника Србије, ствара дуже од пола века, до сада је објавио 35 књига поезије међу којима је и седам књига за децу. Он се подсетио синоћ својих долазака у Власотинце, винских балова које је водио и дружења са пријатељима из наше вароши.

Поред својих песама из збирке „Свикавање на левитацију“ и поезије из ране младости, Радомир Андрић је казивао и своје песме настале током страдања српског народа у НАТО агресији, које представљају сведочанство, опомену, крик и молитву за српски род.

Публици се потом својим стиховима представио песник Јеремија Лазаревић. Иако је дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду, изузетно је даровит књижевни стваралац. Његова поезија превођена је на многе светске језике, добитник је више књижевних награда, међу којима је Печат кнеза Лазара и Радоје Домановић.

У име организатора ове манифестације публици се обратио Мирослав Цера Михајловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“. Он је овом приликом истакао да Борина недеља уз Дисово пролеће спада у најстарије књижевне манифестације у земљи и да је давно превазишла локалне оквире.

„Ишетао је Бора давно из свог вилајета. Један  је од неколицине наших култних писаца. Нашао сам податак да је једно од првих извођења „Коштане“  било у Власотинцу.  Програм Борине недеље последњих година видела је публика у Новом Саду, Крагујевцу, Зајечару“, истакао је Мирослав Цера Михајловић.

Он  је најавио обележавање тридесет година од формирања Књижевне заједнице „Бора Станковић“, током кога ће поред  свечаних академија и бројних програма у Врању, бити представљена  књига Зорана Давинића „Капија за други свет“. Ова књига представља својеврсну сагу о Власотинцу.

Аутори су поклонили своје књиге Срби Такићу, директору Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ и обећали нова издања за библиотеку.

И баш као што је Јеремија Лазаревић рекао на почетку вечери „Свако је вечерас овде унео по један свет и свако ће из ове галерије изнети помало бољи свет“, и било је тако.

 

Остале вести

Објављено: 21.03.2018
Председник општине Власотинце Зоран Тодоровић именован је за заменика председника Одбора за заштиту животне средине и ванредне ситуације Сталне конференције градова и општина, на јучерашњој конститутивној седни...
Објављено: 01.06.2017
Најуспешнији спортисти који су у протеклим недељама и месецима постигли запажене резултате, и достојно презентовали клуб и место из којег долазе 31. маја  угостио је председник општине Власотинце Зоран Тодорови...
Објављено: 10.02.2017
У оквиру обележавања Светог Трифуна, славе виноградара и винара, у понедељак 13. фебруара,  у 18 сати, у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ биће отворена изложба карикатура  под називом „Вино и љу...
Објављено: 01.09.2018
Прва седница Главног одбора Боље Србије одржана је данас у Власотинцу. На њој је председник странке Драган Јовановић поднео извештај о раду Боље Србије, изабрани су чланови Извршног одбора, као и председништво ...
Објављено: 19.05.2018

Музичким фестивалом „Власинско пролеће“ данас је почела вишедневна културно-уметничка манифестација Дани Власотинца. Реч је о вишедневној манифестацији, коју је Културни центар уста...