Борина недеља обележена у Власотинцу

Објављено: 26.03.2019

Књижевна заједница „Борисав Станковић“ организује 53. Борину недељу поводом које се ове године програми реализују у Врању, Београду, Лесковцу и Власотинцу.

Тим поводом синоћ је у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ приређено књижевно вече на коме су учествовали књижевници Радомир Андрић и Јеремија Лазеревић.

Вече поезије „Стихови теку Власином“ најавио је књижевник и ТВ сценариста Зоран Давинић, секретар Књижевне заједнице „Борисав Станковић“.

Радомир Андрић,  почасни председник Удружења књижевника Србије, ствара дуже од пола века, до сада је објавио 35 књига поезије међу којима је и седам књига за децу. Он се подсетио синоћ својих долазака у Власотинце, винских балова које је водио и дружења са пријатељима из наше вароши.

Поред својих песама из збирке „Свикавање на левитацију“ и поезије из ране младости, Радомир Андрић је казивао и своје песме настале током страдања српског народа у НАТО агресији, које представљају сведочанство, опомену, крик и молитву за српски род.

Публици се потом својим стиховима представио песник Јеремија Лазаревић. Иако је дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду, изузетно је даровит књижевни стваралац. Његова поезија превођена је на многе светске језике, добитник је више књижевних награда, међу којима је Печат кнеза Лазара и Радоје Домановић.

У име организатора ове манифестације публици се обратио Мирослав Цера Михајловић, уредник Књижевне заједнице „Борисав Станковић“. Он је овом приликом истакао да Борина недеља уз Дисово пролеће спада у најстарије књижевне манифестације у земљи и да је давно превазишла локалне оквире.

„Ишетао је Бора давно из свог вилајета. Један  је од неколицине наших култних писаца. Нашао сам податак да је једно од првих извођења „Коштане“  било у Власотинцу.  Програм Борине недеље последњих година видела је публика у Новом Саду, Крагујевцу, Зајечару“, истакао је Мирослав Цера Михајловић.

Он  је најавио обележавање тридесет година од формирања Књижевне заједнице „Бора Станковић“, током кога ће поред  свечаних академија и бројних програма у Врању, бити представљена  књига Зорана Давинића „Капија за други свет“. Ова књига представља својеврсну сагу о Власотинцу.

Аутори су поклонили своје књиге Срби Такићу, директору Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ и обећали нова издања за библиотеку.

И баш као што је Јеремија Лазаревић рекао на почетку вечери „Свако је вечерас овде унео по један свет и свако ће из ове галерије изнети помало бољи свет“, и било је тако.

 

Остале вести

Објављено: 01.06.2018

Мештане власотиначких  села Шишава и Доња Ломница вишедеценијски мучи проблем водоснабдевања. Недавно је изградњом резервоара од 100 кубних метара, који уз постојећи чини резерву од...

Објављено: 03.04.2018

Минулог викенда власотиначки боксери наступали су на турниру који је одржан у Крагујевцу, у хали “Парк“. На овом боксерском турниру на програму је било 16 мечева, а такмичење је пра...

Објављено: 18.03.2019

Мирослав Јовановић, парох лесковачки, изузетно плодан аутор на пољу књижевности, представио је власотиначкој публици своју четврту књигу „Семе вечног живота“, у петак, 15. марта....

Објављено: 13.10.2023
У галерији Културног центра синоћ је отворен јубиларни, четрдесети Ликовни салон - ликовни ствараоци Власотинца. Поштоваоци ликовне уметности окупили су се да погледају најновија дела наших уметника настала изм...
Објављено: 09.08.2019

Лекар у пензији, специјалиста гинекологије и акушерства, заљубљеник у винограде и произвођач одличних вина др Славко Крстић не проводи своје пензионерске дане у родном Дадинцу, нити...