БРАНКИЦА ДАМЈАНОВИЋ ПРЕДСТАВИЛА СВОЈЕ СТВАРАЛАШТВО

Објављено: 31.08.2021

У сали Културног центра синоћ је одржано књижевно вече, гост вечери је била списатељица Бранкица Дамјановић. Организатори ове вечери били су удружење “Безбедно дете” и Културни центар Власотинце. Ово је била прилика да се љубитељи писане речи упознају са радом ове списатељице, која се више од двадесет година бавила новинарством, а последњих неколико година пише, најпознатије су књиге које до сада написала (М)учење језика, “Добро је”, “Сетило се мајке”, “Рукопис мога брата” и друге. Њене књиге спадају у најчитаније, а она је и неко ко се веома често цитира на друштвеним мрежама, где је њена популарност веома велика.

“У новинарству сам заправо прешла пут од почетка до краја, најпре сам била сприкер, потом водитељ, новинар, новинар уредник, уредних дневника и то је све трајало 20 година. Међутим, негде се човек засити, и онда када сам схватила да ја више у новинарству немам шта да дам, била сам искрена према себи, дала сам отказ, при том незнајући чиме ћу да се бавим, било је то храбро. Али није фраза да срећа прати храбре, истог момента сам добила други посао, не тако захтеван као што је новинарство, посебне као што је информатива. И тако сам почела да пишем за себе”, рекла је Бранкица Дамјановић .
Имате велики број пратилаца на друштвеним мрежама и једна сте од оних чије се речи веома често цитирају?

“Сећам се, када је мени моје дете рекло да требам да будем на друштвеним мрежама, онај новинар у мени, говорио је да тај виртуелни свет нема никаквог смисла, ја сам са негативним циљем дошла на друштвене мреже. А, онда сам ту упознала дивне људе и добила порив да пишем.

Нисам размишљала, а ни очекивала да ће се то допасти некоме, ја сам задовољила свој порив, да пишем. И онда је кренуло, ово што је кренуло, више од три стотине хиљада пратилаца, свакодневна писма и коментари. Чињеница је да ја нисам имала амбицију да објављујем књиге, али су се некако издавачи сами јављали. Тако је 2014. године изашла књига “Добро је”, која има седамнаест издања, што свакако веома занимљиво и интересантно. Пет збирки кратких прича су до сада издате, и оне су и разлог што сам вечерас дошла овде, у Власотинце. Оне су разлог књижевних вечери широм региона Хрватског, Црној Гори, Босни и гостовања у иностранству”, рекла је Бранкица Дамјановић.
По њеним речима, то су обичне приче, обичног човека, и обични људи на њих бурно реагују, то су приче у којима се сви препознајемо, јер имамо сви исте страхове, тежње, жеље, проблем. Све приче су плод доживљеног.

“Мени људи који ово читају помажу да трајем. Све приче су аутобиографске, ја не пишем фикцију, ја једноставно записујем живот, мислим чак да је то тај новинар у мени, који непрестано ради. У мојим се књигама , које сам до сада радила, види да је то писао новинар јер остала је та форма, брзо , кратко, јасно и да се одговара на неколико питања. Но, оно што сада радим је мој први роман, уједно и много већи изазов за мене.

Међутим, овога пута пишем роман као писац, не као новинар, нешто другачије”, рекла је Бранкица.
Љубитељи писане речи синоћ су били у прилици да се упознају са делима ове списатељице, каја је емотивно говорила о њиховом настанку, о свом животу, о времену у коме живимо, о сновима. Да је вече било, пун погодак, говори и чињеница да је њено излагање праћено бурним аплаузима, да су се виделе и сузе у очима присутних ,али и радост и смех.

Кроз вече присутне је водила Јелена Ђокић, професор српског језика, која се захвалила ауторки што је издвојила време и дошла у Власотинце, и то баш када пише свој први роман.

Остале вести

Објављено: 16.07.2019

Синоћ је била привилегија бити у Власотинцу и бити на концерту Етно групе Аманет. Непоновљиво музичко дешавање  је публику подигло на ноге да бурним аплаузом поздрави младе људе кој...

Објављено: 08.04.2017
Удружење „Ромско око“ ове године је организовало свечаност поводом 8. априла Светског дана Рома. За много бројне присутне организатор је приредио богат културно забавни програм. У реализацији програма учествова...
Објављено: 05.02.2018
Крајем прошле године Дивац фондација је Удружењу „Младима на дар“ одобрила пројекат „Изађи и повежи се“. Пројектом је предвиђено да се у парку у центру града, у парку код зелене пијаце и на градском купалишту п...
Објављено: 13.11.2017
На 20. Међународном фестивалу туристичког филма који је  прошлог викенда завршен  у Солину, у Хрватској,  филм „Пут једне нити“, аутора Небојше Илића  Илкета освојио је посебно признање жирија. „Реч је о фил...
Објављено: 28.07.2021

У дворишту Културног центра синоћ је приређена промоција књиге “Кроз трње и камење” аутора Дејана Радуловића, историчара по образовању, новинара, писца и песника. Дејан Радуловић, в...