ВЕЧЕ ПОСВЕЋЕНО ХИЛАНДАРУ

Објављено: 21.07.2022

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОД НАЗИВОМ „ХИЛАНДАР“ И ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ „ПУТ НА ГОРУ“

Синоћ је у галерији Културног центра отворена изложба фотографија  Хаџи Небојше Јанковића под називом „Хиландар“. Фотографије су снимљене у периоду од 2010. до 2015. године када је Небојша ходочастио по Светој Гори, попео се на врх Атоса, посетио Хиландар.

Он је три пута боравио на Светој Гори, први пут 1998. године поводом обележавања 800 година постојања ове светиње, затим 2010. и 2015. године када је са планинарима из Београда освојио врх Атоса на надморској висини од 2033 метра. На овим поклоничким путовањима Хаџи Небојша Јанковић је снимио преко 3.000 фотографија које имају велику документарну вредност.

„Прошли пут је у Власотинцу отворена изложба фотографија насталих током мог поклоничког путовања у Јерусалим, сада су пред вама фотографије са Свете Горе. Света Гора је центар молитве, врт Пресвете Богородице и стециште преко 2.000 монаха. Она за нас има двоструки значај, први у смислу вере јер нас приближава цркви и Богу. Са друге стране  са Хиландара се шири патриотизам. Свети Сава је о Светој Гори рекао да се „Ниједно место на земљи са овим не може упоредити“, истакао је Хаџи Небојша Јанковић.

Фотографијама је обухваћен период обнове Хиландара након пожара 2004. године. Ту су: бунар Светог Саве, лоза Светог Симеона Мироточивог,  Крст цара Душана који се налази одмах преко пута маслине коју је цар Душан засадио 1345. године, пирга краља Милутина која је служила за одбрану од гусара, скита Светог Василија на обали Егејског мора, планина Атос и путовање монаха до врха где се у цркви Преображења врши литургија, ту су и плантаже, воћњаци и оранице у Савином пољу. Своје место на изложби су нашле и фотографије грчког манастира Есфигменаи и руског манастира Пантелејмон што је од великог значаја за разумевање данашњег духовног, али и војно-политичког кретања савременог света.

Изложбу је отворила директорка Културног центра Маја Марковић. Она се том приликом захвалила публици која је у великом броју пропратила ово важно културно дешавање, а посебно аутору Хаџи Небојши Јанковићу, који по други пут ове године излаже у Власотинцу.

Поред фотографија посетиоци су имали прилику да погледају документарни филм „Пут на Гору“, аутора Небојше Илића Илкета. Филм је настао слагањем кадрова снимљених током Илкетовог боравка на Светој Гори док је са својим колегама радио на подизању и обнови винограда 2008. године.

Хаџи Небојша Јанковић живи у Смедереву. Дипломирао је новинарство на Факултету политичких наука у Београду.

Био је новинар, уређивао је и водио радио-емисију „Православље вера љубави“, уређивао и водио ТВ емисију „Према човеку“ на телевизији Смедерево.

Повремено објављује путописне репортаже у  „Политици“.

Објавио је више књига, међу којима су „Хиландарски разговори“ и „Јерусалим, наш град“.

Ходочасти манастире у земљи и свету и своје утиске широкој јавности преноси писаном речју и фотографијом. На изложбу у Власотинце је управо стигао из манастира Паље, посвећеног Ваведењу Пресвете Богородице, а данас наставља пут Прокупља где се обележава велики православни празник Свети Прокопије, што показује колико је посвећен православљу и православним светињама.

Остале вести

Објављено: 07.12.2016
Данас је у Гимназији „Стеван Јаковљевић“ прослављен Дан школе. Свечаности су  присуствовали:  председник оштине Зоран Тодоровић, заменик председника Бошко Станчић, директори школа, вртића,  јавних установа и пр...
Објављено: 22.03.2019
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је приређено књижевно вече под називом  „Песничка  будућност Власотинца“. Овом манифестацијом обележен је 21. март Светски дан поезије. Вече је уприличен...
Објављено: 19.09.2019
Једна од 12 локалних самоуправа које су постале део пројекта “Кључни кораци ка родној равноправности” је и општина Власотинце. Пројекат спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање же...
Објављено: 07.10.2020

ПУБЛИКА ОД ДАНАС МОЖЕ ДА ПОГЛЕДА ИЗЛОЖБУ

Синоћ је у галерији Културног центра отворен 37. Ликовни салон – ликовни ствараоци Власотинца. Своје слике и скулптуре је изложило пр...
Објављено: 15.04.2019
Ученици власотиначке Техничке школе и ове године угостили су своје другаре из немачке Економске школе „Хуго Екнер“ из Фридрихсхафена. Немачки ученици били су гости Власотинца од 8. до 12. априла. Прилика је бил...