Виноградари прославили Светог Трифуна

Објављено: 14.02.2017

Чланови Удружења воћара и виноградара у Власотинцу традиционално и ове године прославили су своју славу и свог заштитника Светог Трифуна. У винограду Братислава Ристића, у атару села Козаре, они су данас по први пут у новој години зарезали винову лозу у власотиначком виногорју.

„На подручју наше општине винова лоза се данас гаји на око 300 хектара, а скоро 90 одсто тих засада налази се управо на овом подручју. Ниске температуре током јануара нису оштетиле засаде, снег им био добра заштита, те и ове године власотиначки виноградари могу да очекују родну годину – рекао је Божидар Коцић, председник Удружења воћара и виноградара у Власотинцу.

На подручју кукавичког и  козарачког атара најзаступљеније су аутохтоне сорте као смедеревка, жупљанка, прокупац, а на засадима који су подигнути у последних 10 – 15 година заступљене су и каберне, совињон и друге. По речима виноградара, број засада се смањује јер ни сама законска регулатива не иде на руку малим произвођачима. Они очекују промене од новог Закона о вину,  који је у најави.

У име локалне самоураве домаћине и госте поздравио је председник Скупштине општине Братислав Петровић.

„ Број засада се деценијама смањује, али се трудимо да оно што имамо очувамо. Локална самоуправа и ове године определила је средства за развој пољопривреде, за њен подстицај, а истовремено опредељена су и средства за уређење атарских путева како би смо брже и лакше дошли до својих њива – истакао је Петровић, пожелевши виноградарима родну и успешну годину.

До пре двадесетак година на подручју власотиначке општине било је око 2000 хектара под виновом лозом, а минимални просечни род по хектару износио је седам до осам тона. . Иначе, да би могао се убере пун род, од тренутка формирања засада треба да прође од пет до осам година.

Чин резања славског колача обавио је свештеник власотиначке цркве о. Никола Пешић, а овогодишњи домаћин славе Братислав Ристић славски колач предао је новом домаћину Милану Вучковићу из Орашја.

Остале вести

Објављено: 03.04.2017
У редакцију билтена „Власина“ стигло је саопштење Општинског одбора Српске напредне странке Власотинца, које преносимо у целости. На јучерашњим изборима за председника републике, кандидат СНС-а Александар Ву...
Објављено: 25.06.2018

Седамнаестогодишњи Вељко Пешић, члан Клуба дизача тегова „Власина“ освојио је прво место у категорији субјуниора на 9. Интернационалном  купу у бенч пресу под називом „RAW BENCH  OP...

Објављено: 14.01.2017
Удружење Поштовалаца Свете  горе Атонске из Власотинца у сарадњи са Удружењем Лоза, Културним центром, Туристичком организацијом и Спортско-рекреативним центром а под покровитељством Скупштине општине и ове год...
Објављено: 03.12.2018

Центар за децу и омладину, организациона јединица Центра за социјални рад,  данас је обележио 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

...

Објављено: 18.10.2018
Recаn Фондација за рециклажу лименки за пиће и Удружење „Власинска вила“ данас и сутра организују у основним и средњим школама предавање на тему рециклаже алуминијумских лименки. Циљ ових предавања је повећање ...