Вински бал 23. и 24. августа

Објављено: 12.08.2019

Традиционално, и ове године, поводом 34. Винског бала је одржана конференција за медије, на којој су присутни упознати са програмом ове дводневне туристичко – привредне, културне и забавне манифестације. Говерећи о програму ове дводневне манифестације Наташа Ђокић Живковић, в.д. директора Туристичке организације општине Власотинце, која је организатор Винског бала 2019, је истакла:

„Циљ нам је да се подсетимо на стару славу власотиначког виногорја,  а истовремено да подстакнемо и охрабримо младе да своје засаде обнављају и унапреде производњу вина. Традиционална туристичко -културна, привредна и забавна манифестација ове године се одржава по 34. пут. Програм који смо припремили је богат и веома шаролик , а Вински бал ће се одржати 23. и 24. августа. Прве вечери у музичком делу наступиће популарни Лексингтон бенд а друге вечери концерт ће одржати Драгана Мирковић“.

Ове године неће бити позорнице у летњој башти хотела Нови Земун јер је хотел приватизован и власник уређује тај простор. Главна бина биће код  језера, испод спортске хале, као и до сада.

„Као и претходне три године и ове године одржаће се четврти Салон вина, расписани су конкурси за избор најбоље карикатуре и песме на тему вино и грожђе, као и конкурс за избор Богиње вина. Бираће се најбоља традиционална и врхунска вина црвена и бела, а предвиђено је и пливање за винско буренце. Првог дана Винског бала биће одржан традиционални Власински котлић, где ће учесници по први пут припремати виноградарску јанију. Наравно, за све присутне биће обезбеђена дегустација вина. А у организацији манифестације поред Туристичке организације учествоваће и све установе , како би Вински бал ове године био што боље организован“, додала је Наташа Ђокић Живковић.

Један од сегмената који је већ неколико година састави део Винског бала је организовање Винског салона, на коме су присутни винари и винарије како из Власотинца и околине, тако и из региона. Говорећи о четвртом Салону вина, Светислав Петровић, један од организатора је, између осталог, истакао:

„И ове године у оквиру Винског бала биће организован по четврти пут Салон вина, који ће верујем имати међународни карактер јер у овом тренутку имамо потврду о учешћу винарија из Македоније, Црне Горе, Мађарске, а очекујемо потврду о учешћу винарија и из Бугарске. Свакако да ће на Салону вина бити заступљени и винари из Власотинца и околине. Салон вина биће организован другог дана Винског бала, непосредно поред централне бине, а сви заинтересовани грађани моћи ће да пробају вино познатих винарија попут Тиквеша из Кавадараца, винарије Звонка Богдана из Суботице, винарија из Врања, Лесковца и других крајева“.

Вински бал се и ове године организује под покровитељством општине Власотинце, те се у име покровитеља присутнима обратио Зоран Стаменковић, члан Општинског већа задуженог за културу.

„И ове године винска светковина се одржава под покровитељством локалне самоуправе. По први пут је организатор наша Туристичка организација , али уз учешће свих установа које су и до сада учествовале у организовању Винског бала. Свакако је немерљиво учешће Културног центра у Власотинцу који има богато искуство у организовању ове манифестације. Локална самоуправа је сходно својим могућностима определила одређена средства за учешће и она износе четири милиона и двеста хиљада динара, Министарство туризма је пројектно подржало манифестацију са пет стотина хиљада динара. Мишљења сам да кроз организовање овакве манифестације презентујемо и промовишемо и друге сегменте неопходне за развој туризма“, рекао је Зоран Стаменковић.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација подржало је ове године манифестацију Вински бал обезбеђивањем 30 балдахина и тродимензионалних слова ВИНСКИ БАЛ, која ће стајати на бини. Прошле године, ово министарство обезбедило је тзв. капију Винског бала и бурад-столове за Салон вина, а годину пре тога 20 дрвених штандова.

Иначе, 34. Вински бал одржаће се под слоганом „Све моде пролазе, само вино остаје“.

Остале вести

Објављено: 27.03.2017
У јеку су и радови на изградњи Прихватилишта за напуштене животиње. Реализација овог пројекта је битна због великог броја паса луталица на власотиначким улицама. „За општину Власотинца реализација овог проје...
Објављено: 27.12.2019
У редакцију Информативног билтена Власина је стигло саопштење Јавно-комуналног предузећа „Комуналац“, које преносимо у целости: Од петка 3.јануара, у центру Власотинца, почеће са радом савремени систем наплате...
Објављено: 28.11.2018
Чланови Фолклорног ансамбла „Црниловић“ при Културном центру Власотинце  и КУД -а  „Братство“ су од 25. до 27. новембра учествовали на међународном концерту фолклора  у Банском. Поред фолклораца из Власотинц...
Објављено: 05.10.2018

Најлепша и најзанимљивија манифестација за предшколце у оквиру Дечје недеље је био Спорски дан током кога су им васпитачи омогућили да покажу да деца у вртићу живе у складу са ового...

Објављено: 16.03.2017
Лидер покрета Доста је било и председнички кандидат Саша Радуловић је своју предизборну кампању под називом „Круг за други круг“ почео  јуче посетом Врању, Сурдулици, Црној Трави, Власотинцу и Лесковцу. Обраћај...