Више од половине основаца има неки од деформитета кичменог стуба

Објављено: 04.03.2020

На основу систематских прегледа и статистичких података више од половине деце школског и предшколског узраста у власотиначкој општини има неки од  деформитета кичменог стуба. Разлози су, по мишљењу специјалисте физикалне медицине др Наташе Милосављевић, управо у недовољном и неадекватном бављењу спортом, као и у времену које деца овог узраста проводе уз телефоне или рачунаре.

“Сала за корективну гимнастику који смо оформили у оквиру Дома здравља настала је из потребе да реагујемо на ове поремећаје. На основу систематских прегледа и статистичких података, од 2017. године наовамо имамо забрињавајуће податке који показују да скоро 55% деце школског или предшколског узраста на подручју наше општине има неки од видова деформитета кичме који је решив уз корективну гимнастику. С обзиром да радимо и превенцију деформитета кичменог стуба, грудног коша и стопала, установили смо и да код 13% деце постоје структурални поремећаји кичменог стуба који захтевају даље лечење, ношење мидера, па и упућивање на Институт на Бањици “, каже др Наташа Милосављевић.

По њеним речима родитељи често не схвате озбиљност проблема, али уз причу и подршку коју добијају у овој служби почну редовно да доводе децу на вежбе.

“Сала за корективну гимнастику ради у две смене, индивидуално или у мањим групама. За корекцију деформитета потребно је редовно вежбање у трајању од шест месеци до годину дана. У циљу примене нових метода у лечењу сколиозе физиотерапеути ће ускоро ићи на обуку”, додаје др Наташа Милосављевић.

Ове едукације биће једне од бројних које су у последње време прошли лекари и техничари власотиначког Дома здравља. Поред редовног усавршавања кадра,  у ову установу су недавно стигли најсавременији уређаји за лабораторију.

“Уређаји које сада има наша лабораторија представљају златни стандард у лабораторијским анализама. Они су нешто најсавременије и најпоузданије што се тренутно има на тржишту”, каже главни техничар Мирослав Стојановић.

У овој служби сада постоји и лабораторијски информациони систем, посредством кога ће резултати да стижу до изабраног лекара.

Недавно су купљени нови ЕКГ апарати и холтери, а ту је и ултразвучна сонда за болести срца чија је вредност милион динара. За набавку сонде средства су, у износу од по 50 %,  дали ресорно министарство и власотиначка општина.

“Ултразвучну сонду смо набавили преко пројекта који је прошао код Министарства здравља. Реч је о реализацији пројекта, “Унапређење квалитета лечења кардиоваскуларних болести.” Будући да су кардиоваскуларне болести веома честе набавка поменутих апарата омогућиће нам да у наредном периоду извршимо превентивне прегледе целокупног  становништва старости од 35 до 69 година. Превентивним прегледима биће обухваћена и популација од 19 до 34 година код којих постоји ризик обољевања од кардиоваскуларних болести “, каже директор власотиначког Дома здравља Милена Станковић Митровић.

Власотиначки Дом здравља је једна од ретких установа ове врсте у Србији који нема дуговања према радницима. На регулисању дуговања радило се од 2012. године. Општина је финансирала плате неуговореним радницима јер су, по речима Зорана Тодоровића, председника општине, они објективно потребни иако их Фонд не препознаје.

“Слажем се да је потребна, не једна сала, већ Центар за корективну гимнастику, јер су подаци о деформитетима кичме код деце алармантни. Локална самоуправа и у овој години издвојила је 4% буџета за функционисање Дома здравља. Циљ нам је да сваки грађанин на подручју наше општине има сву неопходну здравствену заштиту и да им она буде доступна. Додатним ангажовањем особља у Служби хитне помоћи успели смо да омогућимо да екипе стигну до сваког пацијента и овај вид подршке ће се наставити “,  истакао је председник Тодоровић.

Доношењем Плана мрежа здравствених установа у републици, у случају власотиначког Дома здравља није се ништа променило,  у смислу припајања другој установи – он остаје и даље надлежан за пружање примарне здравствене заштите у општинама Власотинце и Црна Трава.

Остале вести

Објављено: 25.02.2019
У петак, 22. фебруара, у ресторану „Моравац“ је по други пут одржано вече квалитетних и успешних жена под називом Womens heart. Ово вече је као и прошлогодишње, поред дружења, имало и хуманитарни карактер. Наим...
Објављено: 05.11.2019
У Бугарској, на језеру Правец је одржан  форум младих из Србије и Бугарске под називом “Енергија младих за унапређење локалних заједница”. У овом прекограничном пројекту две земље учествовало је четрдесеторо мл...
Објављено: 22.05.2019

У другом колу атлетске пионирске лиге Југ млади атлетичари АК „Власотинце“ су још једном постигли одличне резултате. Такмичење је 19. маја организовао  Атлетски клуб „Балкан“ из Дим...

Објављено: 27.12.2017
Ванредна седница  Скупштина Фудбалског клуба “Власина“ одржана је вечерас. Седници је присутвовало 25 од 27 делегата, те је постојао кворум за рад и пуноправно дошење одлука. По речима Саше Станковића, представ...
Објављено: 19.10.2018
Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце апелује на све грађане ове општине да не спаљују остатке стрних усева, суве траве и ниског растиња, због могућих пожара на отвореном простору са несагледивим послед...