Власотиначка делегација одала почаст јунацима Солунског фронта у меморијалном комплексу у Поликастру и на Зејтинлику

Објављено: 03.10.2018

Централна манифестација обележавања стогодишњице пробоја Солунског фронта организована је 30. септембра у меморијалном комплексу у Поликастру (Грчка). Свечаност је организована уз државна знамења и присуство државних и војних представника савезничких земаља чије су војне снаге учествовале у формирању и пробоју фронта – Србије, Русије, Грчке, Британије, Италије и Француске. Поред државних делегација поменутих земаља, на скупу су били представници грчке цркве, војске, локалне самоуправе и удружења из многих земаља која негују традицију везану за Велики  рат.

Поред државних званичника и представника њихових оружаних снага, на платоу меморијалног комплекса су били питомци  Војне академије, Војске Србије и Полицијске академије. Део овог  меморијалног скупа били су потомци славних ратника из многих градова Србије.

Делегација Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године из Власотинца, предвођена председником удружења Драганом Видосављевићем, је присуствовала комеморацији поводом стогодишњице од пробоја Солунског фронта. Чланови удружења су положили венац на споменик у меморијалном комплексу у Поликастру и одали почаст јунацима Солунског фронта.

Негован Станојевић, државни секретар Министарства за рада, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади РС је овом приликом истакао да су дани обележавања великог догађаја из српске историје истовремено и лекција колика је цене слободе и да је мало народа са таквим залогом за будућност.

Иначе, Поликастро се налази на четрдесетом километру од Солуна. На узвишици се налази споменик од венчачког мермера са буктињом на врху. На свакој страни овог петоугаоног спомен обележја су исписане истоветне поруке на пет језика: „Деци Француске, Велике Британије, Италије, Грчке и Србије која су верно следећи завете својих предака заједно ратовала, на овом месту и погинула за слободу и мир у целом свету, 1916 – 1918“.  Споменик ратницима палим за слободу и светски мир је подигнут 1977. године. Споменик на Поликастру је замислио ратни пилот Сава Микић, а уметнички га је обликовао солунац, архитекта Александар Секулић. Меморијални комплекс у Поликастру поред споменика савезничкој војсци чине бисте премијера савезничких држава Србије, Грчке, Италије, Француске и Велике Британије, међу којима је биста српског председника владе Николе Пашића. Земљу за меморијални комплекс је даривао Грк, Христос Карафодорос 1975. године.

Пробој Солунског фронта је претходио ослобођењу Србије и поразу Централних сила у Првом светском рату и представља један од најславнијих тренутака у српској историји који се у свету памти као симбол огромне храбрости и пожртвованости српског народа.

Након комеморације у Поликастру, делегација из Власотинца је обишла српско војничко гробље на Зејтинлику, положила венац и одала почаст палим ратницима. Чланови овог удружења су јединствени у напорима да учествују у обележавању најважнијих датума из српске историје, како би показали да су достојни потомци својих славних предака и подсећали на њихову храброст и спремност да бране отаџбину по сваку цену, као и да млађе генерације подстичу да памте и поштују историју свога народа.

Остале вести

Објављено: 02.05.2020
Позивни центар општине Власотинце неће радити данас и сутра, а у понедељак 4.маја биће поново доступан грађанима од 7 сати ујутру на бројеве телефона 875-213 и 062/8065889, саопштава Штаб за ванредне ситуац...
Објављено: 12.09.2019
Кандидатима и послодавцима који учествују у спровођењу једне од три мере активног запошљавања, које спроводи Национална служба запошљавања у сарадњи са општином Власотинце, јуче су свечано уручени уговори о спр...
Објављено: 31.05.2018
Због изградње новог погона фабрика Elrad и Elrad WS, чија је градња у току данас су потписани уговори о реконструкцији фекалне и изградње атмосферске канализације у индустијској зони. Овим радовима створиће се ...
Објављено: 03.12.2018

Центар за децу и омладину, организациона јединица Центра за социјални рад,  данас је обележио 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

...

Објављено: 13.08.2019
Књигу песама и кратких прича, препуну емоција и посебног сензибилитета, коју је аутор Милко Стојковић, посветио свом родном Преслапу и Црној Трави, а коју је издала власотиначка библиотека „Десанка Максимовић“,...