Гимназијалци “граде мостове”

Објављено: 19.02.2020

У оквиру међународног пројекта “Градимо мостове” који реализује власотиначка Гимназија у сарадњи са СУГС “Кочо Рацин” из Скопља, Северна Македонија,  ових дана реализована је прва размена и  узвратна посета ученика својим вршњацима у Власотинцу.

“Прошле године је потиписан меморандум о сарадњи. Ово је прва размена ученика и узвратна посета. Ми смо били гости Скопља у децембру. Код нас у Власотинцу је тренутно 12 ученика и троје професора”, појаснила је професорка Биљана Пиповић, координатор међународних пројеката.

Гости су прво посетили изложбу у галерији Народне библиотеке “Десанка Максимовић”, а реч је о изложби фотографија које су радили Власотинчани приликом обиласка Скопља. Власотиначка Туристичка организација госте је дочекала  разноврсном славском трпезом. У име домаћина добродошлицу гостима је пожелео директор  гимназије „Стеван Јаковљевић“ Драгиша Поп Илић, који је захвалио на посети и пожелео им пријатан боравак у Власотинцу.

О вези између Срба и Македонаца у прошлости говорио је професор српског језика и књижевности Саша Станковић са посебним освртом на знаменитог етнографа, сликара и професора Христифора Црниловића.

“У међуратном периоду Црниловић је био професор ликовног у Скопљу, а од посебног значаја је и то што је он скупљао етнографску грађу у Македонији, која се данас чува у Манаковој кући у Београду и највећа је таква збирка на Балкану”, објаснио је Саша Станковић.

Своје госте домаћини су повели у разгледање Власотинца. У  власотиначкој цркви сазнали су да је њу изградио Андреја Дамјанов из Велеса, који је између осталог градио и Цркву Свете Богородице у Скопљу.

Госте је посебно одушевио поглед са Старог Гробља и шетња поред реке Власине, а са знатижељом су слушали приче о Шурди и песму “А сад адио” из легендарне  серије Врућ ветар. Неизоставно је било и фоткање поред знака “Власотинце у срцу” и мурала на кеју.

За време боравка планирана је и драмска радионица у Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу, коју ће одржати Ивона Ранђеловић из Језичког студијаBeyond English.

У сарадњи са удружењем СЕВАП планирано је организовање квиза и рок концерта гимназијалаца у кафићу Парма. Предвиђене су и спортске активности у Спортско –рекреативном центру „Власина“.

„Продужавамо сарадњу између наших школа као што смо планирали и на почетку. У истом духу наставићемо и у будућности. Захваљујемо свим ангажованим у овом пријатељском и образовном подухвату, а посебно директору и колегеници Биљани Пиповић као иницијатору пројекта. Хвала свима“,  рекао је Бобан Георгијевски, историчар и заменик директора СУГС „Кочо Рацин“.

Скопљанске средњошколце предводе историчар Бобан Георгијевски, Роберт Несторовски, професор физичке културе и Лилијана Стојановска, професорка македонског језика.

Остале вести

Објављено: 08.11.2018
Влада Швајцарске у наредне три године пружаће подршку развоју градова и општина у Србији у областима доброг управљања, социјалне укључености и родне равноправности, изјавили су представници Канцеларије Уједињен...
Објављено: 13.03.2018
На недавно одржаном 13. Међународном сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду, власотиначка Гимназија „Стеван Јаковљевић“ добила је Велику златну медаљу за квалитет образовања. Медаљу додељује међународна комис...
Објављено: 15.04.2019
Ученици, професори и директор Техничке школе у Власотинцу Миливоје Ђорђевић су у суботу, 13. априла учествовали на Промоцији дуалног образовања у Новом Саду. На овом скупу учествовало је преко хиљаду ученика из...
Објављено: 27.12.2016
Млади чланови шах клуба „Власотинце“ Анђела Динић и Михајло Момчиловић, учествоваће на 16. Европском кадетском првенству у убрзаном и брзопотезном шаху. Такичење ће се одржати од 27. до 30. децембра у Новом Сад...
Објављено: 17.05.2017
Низом активности Народна библиотека „Десанка Максимовић“ обележава свој 105 –ти рођендан. Традиционална манифестација „Дани библиотеке“ почела је 15. маја отварањем изложбе фотографија “Старо Власотинце на разг...