Гимназијалци “граде мостове”

Објављено: 19.02.2020

У оквиру међународног пројекта “Градимо мостове” који реализује власотиначка Гимназија у сарадњи са СУГС “Кочо Рацин” из Скопља, Северна Македонија,  ових дана реализована је прва размена и  узвратна посета ученика својим вршњацима у Власотинцу.

“Прошле године је потиписан меморандум о сарадњи. Ово је прва размена ученика и узвратна посета. Ми смо били гости Скопља у децембру. Код нас у Власотинцу је тренутно 12 ученика и троје професора”, појаснила је професорка Биљана Пиповић, координатор међународних пројеката.

Гости су прво посетили изложбу у галерији Народне библиотеке “Десанка Максимовић”, а реч је о изложби фотографија које су радили Власотинчани приликом обиласка Скопља. Власотиначка Туристичка организација госте је дочекала  разноврсном славском трпезом. У име домаћина добродошлицу гостима је пожелео директор  гимназије „Стеван Јаковљевић“ Драгиша Поп Илић, који је захвалио на посети и пожелео им пријатан боравак у Власотинцу.

О вези између Срба и Македонаца у прошлости говорио је професор српског језика и књижевности Саша Станковић са посебним освртом на знаменитог етнографа, сликара и професора Христифора Црниловића.

“У међуратном периоду Црниловић је био професор ликовног у Скопљу, а од посебног значаја је и то што је он скупљао етнографску грађу у Македонији, која се данас чува у Манаковој кући у Београду и највећа је таква збирка на Балкану”, објаснио је Саша Станковић.

Своје госте домаћини су повели у разгледање Власотинца. У  власотиначкој цркви сазнали су да је њу изградио Андреја Дамјанов из Велеса, који је између осталог градио и Цркву Свете Богородице у Скопљу.

Госте је посебно одушевио поглед са Старог Гробља и шетња поред реке Власине, а са знатижељом су слушали приче о Шурди и песму “А сад адио” из легендарне  серије Врућ ветар. Неизоставно је било и фоткање поред знака “Власотинце у срцу” и мурала на кеју.

За време боравка планирана је и драмска радионица у Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу, коју ће одржати Ивона Ранђеловић из Језичког студијаBeyond English.

У сарадњи са удружењем СЕВАП планирано је организовање квиза и рок концерта гимназијалаца у кафићу Парма. Предвиђене су и спортске активности у Спортско –рекреативном центру „Власина“.

„Продужавамо сарадњу између наших школа као што смо планирали и на почетку. У истом духу наставићемо и у будућности. Захваљујемо свим ангажованим у овом пријатељском и образовном подухвату, а посебно директору и колегеници Биљани Пиповић као иницијатору пројекта. Хвала свима“,  рекао је Бобан Георгијевски, историчар и заменик директора СУГС „Кочо Рацин“.

Скопљанске средњошколце предводе историчар Бобан Георгијевски, Роберт Несторовски, професор физичке културе и Лилијана Стојановска, професорка македонског језика.

Остале вести

Објављено: 07.12.2017

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је промовисана збирка ка...

Објављено: 22.11.2018
Носиоци регистрованих пољопривредних газдинстава са подручја наше општине који су на дан 11. октобра пријавили површине под воћем имају право да поднесу захтев за бесповратну доделу минералног ђубрива КАН 27% Н...
Објављено: 28.05.2018

У Охриду се од  24. до 28. маја одржава Међународни фестивал  фолклора  на коме учествују ансамбли из Пољске, Румуније, Србије, Словачке, Црне Го...
Објављено: 05.02.2021
Крајем јануара завршен је шести по реду УНДЕРГРОУНД, који је ове године организован под слоганом “Мој град живи”. Фестивал је организовало Удружење УНДЕРГРОУНД Фест, под покровитељством Скупштине општине Власот...
Објављено: 24.03.2020
Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце донео је данас одлуку којом се рад малопродајних објеката са потрошачима у објекту ограничава до 15 сати, док траје ванредно стање. Реч је о објектима којима је ран...