Гимназија у Власотинцу интензивира рад на међународним пројектима

Објављено: 17.04.2019

Сарадња Гимназије „Стеван Јаковљевић“ са школама у Италији и Македонији и међународни пројекти били су тема конференције за новинаре у овој установи образовања. Конференција је одржана у присуству Благице  Павловске, директорке СУГС „Кочо Рацин“ из Скопља и професора ове школе.

Живан Шушулић, директор Гимназије је овом приликом изразио задовољство, што су поред успеха на такмичењима које ових дана постижу гимназијалци, интензивиране активности на међународним пројектима и сарадња са школама из Италије и Македоније у оквиру поменутих пројеката.

Међународни eTwinning пројекти које је са својим ученицима покренула Биљана Пиповић, професорка енглеског језика су од 2015. године добили пет Националних ознака квалитета и седам Европских ознака које додељује Европска комисија за образовање са седиштем у Бриселу.

„Међународна сарадња и пројекти нису новина у нашој школи. Све је почело школске 2013/2014. године када сам са својим ученицима учествовала на међународном пројекту у организацији Европске комисије за образовање на платформи која се зове eTwinning. Тада смо пројекат радили као гости јер Србија у то време није била призната као део те образовне платформе. Наш пројекат је тада одлично оцењен. Када је 2015. године Србија постала званични део ове платформе ми смо кренули са озбиљнијим пројектима. Један део наших активности одвија се виртуелно, сарађујемо са партнерима из различитих земаља. Тренутно радимо са школама из Мађарске, Пољске, Италије и Турске. Истовремено одржавамо и контакте са партнерима из Италије и Северне Македоније. До сада смо са школом “Cambi-Serrani” из италијанског града Falconara Marittima имали четири узвратне посете. Сваке године број деце се повећава, тако да је Италију до сада посетило око осамдесет ученика наше школе. У међувремену смо успоставили сарадњу са школом СУГС „Кочо Рацин“ из Скопља“, истакла је професорка Биљана Пиповић, координатор међународних пројеката.

По њеним речима Гимназија „Стеван Јаковљевић спада у најуспешније школе у Србији када је реч о поменутим пројектима.

Благица Павловска, директорка СУГС „Кочо Рацин“ је овом приликом говорила о два нова пројекта са којима су ове две школе конкурисале.

„Градимо мостове је назив првог пројекта са којим смо конкурисали код Министарства просвете Северне Македоније и његова вредност износи 7.000 евра. Вредност другог пројекта је 20.000 евра. Циљ ових пројеката је размена добре праксе, размена културне и образовне праксе, с тим што ће другим пројектом бити обухваћено више пратећих активности и више међусобних  посета професора и ученика наших школа“, истакла је Благица Павловска.

Чак и уколико ови пројекти не буду одобрени од надлежних институција школе су сагласне да ће наћи начин да наставе сарадњу.

 

Остале вести

Објављено: 27.11.2017
У Галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ 24. новембра приређено је књижевно вече под називом Поетском речју - Стоп насиљу над женама. Организатори ове вечери су библиотека „Десанка Максимовић“, Уметни...
Објављено: 22.06.2017
Техничка школа у Власотинцу јуче је за ученике завршне године приредила свечану доделу диплома. Поздрављајући присутне ученике директор школе Миливоје Ђорђевић пожелео им је успешан наставак школовања, запошљењ...
Објављено: 31.05.2018
Радници Јавно комуналног предузећа „Комуналац “ данас су новим садницама цвећа улепшали парк у центру града. Саднице су набављене из грделичког предузећа. [gallery link="file" ids="4958,4957,4959"] „Данаш...
Објављено: 14.04.2017
У жељи да Власотинчанима честитају најрадоснији хришћански празник Ускрс, који симболизује живот,  представници омладине СНС Власотинца  и Уније жена данас су у центру града пролазницима делили  ускршња јаја. ...
Објављено: 18.07.2019

Концертом градског хора Рузмарин, који је синоћ приређен у дворишту Културног центра, настављено је Лето у Власотинцу 2019.

Суседи из Лесковца и ов...