ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА ГРАДСКА СЛАВА ВЛАСОТИНЦА

Објављено: 22.05.2020

У Власотинцу се данас обележава градска слава Дан преноса моштију Светог оца Николаја или летњи Свети Никола.

Већ годинама уназад домаћин славе  је Културни центар Власотинце, а резање славског колача се традиционално обављало под крстом у близини аутобуске станице.

Због актуелне епидемиолошке ситуације и могућности да се окупљањем великог броја људи шири коронавирус, данас је резање славског колача обављено у Храму силаска Светог духа. Након свете литургије поводом овог великог православног празника, у присуству власотиначког свештенства које је предводио старешина храма, протонамесник Горан Димитријевић, обављено је резање колача свих оних којима је летњи Свети Никола крсна слава.

Овом свечаном чину је присуствовао део колектива Културног центра на челу са директором Бобаном Димитријевићем, представници локалне самоуправе и бројни верници.

Директор Бобан Димитријевић подсећа да су снимци прошлогодишње литије постављени на сајт Културног центра у оквиру акције „култура онлајн“.

Литија која је пре две године обновљена након дуже од седамдесет година, овога пута је изостала због епидемије коронавируса. Следеће године ће литија од цркве до крста свакако бити уприличена, а обележиће се и двадесет година од обнове крста у Власотинцу.

Свети Никола је веома поштован светитељ у српском народу и најчешћа је породична слава. Сматра се заштитником морепловаца, деце и сиротиње. Пореклом је из Патаре, из Ликије у Малој Азији. Био је архиепископ града Мира у Ликији. Поред снажне вере поседовао је милосрдност, великодушност и праведност. На данашњи дан су његове мошти пренете у италијански град Бари. У Србији је више стотина цркава посвећено овом светитељу.

Остале вести

Објављено: 22.03.2018
У Undreground клубу синоћ је организована музичко-поетска чајанка под називом „За тебе љубави моја“, којом је обележен 21. март - Светски дан поезије. Организатори ове вечери  били су Удружење „Власинска вила“ ...
Објављено: 05.04.2018
У Новом Саду ће се од 2. до 8. априла у хотелу „Нови Сад“ одржати отворено 12. Кадетско првенство Србије уз учешће преко 200 девојчица и дечака из свих крајева Србије, који ће се надметати у шест старосних кате...
Објављено: 23.05.2018

Дани Власотинца настављени су синоћ изложбом под називом „О Христифору Црниловићу: почетак“, која је отворена у галерији Културног центра.

Реч је о...

Објављено: 28.01.2020
Мали светосавци су са својим васпитачима јуче у вртићу “Колибри” прославили школску славу баш онако како традиција налаже, уз славски колач, свећу, вино и жито. Резање славског колача обавили су свештеници о. М...
Објављено: 18.06.2018

Трећи литерарни конкурс „Златни лептир“ који је организовао  Дечји културни центар у Београду, ове године је био посвећен нашој великој песникињи Десанки Максим...