ДАНАС СЛАВИМО ВАЖАН ЈУБИЛЕЈ

Објављено: 26.12.2022

МАЈА МАРКОВИЋ,  ДИРЕКТОРКА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

Обележавање педесетогодишњице постојања Културног центра Власотинце био је повод  да се са директорком ове установе културе, Мајом Марковић осврнемо на претходни период и откријемо шта се планира за наредну годину.

По други пут се као директор налазите  на челу Културног центра, шта бисте издвојили као најважније из првог мандата?

„То је период од 2015. до 2017. године у коме смо уз подршку Министарства културе и локалне самоуправе успели да реализујемо значајне пројекте. Издвојила бих Пројекат реконструкције кровне конструкције зграде музеја, управне зграде, калдрме , електричних и машинских инсталација. У првој фази пројекта је уз помоћ Министарства културе реконструисана кровна конструкција музеја, за шта је ресорно министарство издвојило три милиона динара. За наредне две фазе пројекта чекамо конкурсе Министарства културе, који ће вероватно бити  расписани  у јануару месецу наредне године. Свакако је за нас најзначајнији Пројекат реконструкције и доградње Сале Културног центра. Пројекат су финансирали  Министарство културе и локална самоуправа са по 26 милиона динара.  Од тадашњих 500 квадратних метара добили смо близу 1.000 квадрата простора. Објекат је 2019. године отворио тадашњи министар културе, Владан Вукосављевић“, подсећа дирeкторка Маја Марковић.

Који су пројекти на којима сада радите и шта је то што у Културном центру Власотинце најпре треба урадити?

„Овог пута у фокусу нам је био биоскоп. Недавно је завршена набавка  ДЦ видео пројектора са пратећом опремом, 3D системом и дигиталног аудио система за филмску продукцију. То ће нам омогућити квалитетне пројекције филмова. Посебно је важно што смо у биоскоп вратили и најмлађу публику јер често на репертоару имамо анимиране филмове за децу. Културни центар последњих година пролази кроз фазу модернизације опреме. Осавременили смо опрему за пројекцију филмова, систем озвучења, рад у Информативном билтену Власина и Завичајном музеју, који се налазе у саставу Културног центра. Пратимо развој технологије и у складу са нашим могућностима радимо на осавремењавању свих служби“, додаје директорка Марковић.

Поред рада на новим пројектима и завршавања започетих пројеката, важан је и програмски део рада. Које су то активности и манифестације које су покренуте?

„Поред традиционалних манифестација међу којима имамо и неке које деценијама организујемо попут Ликовног салона и Песничког часа, покренули смо и нове. Прошле године је у Источном Новом Сарајеву потписан меморандум о сарадњи и заједничком организовању манифестације „Поетски дани Даре Секулић“. Исте године покренули смо и Дечји пролећни ликовни салон – у спомен професору Небојши Митровићу Пуши. Од наредне године, поред литерарног конкурса „Стих за Огија“, имаћемо и конкурс „Богданово перо“, у спомен трагично настрадалим дечацима. Недавно је Министарство културе – сектор за савремено стваралаштво у области ликовне уметности финансирало пројекат „Песници-гости Власотинца“, тако да је Културни центар добио 52 портрета учесника Песничког часа, аутора Александра Спасића“, наглашава наша саговорница.

Како Културни центар функционише када су у питању кадровска решења?

„Поред радника са вишедеценијским искуством у култури, протеклих година смо на места уредника програма поставили младе, образоване људе који стручно и предано обављају свој посао, тако да су видни помаци у квалитету у свим нашим одељењима. Уредници филмског, музичког, ликовног, дечјег, књижевног и информативног програма међусобно сарађују, допуњују се и унапређују програме за које су задужени“, објашњава Маја Марковић.

Културни центар има традиционално добру сарадњу са другим установама и надлежним институцијама?

„Последњих година имамо квалитетну сарадњу са Министарством културе, имамо одличну подршку локалне самоуправе, традиционално добро сарађујемо са Народним музејом у Лесковцу, али и са установама културе и образовања у Власотинцу. Са предшколском установом, основним и средњим школама и Туристичком организацијом реализујемо заједничке активности. Врло често то радимо и са удружењима грађана. Што се међународне сарадње тиче, до сада смо најдаље отишли у сарадњи са установама културе у Бугарској, Републици Српској и Македонији“, каже директорка Марковић.

Данашњи јубилеј је важан датум, не само за Културни центар, већ и за све грађане наше општине који прате културна дешавања?

„Културни центар се на свом полувековном путу непрекидно изграђивао као установа културе, своје активности прилагођавао времену и потребама грађана и данас је једна озбиљна, модернизована установа која има квалитетне програме, а често је неизбежни партнер организацијама које приређују своје програме“, додаје наша саговорница.

Какви су Ваши планови за наредну годину?

„Полазећи од чињенице да култура има огромну моћ да утиче на живот сваког појединца, померајући границе креативности и уцртавајући нове организационе стандарде, Културни центар ће и у 2023. години настојати да у још већој мери обезбеди стимулацију и развој: ликовне, музичке и сценске уметности, књижевног и филмског програма и развој аматеризма. Наравно, важан сегмент нашег рада је и заштита културних добара и споменика културе, као и  попуњавање збирке музеја предметима и документима из историје завичаја. Пред нама је израда пројеката за очување културних вредности и усклађивања са новим и модерним тековинама савременог друштва. Културни центар ће се трудити да буде жариште културног живота наше средине и да својим садржајима и културном понудом утиче на живот наших грађана“, закључује директорка Марковић.

Остале вести

Објављено: 08.04.2019

Јуче је у Основној школи „Вук Караџић“ у Тегошници одржано општинско такмичење ученика основних школа „ Шта знаш о саобраћају“. Учешће су узеле основне школе из Тегошнице, Присјана, Свођа, Крушевице, Шишаве,...

Објављено: 27.12.2017

У оквиру пројекта „За бољу будућност“ Центар за социјални рад  је током новембра и децембра месеца реализов...

Објављено: 22.11.2017
У Спортско- рекреативном центру „Дубочица“ у Лесковцу протеклог викенда одржано је међународно карате такмичење “Ippon open 2017“. Организатор турнира је Карате клуб „Ippon“ из Лесковца. На такмичењу је учество...
Објављено: 22.05.2018
Тринаеста седница Скупштине општине Власотинце одржана је синоћ. Одборници су најпре разматрали а потом и већином гласова усвојили ребаланс општинског буџета у износу од 24,9 милиона динара. У име предлагача од...
Објављено: 26.08.2017
Спортско-рекреативни центар „Власина„  је  у оквиру  винских свечаности организовао пливање за Винско буренце. Једанаест пливача такмичило се на градском језеру пливајући стазом дугом шездесет метара. Први д...