Да се не заборави

Објављено: 25.03.2019

Поводом обележавања 20. годишњице од почетка НАТО бомбардовања на СРЈ, у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ јуче је одржана трибина под називом „Да се не заборави“. На трибини су учествовала тројица од деветорице чланова 3. ракетног дивизона 250. ракетне бригаде Војске Југославије, који је трећег дана бомбардовања оборио амерички авион Ф117А, невидљиви  авион рађен по стелт технологији. Потпуковник Ђорђе Аничић и заставници Ђорђе Малетић и Драган Матић, обраћајући се присутнима у препуној галерији библиотеке су нагласили да је први пут оборен авион таквих перформанси.

Ови хероји бранили су Београд а 3. ракетни дивизион је једина ракетна јединица која током 78 дана бомбардовања није имала нити људске нити техничке губитке иако је свакодневно гађана. Невидљиви Ф117  „ноћни орао“ је оборен ракетним системом 125 Нева, руски систем из 1963. године. Начинивши подвиг на бојишту 3. ракетни дивизион 250. ракетне бригаде одликован је орденом Народног хероја, а 2004. године почивши патријарх Павле је доделио бригади грамату за подвиг.

Најновији српки и руски извори говоре да није оборен само један невидљиви Ф117А већ су приземљена још два авиона, Ф16 и Б2.

По речима ових хероја, НАТО алијанса је према њиховим подацима планирала да у року од 72 сата најпре неутралише противваздушну одбрану Србије но, на истеку тих 72 сата, показало се да су правили „рачун без крчмара“.

„Тачно на истеку 72 сата, 27. марта у 20,42 минута код наплатне рампе Шимановци оборили смо први бомбардер Ф117. Те ноћи невидљиво је постало видљиво. 3. дивизион је то показао и приземио га у сремску ораницу, у атару Буђановаца“, рекао је заставник Ђорђе Малетић. Тек након два сата сазнали су коју су летилицу оборили.

„Оборен је Ф117, амерички бомбардер који је обавио многе мисије у свету. Авион који је имао 1270 налета пре дејства у Србији, који је дејствовао од Панаме па до Пустињске олује у Заливском рату, и који никада није био откривен. 3. ракетни дивизион је био најуспешнија јединица у одбрани домовине. Једина је јединица која је обезбедила материјалне доказе нашој држави. Данас у Музеју ваздухопловства имамо комплетне остатке делова Ф117А и Ф16. Догађај који се одиграо 20. маја је такође потврђен и доказује да је погођен и бомбардер Б2, такође у стелт технологији“, казао је заставник Малетић.

Заставник Драган Матић, члан борбене послуге и оператер ручног праћења за навођење, истиче да авиони типа стелт технологије нису невидљиви али да је потребно знање и стручност да се благовремено уоче и виде на радару.

„Због свог облика и материјала од кога је направљен смањена му је радарска видљивост, али није невидљив. Авион нема додатну снагу сагоревања мотора да може да развије надзвучну брзину, нема оружје да се брани, његов задатак је у ствари да што ближе приђе циљу како би радарске јединице имале што мање времена да га открију и да дејствују, задатак му је да баци две ласерски вођене бомбе на битан циљ и да бежи назад. Успели смо да га нађемо, откријемо и срушимо“, објаснио је заставник Драган Матић.

Што се тиче обореног Ф16 и он је полетео из Авијана, то је ескадрила за уништавање радара и ракетних јединица.

„На овим авионима лете врхунски пилоти, имају специфичан начин дејства, нападају из три правца. Један провоцира да се ми огласимо и укључимо зрачење. Чим почнемо да га пратимо он се окреће за 180 степени и бежи. За то време друга два нам прилазе. Само врхунски обучена послуга може да избегне њихово дејство, а ми смо то и доказали јер су нас промашили 22 пута. То није случајност, остали смо читави једини од осам дивизиона који су бранили Београд. Што се тиче авиона Б2, реч је о стратегијским бомбардерима који су летели из Америке, и они нису нигде слетали већ су имали неколико допуна горива у ваздуху, извршили би дејства и враћали се назад у САД. Нису се спуштали нигде у Европи. У животу нисам видео већи одраз, ишао је право на нас, одраз 400 квадрата. Б2 смо погодили са две ракете, он је успео да се врати на неком од аеродрома. Америкаци већ 20 година крију тај податак, исто као што крију и податке из вијетнамског рата, Б2 је најскупљи авион на свету и данас је. Тада је коштао 2 милијарде и 400 милиона долара. Материјалних доказа немамо, али је доказ да су после 20. маја престали да шаљу Б2 бомбардер, а ми знамо да смо га погодили јер су наши везисти успели да ухвате разговор пилота са неким у аваксу тражећи дозволу да се катапултира. Нису му дозволили све док није напустио ваздушни простор ондашње Југославије. Било је срамота да најмодернији авион сруши руски систем из 1963. године“, рекао је заставник Драган Матић.

Обраћајући се присутнима, потпуковник Ђорђе Аничић је најпре подсетио на оно што су о Србима говорили политичари НАТО земаља правдајући свој злочин. То изгледа овако:

„Дугогодишњи службеник НАТО-а и портпарол Џејми Шеј је рекао: “Србе треба спокојно бомбардовати јер ће све брзо заборавити“, Папа Јован Павле Други „требало би да бомбардујете Србе“, Бил Клинтон “Срби спроводе терор и силују албанску децу“, Џејмс Бејкер је рекао „водићемо против Срба рат, дипломатски, економски, политички пропагандни и психолошки“, он је 1992. године био државни секретар САД,  Лоренс Иглебергер  „Срби нису нарочито паметни, српска деца се неће више смејати“, Вилијам Коен, тадашњи министар одбране САД “ово је борба између добра и зла, а НАТО неће дозволити да зло надвлада“, Тони Блер, британски премијер “рат против Срба није више само војни сукоб, то је битка између добра и зла, између цивилизације и варварства“, Маргарет Тачер је рекла“ зауставите Србе одмах и заувек“, Жак Ширак, тадашњи председник Француске  „Срби су народ без закона и вере, то је народ разбојника и терориста“ , Хелмут Кол, немачки канцелар “нека се Срби удаве у сопственом смраду“, Клаус Кинкел, немачки вицеканцелар и министар „Србе треба бацити на колена“. То су речи људи који су тада одлучивали о нашој судбини, желећи да покажу да никоме не сме да падне на памет да брани своју земљу, државу и народ“, рекао је потпуковник Аничић.

„Гађали су нас 23 пута, најближа нам је била експлозија на 35 метара од нас, али имали смо среће и знања. Премештали смо се 22 пута, свака три дана стационарну технику смо премештали претварајући је у мобилну. Једина смо јединица противваздушне одбране која је све време ратовања била без губитака у људству и техници. Ова јединица је прошла пакао ратовања, као и све друге јединице. Основни чиниоци историјског успеха били су застарела руска ракетна техника, врхунска обученост борбене послуге и тактика којом је скраћено време гађања од укључивања нишанског радара. Да је било ко у систему заказао данас бисмо били мртви“, рекао је потпуковник Аничић, у то време заменик команданта дивизиона који је био задужен за одбрану Београда.

На трибини, војници су објашњавали да су имали између 20 и 30 секунди од укључивања нишанског радара, нишањење противника, испаљивања две ракете и чекања да оне погоде циљ до поновног укључивања радара. Сваки секунд дуже преко тих 30 секунди значио је смрт.

Потпуковник Аничић је изразио жаљење “што су реформатори војске расформирали 3. ракетни дивизион и прикључили га 2.

„Писали смо недавно председнику државе тражећи да се врати име 3. ракетном дивизиону, који је у међувремену спојен са 2. Сматрамо да је тај дивизион легендарни и да тако треба да остане“, истакао је Аничић, поручивши на крају:

„Војска СР Југославије није изгубила рат од НАТО алијансе. Политичари су потписали мир без пораза војске што је нонсенс у историји. Зашто је тако не знам да вам одговорим. Али знам да смо се зналачки, стручно и вешто одбранили и да смо имали минималне губитке. На Косову је НАТО успео да избаци из строја 12 или 13 тенкова. Алијанса је користила преко 1150 авиона у ударима и избацила 23.614 комада авионске муниције,  коришћена је муниција забрањена по свим међународним конвенцијама, почев од касетних бомби до бомби са осиромашеним уранијумом, које и дан данас узимају данак. Српски противваздушни одбрамбени систем је, по подацима НАТО алијансе, онеспособио 38 авиона, док је по подацима руске обавештајне службе НАТО изгубио 74 авиона“.

Остале вести

Објављено: 09.10.2017
Дечја недеља у Предшколској установи „Милка Диманић“ завршена јесењим маскенбалом.Ова традиционална манифестација одржана је у петак,  у Спортско-рекреативном центру „Власина“. Наступ власотиначких предшколаца ...
Објављено: 15.05.2017
У организацији Градског савеза Лесковца, на фудбалском стадиону „Росуља“ , 14. маја одржано је викенд такмичење петлића у малом фудбалу, уз учешће 22 екипе са 280 учесника. Успешан организатор ове спортске мани...
Објављено: 27.12.2017
Ванредна седница  Скупштина Фудбалског клуба “Власина“ одржана је вечерас. Седници је присутвовало 25 од 27 делегата, те је постојао кворум за рад и пуноправно дошење одлука. По речима Саше Станковића, представ...
Објављено: 20.05.2022
На Међународни дан музеја, у Југословенској кинотеци у Београду уручене су награде „Музеј за 10“, међу добитницима признања је и Завичајни музеј у Власотинцу, који  ради у склопу Културног центра Власотинце. Вл...
Објављено: 09.05.2018

КОНКУРС

ЗА ПЕСМЕ О МАЈЦИ СВЕТОГ САВЕ

СВЕТОЈ АНАСТАСИЈ...