ДВАДЕСЕТОГОДИШЊИ НИКОЛА СТАНКОВИЋ ПРВИ СТИГАО ДО ЧАСНОГ КРСТА

Објављено: 19.01.2022

 ОРГАНИЗОВАНО ПЕТНАЕСТО ПО РЕДУ БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ

Двадесетогодишњи Никола Станковић из Власотинца данас је у витешком надметању први допливао до Часног крста у леденој води Власине у Власотинцу. Верица Цветковић је победница пихтијаде.

Сви путеви Власотинчана данас су водили према градском језеру на коме је тачно у подне организовано Богојављенско пливање. Пливаче је ове године благосиљао епископ нишки Арсеније.

„Данас прослављамо догађај од космичког значаја за човека и за читаву божију творевину, догађај када је Господа Исуса Христа на реци Јордан крстио Јован иако њему као безгрешном крштење није било потребно. Он је отишао на реку Јордан да би испунио закон и пророчанство. Јован је позивао на покајање ради опраштања греха, а то покајање је запечаћено водом са Јордана. Али, све до доласка Христовог на реку Јордан Јованово крштење није било крштење које је нама Господ даривао, већ је било крштење покајања само водом. Христовим силаском у реку Јордан освећује се вода, преко воде и сва природа и творевина божија. Нама се дарује света тајна крштења са којом са себе спирамо све грехе од прародитељског греха па све до крштења. Дарује нам се благодете Духа Светог. Зато је Јован говорио „Ја вас крштавам водом, а иза мене долази већи од мене који ће вас крштавати Духом Светим. То крштење Господ нам дарује на данашњи дан ради опраштање грехова и спасења, крштење које нам дарује живот вечни“, рекао је у својој беседи владика нишки Арсеније.

„Окупљамо се на дан крштења Господа нашег Исуса Христа да покажемо своју приврженост вери, роду, историји, предању, традицији, заједништву. Уз јунаштво ових храбрих људи, који ће уласком у ледену воду овог хладног дана посведочити своју оданост коренима и заветима, највиша вредност нашег данашњег окупљања је управо саборовање и потреба да истакнемо јединство и слогу. Богојављање нам је потребно да нас подсећа и сабира, да нас храбри и јача, да нас призива и обавезује“, истакао је Срба Такић, један од иницијатора Богојављенског пливања, председник Удружења поштовалаца Свете горе Атонске.

У име домаћина свештенство, учеснике и грађане је поздравио Братислав Петровић, председник општине Власотинце.

„Петнаести пут се окупљамо да поздравимо учеснике Богојављенског пливања, да подржимо храбре пливаче да допливају до Часног крста. Власотинце има природне погодности и најлепшти амбијент за организовање ове манифестације. Наш циљ је да подржавамо Богојављенско пливање. Прошле године смо доста урадили на уређењу овог простора, а то ћемо наставити и са првим лепим данима“, истакао је председник Братислав Петровић.

Након благосиљања пливача које је обавио епископ нишки Арсеније, двадесет најхрабријих момака је запливало према Часном крсту. Међу пливачима су били и чланови жандармерије. Ове године први је до крста стигао двадесетогодишњи Никола Станковић. Он је од Удружења поштовалаца Свете горе Атонске добио на дар крст у дуборезу, који је рађен у манастиру Светог пророка Илије у Кацапуну код Владичиног Хана, док је Златара „Јанковић“ из Новог Сада победнику даривала златник.

Као и претходних пет година породице Ђокић и Коцић су најмлађем учеснику, шеснаестогодишњем Вељку Цветковићу даривале Огијев златник, у знак сећања на дечака Огија који је маштао да плива за Часни крст јер је његов отац био четири пута победник у овом витешком надметању.

Симболично је у ваздух пуштено 33 голуба који представљају број овоземаљских година Господа Исуса Христа, колико износи и стаза за пливање до Часног крста. За голубове се побринуо Драган Станковић и лесковачко удружење голубара „Поштар“.

Једна од најзначајнијих манифестација која се организује у Власотинцу окупила је око 3.000 посетилаца. На темеператури ваздуха од два степена и температури воде од једног степена Целзијуса такмичило се двадесет пливача.

Сви учесници пливања прошли су лекарски преглед који је обавила др Ана Јоцић. Она је са својом екипом дежурала током манифестације. Као што је и претходних дана најављено пливачи су морали да имају ковид пропуснице или урађен антигенски тест.

Традиционална пихтијада је и ове године била пропратна манифестација Богојављенског пливања. Пихтијаду су организовале Туристичка организација општине Власотинце и Удружење „Лоза“, уз подршку Културног центра и СРЦ „Власина“.

На овогодишњој пихтијади је победила Верица Цветковић из Власотинца, која је добила и награду за најбоље аранжирање. Друго место је освојила Бранкица Лепојевић, док је треће место припало ресторану „Јаз“.

Пихтије је оцењивао жири у саставу: Лука Стефановић, председник жирија, Ивана Краинчанић и Веселка Станојевић.

Они су сложни у оцени да је било заиста одлично припремљених пихтија и да су све учеснице на неки начин победнице такмичења јер су се упркос ситуацији са коронавирусом потрудиле да одрже традицију и континуитет такмичења.

Овогодишње Богојављенско пливање организовано је на иницијативу Удружења поштовалаца Свете Горе Атонске, у организацији Туристичке организације, а под покровитељством општине Власотинце. Логистичку подршку манифестацији су пружили Културни центар и СРЦ „Власина“.

Остале вести

Објављено: 23.09.2017
Данас су чланови Омладине ОО СНС Власотинце спровели  још једну акцију у оквиру пројекта „Заједно за лепшу околину“. Од почетка године ово је девета акција којом Омладина СНС уређује своју околину, свој град же...
Објављено: 27.06.2018

У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ синоћ  је обележена тридесетогодишњица од катастрофалне поплаве која је 26. јуна 1988. године задесила Власотинце и околна села.

<...
Објављено: 28.08.2017
Централна прослава винских свечаности на главној бини почела је наступом трубача који су својим наступом поздравили многобројне присутне. У име организатора и домаћина Винског бала присутне је поздравио председ...
Објављено: 03.10.2017
Влада Републике Србије је пре пар седмица прихватила пројекат реконструкције школске зграде и дворишта Основне школе „Синиша Јанић“. „Сваке године покушавамо да унапредимо услове боравка и рада деце у школи ...
Објављено: 27.06.2017
Николина Ђокић, која има непуних седам година и управо завршава припремни предшколски програм недавно је добила награду на 12. Међународној изложби ликовних радова предшколске деце „Пролеће 2017“ на тему „Љубав...