Други дан винских свечаности – Јована Митић богиња вина

Објављено: 26.08.2019

Вински бал – дан други. Свечана винска поворка са мажореткињама, трубачима, карневалском групом, предшколцима, фолклорцима из Бољара, представницима винских витешких редова из целе Србије је уз пратњу бројних грађана из центра града кренула до Летње позорнице. Украшен улаз на кеј, обновљена башта хотела „Стари Земун“, штандови са домаћим винима на којима су посетиоци могли да дегустирају или купе вина из власотиначких винарија. Неизоставни роштиљ на оваквим свечаностима, помфрит, кокице, палачинке, слатка вуна, магнети, играчке на све стране, чак и гирице.

Шеталиште препуно пролазника, у дечјем парку малишани се играју упркос позним вечерњим сатима, кампери са друге стране реке све то посматрају са мале удаљености, људи се окупљају око позорнице како би пратили програм и предстојећи концерт Драгане Мирковић. Повремено ветар наноси мирис роштиља са места на које су кафеџије поставиле своје штандове. Различите музике са штандова се мешају. Све је живо. Најлепшти део вароши најживљи је у време винских свечаности. Сањива река се пресијава у безброј нијанси, поред ње шетачи, пролазници, гости. Сви уживају у погледу на обалу која и сама чини једну велику, блиставу позорницу.

Први на бину излазе чланови дувачког оркестра Исидора Зећировића. Кажу да без труба и трубача нема правих свечаности у овом делу Србије. И збиља је тако, трубачи уводе публику у добро расположење и предстојећи програм. Следи наступ најмлађих. Шпанску игру изводе предшколци.

У име организатора Винског бала публици се обратила Наташа Живковић в.д. директора Туристичке организације која је истакла да је веома важно да се сваке године подсетимо златног доба власотиначког вина и виногорја јер је то значајан део историје Власотинца.

„Важно је да подржимо напоре нових винара и виноградара у нашем крају да саде винограде, да производе квалитетно грожђе и вино. Салон вина је такође важан сегмент винске приче и прилика да љубитељи вина посете штандове неких од најпознатијих винарија из земље и региона“, истакла је Наташа Ђокић.

Посетиоце Винског бала и представнике винских витешких редова који су посетили ову манифестацију поздравио је Светислав Петровић, велики мајстор Винског витешког реда „Симеон“ из Власотинца. Он је овом приликом нагласио да Салон вина постаје традиционална манифестација у част вина.

„У ноћи вина, у граду вина пије се божанско пиће које обожавају и богати и сиромашни, посебно  песници, а понајвише боеми“,  истакао је Никола Цуцев, велики мајстор Винског витешког реда „Свети Теодор“ из Вршца.

У наставку програма наступиле су мажореткиње, карневалска група из Лесковца, а посебну пажњу публике привукла је модна ревија венчаница, која је урађена уз посебно припремљену кореографију, на којој се играо бечки и енглески валцер уз специјалне ефекте.

Музика и вино иду заједно, јесен је везана за бербу грожђа, за венчања и свадбе па отуда у програму први пут и овај сегмент Винског бала.

 На централној бини додељене су награде најбољим винарима овогодишњег Винског бала и победнику конкурса за најбољу карикатуру на тему вина која је припала академском сликару и педагогу Јовану Спасићу.

„За богињу вина изабрана је Јована Митић из Лесковца. Она је студент Факултета за спорт и физичко васпитање у Нишу , па ускладу са тим њена је жеља је да постане професор физичке културе.

За мис шарма је изабрана Александра Ристић, а за мис фотогеничности Милица Николић.

Избор Јоване Митић за богињу вина крунисана је ватрометом, којим је завршен официјелни део програма и најављен велики коцерт Драгане Мирковић.

Остале вести

Објављено: 13.02.2020
Има само 27 година, има дивну породицу и двогодишњег сина Лазара и води тешку битку са карциномом. Прва операција меланома обављена је у новембру 2018. године, прва метастаза уклоњена је крајем априла прошле го...
Објављено: 12.11.2018
У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 -1920. године – Власотинца,  јуче, 11. новембра обележена је Стогодишњица од потписивања примирја у Првом светском рату. Овим поводом делегације локалне с...
Објављено: 19.08.2019
Ових дана писали смо о Јовану Станковићу када је покренуо иницијативу за формирање Српског филографског друштва, које је основано баш у његовом родном Власотинцу. Почетком године писали смо о његовом неуобичаје...
Објављено: 06.05.2017
У организацији боксерског клуба „Арена“ из Власотинца , у недељу 7. маја 2017. године одржаће се појединачно првенство југоисточне Србије у боксу, публика ће имати прилику да ужива у ову племениту вештину. П...
Објављено: 28.06.2019

Традиционална власотиначка летња креативна радиони...