Дуално образовање потпуно заживело у Власотинцу

Објављено: 11.04.2019

Закон о дуалном образовању који ће се примењивати од 1. септембра и примена дуалног образовања у Техничкој школи у Власотинцу били су теме јуче одржане конференције у овој установи образовања.

У оквиру програма конференције „Техничка школа у привреди“ која је организована за директоре и професоре Јабланичког, Пчињског, Пиротског, Нишког и Топличког округа, учесници скупа посетили су компаније Грунер , Елрад WS-S и  ИГМ Младост у Власотинцу, у којима је у оквиру дуалног образовања организована обука једног броја ученика Техничке школе.

По речима Миливоја Ђорђевића, директора Техничке школе, програм дуалног образовања у овој школи спроводи се већ три године.

Учесници конференције најпре су обишли Грунер и радионицу у којој се врши обука осам ученика који се школују за индустријског механичара. Иван Ђикић, ученик трећег разреда са поменутог смера каже да је у овој фирми стекао драгоцена знања и искуства која свакако не би могао да научи само из уџбеника у школској клупи.

Никола Ранђеловић, такође ученик трећег разреда  је истакао значај стеченог искуства које добија током праксе у трајању од осам дана месечно. Сви ученици су задовољни због сигурности коју компанија Грунер нуди обезбеђујући стални посао за њих након завршетка школе.

Бојан Давинић, шеф производње и ментор ученика је истакао да је компанија Грунер омогућила праксу ученика у радионици на најсавременијим машинама и да ће они  након завршетка школовања бити спремни да самостално и квалитетно обављају послове из своје струке у овом предузећу.

По речима професора Јовице Илића, координатора практичне наставе, ученици су врло одговорни, додатни мотив за њихово залагање на послу им пружа новчана надокнада коју им Грунер исплаћује као и могућност да се овде запосли свих осам ученика након завршетка школовања.

Координатор стручне наставе, професор Србољуб Миљковић  је рекао да ученици првог разреда практичну наставу обављају у радионицама школе, док су у другој и трећој години распоређени у једанаест предузећа што им даје могућност да поред праксе, стекну радне навике, зараде џепарац и упознају локалне фирме.

У компанији Елрад WS-S, која се бави производњом електричне опреме за моторна возила, ментор ученика Игор Мирчић  је истакао да праксу обавља седам ученика другог и трећег разреда и да ће најбољи од њих добити посао након завршене средње школе.

„За ученике је веома важно што су добили прилику да се упознају са радом у компанији и што тачно знају какви их послови очекују. Поред вештина и знања која код нас стичу током двогодишње праксе, деци обезбеђујемо униформе, топли оброк и новчану надокнаду што их мотивише да редовно долазе и одговорно раде“, додао је Игор Мирчић.

Гости Техничке школе потом су обишли ученике који праксу обављају у огранку ИГМ „Младост“ у Власотинцу, која је један од највећих произвођача грађевинског материјала у региону и има своје погоне у Лесковцу, Власотинцу, Малој Плани и Сталаћу.

У овој компанији праксу обављају ученици који су се определили за подручја рада: индустријски механичар, бравар заваривач и механичар моторних возила.

Директор огранка Александар Николић је овом приликом истакао да деца имају прилику да праксу обављају на савременим машинама. Стечена знања и вештине у овом предузећу чак им помажу да се спремају за највиши ниво такмичења у земљи из своје струке.

Душан Анђелковић, који праксу обавља као будући металостругар и Јован Костић, будући бравар заваривач ускоро ће учествовати на републичком такмичењу у Новом Саду. Прошле године њихов годину дана старији школски друг Стефан Цветковић  је на државном такмичењу освојио осмо место.

„Већ правимо договоре са школом за следећу годину. Неки од ученика ће праксу моћи да обављају и у нашем погону у Лесковцу. Овај начин обављања стручне праксе има вишеструку корист за ученике и наше предузеће. Ученици добијају могућност да стичу конкретна и практична знања а фирма могућност да касније упосли стручни кадар“, додао је директор Александар Николић.

Директори и професори техничких школа из пет округа овог дела Србије су се сложили да се дуално образовање у Техничкој школи у Власотинцу спроводи на најбољи могући начин и да је сарадња са привредним компанијама на највишем нивоу, а све то је добар пример како се модел дуалног образовања може применити у другим стручним школама и срединама.

Остале вести

Објављено: 09.10.2017
У петак је у ОШ „8. октобар“ приређена свечаност поводом Дана школе. Поред ђака и наставника школе, свечаности су присуствовали представници локалне самоуправе, основних школа „Синиша Јанић“,  „Браћа Миленковић...
Објављено: 01.09.2017
Због одржавања другог Власина МТБ Маратона саобраћај ће у недељу, 3. септембра бити затворен од 10,30 до 11,30 часова у следећим улицама: улица Немањина од моста на Власини, Иве Лоле Рибара, Ратка Павловића и Њ...
Објављено: 20.04.2018
У Лесковцу је јуче одржана завршница такмичења из програма предузетничког образовања „Школа студентског и ученичког предузетништва“. Тим 7 Техничке школе из Власотинца је на овом такмичењу освојио треће место. ...
Објављено: 17.02.2017
Конкурс за школско такмичење намењен свим ученицима и ученицама средњих школа и гимназија из 34 општине југоисточне и југозападне Србије у којима се реализује програм Европски ПРОГРЕС биће расписан 17. фебруара...
Објављено: 24.08.2019
У оквиру овогодишњег Власинског котлића Туристичка организација je у сарадњи са Планинарским друштвом „Морич“ организовала кување виноградарске јаније. За спремање овог традиционалног јела власотиначког крај...