Завршени Дани гљива

Објављено: 02.10.2018

Гљиварско друштво „Рујница“ је од 28. до 30. септембра по први пут организовало Дане гљива. Ова тродневна манифестација је обухватала теренски рад, детерминацију гљива која је обављена у галерији библиотеке, предавање др Елеоноре Бошковић на тему „Гљиве као лек“ и изложбу у центру града, којом су завршени Дани гљива.

Теренски део акције организован је на Острозубу, у природном резервату Зеленичје. По речима председнице друштва Сунчице Митровић Јовић, гљивари су с обзиром на сушу, очекивали да на терену пронађу 30 до 40 врста гљива, међутим, успели су да пронађу преко осамдесет врста.

„Успели смо да детерминишемо 67 врста гљива, док ћемо детерминацију двадесетак гљива извршити накнадно. Пронашли смо и врсту коју нисмо препознали тако да ћемо је проследити на испитивање у Нови Сад. Стручњаци претпостављају да је реч о гљиви која је карактеристична за медитеранске крајеве, али то тек треба доказати“, истиче Сунчица Митровић Јовић.

Поред власотиначких гљивара, у овој акцији је учествовало тридесетак њихових колега из Београда, Новог Сада, Ниша, Сремске Митровице, Петровца на Млави, Рашке и Умага.

У обиласку Острозуба је учествовао Зоран Јеленковић, председник Миколошко-гљиварског савеза Србије.

Предавање на тему „Лековита својства гљива и њихов медицински значај“ је одржала др Елеонора Бошковић са Природно-математичког факултета у Новом Саду. Она се овом приликом осврнула на лековита својства макрогљива које су се током прошлих векова више користиле као лек него као храна.

По њеним речима од 14.500 врста макрогљива око 700 има позната медицинска својства.

„У традиционалној источњачкој медицини гљиве се као лек користе неколико хиљада година уназад, док се у западној медицини њихова својства истражују и користе у фармакологији последњих деценија“, нагласила је Елеонора Бошковић.

Она се потом осврнула на антиоксидативна својства неких гљива, на њихова антиканцерогена, антимикробна и имуностимулативна дејства.

Акцију је подржала Туристичка организација општине Власотинце и удружење у оснивању „Светионик“.  Изложби гљива на платоу испред зграде општине придружили су се ученици основних школа „Синиша Јанић“, „8. октобар“, „Божидар Миљковић“ из Горњег Присјана и „Доситеј Обрадовић“ из Свођа.

По речима учитељице Анке Виденовић ученици разредне наставе су и на часовима ликовне културе и током слободних активности радили на тему гљива, како би од најранијег узраста заволели природу и кроз овакве акције завирили у њено богатство.

Сунчица Митровић Јовић, председница удружења „Рујница“ истиче да су Дани гљива у потпуности успели, да су учесници веома задовољни организацијом и да су посебно одушевљени резерватом Зеленичје.

Остале вести

Објављено: 10.10.2018
Ученици и колектив школе „Браћа Миленковић“ у Шишави јуче су низом активности прославили Дан школе. Ученици старијих разреда припремили су пригодан програм којим су првацима пожелели добродошлицу, а након тога ...
Објављено: 20.11.2017

Јован Стојановић Пајса

(1952-2017)

У Власотинцу је 19. новембра у 65. години живота умро Јован Стојановић Пајса, успешни привредник и једа...
Објављено: 17.04.2018
Минулог викенда у Лесковачком културном центру одржана је Окружна смотра рецитатора „Песниче народа мог“. На смотри је учествовало више од 70 такмичара, а власотиначку општину представљало је 11 ученика који су...
Објављено: 17.05.2017
Низом активности Народна библиотека „Десанка Максимовић“ обележава свој 105 –ти рођендан. Традиционална манифестација „Дани библиотеке“ почела је 15. маја отварањем изложбе фотографија “Старо Власотинце на разг...
Објављено: 22.12.2016
Основну школу „8. октобар“ јуче су посетили полазници припремног предшколског програма и васпитачи Предшколске установе „Милка Диманић“. Реализована  је заједничка активност две установе у којој су ученици четв...