Почетком октобра месеца одржано је Mеђународно такмичење у спремању јела националне кухиње и зимнице у Нишу, на коме су Власотинце представљале две екипе, екипа Туристичке организације Власотинца и екипа коју су чиниле Ивана Краинчанић и њена ћерка Јана. Такмичење је организовало Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша. Међу многобројним излагачама Ивана и Јана су освојиле златну медаљу и пехар за национална јела и златну медаљу за зимницу. На манифестацији су посебно били заинтересовани за гологлавник, који се спрема од коприва и катмер кора за питу, за пребранац, сарме од виновог лишћа, за колаче бресквице, пуњене паприке, тиквице…
„Прилика је била да заједно са Туристичком организацијом Власотинца представимо нашу општину у најбољем светлу. Истовремено и да се присетимо јела спремљених по бакиним рецептима. Жири је поред припремљених јела оцењивао и аранжирање и изглед штанда. Искористили смо прилику да многобројне посетиоце, који су застајали поред наших штандова позовемо да као гости или учесници посете наш први фестивал хране и пића Укус југа, који ће се одржати 10. новембра у Власотинцу“, рекла је Ивана Краинчанић. Протекле недеље Ивана Краинчанић, која је већ две године члан Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша је учествовала на Међународном фестивалу „Гастромак“ у ,Струмици, у Македонији. На фестивалу је учествовало 30-ак земаља са око 400 учесника, а жири који је оцењивао припремљене специјалитете био је састављен од међународног тима судија.
„Скоро да нема дисциплине у којој наш тим није освојио бар неку од медаља. Пехари, које смо донели са такмичења су потврда да смо направили добру селекцију. За такмичење смо се спремали дуго и исцрпно. Сви наши чланови били су на висини задатака и тако смо на најбољи начин промовисали Србију“, каже Зоран Мирашевић, председник Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша, који је у Струмици био и члан судијског тима.
У изузетно јакој конкуренцији Ивана Краинчанић је освојила бронзану медаљу за Реформ торту и златну медаљу за декорацију.
„Осећала сам се дивно. Заиста сам изненађена успехом јер је конкуренција била изузетнo јака у свим категоријама. Учествовање на овом фестивалу ми је вишеструко користило јер је то била и прилика да разменим искуства са људима који се баве сличним или истим послом као и ја. Бодрили смо једни друге, и заиста ми је драго што се и тим Високе пословне школе струковних студија Лесковац, смер менаџмент технологије хране и гастрономије, који је предводио професор Момчило Цонић окитио медаљама. Сви заједно смо веома успешно представљали Србију. Посебно ми је задовољство што сам упознала познатог мајстора кухиње Стеву Карапанџу“, рекла је Ивана Краинчанић, која се скоро 20 година бави производњом хране.
Овогодишњи, трећи по реду, Гастромак фестивал је окупио рекордан број учесника. Такмичили су се мајстори кухиње из медитеранских европских регија, кулинари из Турске, Монголије, САД, Кине а Србију су представљали тимови из Ниша и Лесковца. Припремљено је више од 2000 различитих специјалитета и дезерата.Одржано је више од 30 мастер класова и симпозијум за међународне судије ВАКС, Светске асоцијације шефова кухиња, по чијим се пропозицијама у целом свету одржавају овакве манифестације.