Између два октобра у инфраструктуру уложено близу 1,8 милијарду динара

Објављено: 10.10.2018

Поделом октобарских признања, данас је у Власотинцу обележен Дан општине. Октобарско признање диплому „10. Октобар“ добили су власотиначки Дом Здравља, Техничка школа, Основна школа „Божидар Миљковић“ у Горњем Присјану, Центар Министарства одбране Лесковац, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка ОШ „8.октобар“ Светлана Коцић и хирург онколог проф. др Небојша Ивановић.

Октобарско признање у облику „Похвале“ са новчаном наградом од 10. 000 динара, ове године додељено је студенту Војне академије Душану Миљковићу, ученицима генерације Техничке школе  и Гимназије Димитрију Стевановићу и Сретену Живковићу, младом спортисти и ученику Техничке школе Богдану Здравковићу, као и ученицама за развој ученичког предузетништва Емилији Станковић, Андријани Димитријевић, Анђели Стојановић и Христини Јовић за освојено прво место на музичком фестивалу “Власинско пролеће”.

У име добитника захвалио се чувени хирург онколог проф. др Небојша Ивановић, истакавши да је посебна част и задовољство када се добије награда у свом родном месту.

„Гледајући на списак осталих добитника , приметио сам да доминирају они из области образовања што сведочи о великој бризи која се поклања младима. Гледајући ретроспективно много је лепо што доминирају дела и у области културе и уметности, зато и користим прилику да свима из ових области захвалим и да поменем да све то сведочи о постојању и опстанку власотиначког духа. Надам се да ћемо тај дух наставити да негујемо“, истако је др Ивановић.

Многобројне госте најпре је поздравио а Власотинчанима честитао Дан општине Братислав Петровић, председник Скупштине општине. Пре обраћања председника општине Зорана Тодоровића, приказан је десетоминутни филм о инфраструктурним улагањима на подручју власотиначке општину у периоду између два октобра. Збирно је у   инфраструктурне пројекте уложено  близу 1,8 милијарди динара из општинског и републичког буџета, Канцеларије за управљања јавним улагањима Владе Републике Србије и донаторских средстава.

„Чињеница да смо од прошлог до овог октобра инвестирали у Власотинце и околину милијарду динара и да уз реконструкцију пута Власотинце – Свође, та сума износи милијарду и 767 милиона динара уложених у инфраструктуру наше општине, говори о двема стварима. Прва, да смо вредно радили да обезбедимо пројекте и средства за њих, а друга, много важнија, да сличних инфраструктурних улагања није било у последњих две деценије у Власотинцу и околини. Када смо систематизовали податке да би смо вам их презентовали,  дошли смо до бројке од 52 пројекта за годину дана, што у просеку значи један пројекат недељно. Многи, наравно, трају дуже , али дозволите да будем  нескроман и да кажем да је та бројка за поштовање“, рекао је председник општине Зоран Тодоровић.

По његовима речима , сваки од пројеката има значај за одређени број људи, али да сматра да пројекти попут регулисања водоснабдевања, реконструкције јавне расвете и уређење најфреквентнијих улица , као и изградња моста у Конопници спадају у најзначајније.

„Увођењем реке Раставнице у водозахват решили смо питање водоснабдевања и у данима када је Власина замућена, за оне становнике који се водом снабдевају из градског водовода. Ради се и студија која треба да предочи могућности за регулисање водоснабдевања у целој општини“, додао је Тодоровић уз констатацију да када има тако много пројеката има и непредвиђених ситуација.

„Ове године највише смо их имали у случају реконструкције и доградње сале Културног центра. Због примедби људи из струке, мислим на оне у области позоришног стваралаштва, мењали смо пројекат како бисмо га прилагодили и сценски мањим представама. Затим, уместо планираних радова у подрумском делу зграде, морали смо, због необезбеђених темеља суседних објеката, да изменимо пројекат и доградимо други спрат. Било је ту још многих ситуација због којих нам је и Министарсво културе, које суфинансира пројекат, продужило рок до краја године. На крају, верујем да ће то бити један репрезентативни објекат“, рекао је председник Тодоровић.

Управо, због реконстукције сале Културног центра (биоскоп) данашња свечана седница одржана је у сали општине. Свечану седницу увеличао је наступ бас баритон Марко Милисављевић, уз клавирску пратњу Милана Јовановића. Они су, на почетку извели химну Србије, а на крају програма присутне поздравили и нумерама Пукни зоро, Тамо далеко и Очи чарније.

Иначе,у филму о улагањима у инфраструктури између два октобра први пут су приказани прелепи панорамски кадрови Власотинца и околине, које је дроном забележио аутор бројних документарних филмова,  награђиваним на многим фестивалима у земљи  и иностранству Небојша Илић Илке.

Остале вести

Објављено: 06.03.2018
Синоћ је у Основној школи „8. октобар“ онколог др Горан Живковић, шеф одељења за онкологију у Општој болници Лесковац одржао предавање о значају ране дијагностике и превенције најчешћих малигних болести код жен...
Објављено: 26.08.2017
Туристичка организација Власотинца je у сарадњи са асоцијацијом „Башта Машта“ из Београда 25. августа организовала манифестацију „Изађи ми на теглу“. Реч је о манифестацији караванског типа која већ четири годи...
Објављено: 19.10.2018
Почетком октобра месеца одржано је Mеђународно такмичење у спремању јела националне кухиње и зимнице у Нишу, на коме су Власотинце представљале две екипе, екипа Туристичке организације Власотинца и екипа коју с...
Објављено: 25.10.2018

На Међународном филмском фестивалу Cinque Terre Film Fest у Италији краткометражни филм „Пусти да нађем срцу лек“, редитеља Милоша Чолића награђен је за најбољу фотографију у званич...

Објављено: 18.05.2019
На синоћ одржаној 19. седници Скупштине општине Власотинце одборници су усвојили Одлуку о изменама и допунама одлуке о буџету општине Власотинце за 2019. годину, што је у складу са новим правилима Министарства ...