Између два октобра у инфраструктуру уложено близу 1,8 милијарду динара

Објављено: 10.10.2018

Поделом октобарских признања, данас је у Власотинцу обележен Дан општине. Октобарско признање диплому „10. Октобар“ добили су власотиначки Дом Здравља, Техничка школа, Основна школа „Божидар Миљковић“ у Горњем Присјану, Центар Министарства одбране Лесковац, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка ОШ „8.октобар“ Светлана Коцић и хирург онколог проф. др Небојша Ивановић.

Октобарско признање у облику „Похвале“ са новчаном наградом од 10. 000 динара, ове године додељено је студенту Војне академије Душану Миљковићу, ученицима генерације Техничке школе  и Гимназије Димитрију Стевановићу и Сретену Живковићу, младом спортисти и ученику Техничке школе Богдану Здравковићу, као и ученицама за развој ученичког предузетништва Емилији Станковић, Андријани Димитријевић, Анђели Стојановић и Христини Јовић за освојено прво место на музичком фестивалу “Власинско пролеће”.

У име добитника захвалио се чувени хирург онколог проф. др Небојша Ивановић, истакавши да је посебна част и задовољство када се добије награда у свом родном месту.

„Гледајући на списак осталих добитника , приметио сам да доминирају они из области образовања што сведочи о великој бризи која се поклања младима. Гледајући ретроспективно много је лепо што доминирају дела и у области културе и уметности, зато и користим прилику да свима из ових области захвалим и да поменем да све то сведочи о постојању и опстанку власотиначког духа. Надам се да ћемо тај дух наставити да негујемо“, истако је др Ивановић.

Многобројне госте најпре је поздравио а Власотинчанима честитао Дан општине Братислав Петровић, председник Скупштине општине. Пре обраћања председника општине Зорана Тодоровића, приказан је десетоминутни филм о инфраструктурним улагањима на подручју власотиначке општину у периоду између два октобра. Збирно је у   инфраструктурне пројекте уложено  близу 1,8 милијарди динара из општинског и републичког буџета, Канцеларије за управљања јавним улагањима Владе Републике Србије и донаторских средстава.

„Чињеница да смо од прошлог до овог октобра инвестирали у Власотинце и околину милијарду динара и да уз реконструкцију пута Власотинце – Свође, та сума износи милијарду и 767 милиона динара уложених у инфраструктуру наше општине, говори о двема стварима. Прва, да смо вредно радили да обезбедимо пројекте и средства за њих, а друга, много важнија, да сличних инфраструктурних улагања није било у последњих две деценије у Власотинцу и околини. Када смо систематизовали податке да би смо вам их презентовали,  дошли смо до бројке од 52 пројекта за годину дана, што у просеку значи један пројекат недељно. Многи, наравно, трају дуже , али дозволите да будем  нескроман и да кажем да је та бројка за поштовање“, рекао је председник општине Зоран Тодоровић.

По његовима речима , сваки од пројеката има значај за одређени број људи, али да сматра да пројекти попут регулисања водоснабдевања, реконструкције јавне расвете и уређење најфреквентнијих улица , као и изградња моста у Конопници спадају у најзначајније.

„Увођењем реке Раставнице у водозахват решили смо питање водоснабдевања и у данима када је Власина замућена, за оне становнике који се водом снабдевају из градског водовода. Ради се и студија која треба да предочи могућности за регулисање водоснабдевања у целој општини“, додао је Тодоровић уз констатацију да када има тако много пројеката има и непредвиђених ситуација.

„Ове године највише смо их имали у случају реконструкције и доградње сале Културног центра. Због примедби људи из струке, мислим на оне у области позоришног стваралаштва, мењали смо пројекат како бисмо га прилагодили и сценски мањим представама. Затим, уместо планираних радова у подрумском делу зграде, морали смо, због необезбеђених темеља суседних објеката, да изменимо пројекат и доградимо други спрат. Било је ту још многих ситуација због којих нам је и Министарсво културе, које суфинансира пројекат, продужило рок до краја године. На крају, верујем да ће то бити један репрезентативни објекат“, рекао је председник Тодоровић.

Управо, због реконстукције сале Културног центра (биоскоп) данашња свечана седница одржана је у сали општине. Свечану седницу увеличао је наступ бас баритон Марко Милисављевић, уз клавирску пратњу Милана Јовановића. Они су, на почетку извели химну Србије, а на крају програма присутне поздравили и нумерама Пукни зоро, Тамо далеко и Очи чарније.

Иначе,у филму о улагањима у инфраструктури између два октобра први пут су приказани прелепи панорамски кадрови Власотинца и околине, које је дроном забележио аутор бројних документарних филмова,  награђиваним на многим фестивалима у земљи  и иностранству Небојша Илић Илке.

Остале вести

Објављено: 26.08.2017
Спортско-рекреативни центар „Власина„  је  у оквиру  винских свечаности организовао пливање за Винско буренце. Једанаест пливача такмичило се на градском језеру пливајући стазом дугом шездесет метара. Први д...
Објављено: 23.02.2018
Завод за јавно здравље Лесковац јуче (22.02.2018.)  је пријавио епидемију морбила (малих богиња) и на територији општине Власотинце. Након појаве и проглашене епидемије морбила у граду Лесковцу (4. јануара 2...
Објављено: 15.12.2018

На Сајму привреде и предузетништва Експо Ниш 2018, одржаном 13 . и 14. децембра, у присуству више од 100 излагача., своје место имали су и власотиначки привредници.  Наиме, они су н...

Објављено: 24.11.2016
У оквиру пројекта Година предузетништва у Власотинцу данас је подељено 44 сертификата полазницима обуке за почетнике у бизнису и 9 сертификата полазницима обуке из области маркетинга и продаје. Пројекат Година ...
Објављено: 17.12.2018
На подручју власотиначке општине сви путни правци су проходни, нема посебно критичних деоница а механизација предузећа ХСВ, које је надлежно за зимско одржавање путева, ради од јуче, каже надлежни орган на зимс...