Испуњени пензионерски дани др Славка Крстића

Објављено: 09.08.2019

Лекар у пензији, специјалиста гинекологије и акушерства, заљубљеник у винограде и произвођач одличних вина др Славко Крстић не проводи своје пензионерске дане у родном Дадинцу, нити одмара, што би се очекивало од  неког ко је у пензији. Напротив,  још од половине 2017. године он обавља лекарску праксу у Пасјану код Гњилана.

Каже да је то најмлађе породилиште у Србији, које је 2015. године отворио тадашњи премијер Александар Вучић.

Кренувши путем своје неукротиве енергије и жеље да и даље ради у области медицине којом се бавио читав радни век,  др Славко Крстић се придружио колегама у Пасјану који здравственом заштитом покривају  38 села Косовског поморавља. Последњих година се повећава број порођаја у овој болници. Прошле године се родило 145 беба, а ове године до  јула месеца на свет је дошло 80 новорођенчади.

„Отварањем породилишта у Пасјану смо на неки начин оживели овај део Косовског поморавља и омогућили да се бебе овде рађају и да породиље не морају да иду у Косовску Митровицу. Лекарску помоћ и интервенције пружамо свим пацијенткињама, имамо  доста и Албанки, а двадесетак жена из власотиначког краја је операцијом  решило проблем поремећаја статике гениталних органа и бешике“, истиче др Крстић.

Његов младалачки дух као да никада не мирује. Недавно је присуствовао изузетном концерту етно групе Извор, који је одржан у Власотинцу. Затекли смо га међу публиком у првом реду јер каже да је дошао да испоштује своју куму Ивану Тасић.

„Ивану Тасић сам упознао када је наступала на симпозијуму гинеколога Србије који је одржан у Врању. Задивио ме њен глас, присуствовао сам њеним наступима и касније, песмом је улепшала и нека наша породична славља, зближили смо се са њеном породицом, а нешто касније сам крстио  њеног сина Јанка. Наше две породице посебно спаја жеља да помогнемо, свако на свој начин, нашим грађанима у Косовском поморављу, али и однос према музици са тих простора“, додаје др Славко Крстић и посећа на Иванино извођење песме „Милијано, ћеро моја мила“ која потиче баш из Пасјана.

Када је о њеном извођењу врањских песма реч, др Славко Крстић је подсетио на речи  Љубише Павковића, чији је оркестар пратио извођаче током Фестивала врањске песме и који је за Ивану Тасић рекао да је својим интерпретацијама врањских  песама заорала дубоку бразду  у овој врсти музике.

„Ивана Тасић као драгуље чува врањске песме за које не кажу случајно да се „све песме певају, само се врањске песме преживљавају јер су  посвећене аутентичним људима и догађајима“. Она сјајно интерпретира и етно музику са ових простора Балкана.  Бори се за песме које одлазе у заборав, музици даје емоцију, душу, посебну лепоту“, преноси нам своје утиске са концерта др Славко Крстић.

Вино, виногради и песма заиста иду заједно, све то уз медицинску праксу на јединствен начин воли др Славко Крстић, познати лекар који је специјализацију завршио у Београду код чувеног професора др Драгомира Младеновића. Своје лекарски стаж је обављао  у Вучју, деценијама је радио у Општој болници у Лесковцу. Данас обилази своје винограде у родном Дадинцу, повремено окупља своје пацијенткиње које је вратио у живот и ужива у доброј песми.

Остале вести

Објављено: 10.11.2018

На синоћ одржаној шеснаестој седници Скупштине одборници су усвојили одлуку о висини стопе пореза на имовину. Стопа пореза на имовину за наредну годину остаће иста као и у овој годи...

Објављено: 02.11.2018

Синоћ је у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ одржано музичко-поетско вече, посвећено 150. годишњици рођења Алексе Шантића. Присуство многобројне публике и буран аплау...

Објављено: 27.12.2017
Изборна скупштина Подмлатка Јединствене Србије одржана је током децембра на Копаонику. На изборној скупштини учествовало је по пет делегата младих из 103 општине Србије, лидер Једиствене Србије Драган Марковић ...
Објављено: 20.02.2018
На недавно одржаном 9. Међународном конкурсу друштва Свети Сава – пододбор у Републици Српској  за најбоље ликовне радове ученика основних школа на тему „Књига Светог Саве“ стигло је 717 радова. Реч је о цртежи...
Објављено: 05.04.2018
У име власотиначке локалне самоуправе данас је председник Зоран Тодоровић потписао уговоре са представницима медија, којима је трочлана комисија одобрила средства за суфинансирање пројеката за остваривање јавно...