Испуњени пензионерски дани др Славка Крстића

Објављено: 09.08.2019

Лекар у пензији, специјалиста гинекологије и акушерства, заљубљеник у винограде и произвођач одличних вина др Славко Крстић не проводи своје пензионерске дане у родном Дадинцу, нити одмара, што би се очекивало од  неког ко је у пензији. Напротив,  још од половине 2017. године он обавља лекарску праксу у Пасјану код Гњилана.

Каже да је то најмлађе породилиште у Србији, које је 2015. године отворио тадашњи премијер Александар Вучић.

Кренувши путем своје неукротиве енергије и жеље да и даље ради у области медицине којом се бавио читав радни век,  др Славко Крстић се придружио колегама у Пасјану који здравственом заштитом покривају  38 села Косовског поморавља. Последњих година се повећава број порођаја у овој болници. Прошле године се родило 145 беба, а ове године до  јула месеца на свет је дошло 80 новорођенчади.

„Отварањем породилишта у Пасјану смо на неки начин оживели овај део Косовског поморавља и омогућили да се бебе овде рађају и да породиље не морају да иду у Косовску Митровицу. Лекарску помоћ и интервенције пружамо свим пацијенткињама, имамо  доста и Албанки, а двадесетак жена из власотиначког краја је операцијом  решило проблем поремећаја статике гениталних органа и бешике“, истиче др Крстић.

Његов младалачки дух као да никада не мирује. Недавно је присуствовао изузетном концерту етно групе Извор, који је одржан у Власотинцу. Затекли смо га међу публиком у првом реду јер каже да је дошао да испоштује своју куму Ивану Тасић.

„Ивану Тасић сам упознао када је наступала на симпозијуму гинеколога Србије који је одржан у Врању. Задивио ме њен глас, присуствовао сам њеним наступима и касније, песмом је улепшала и нека наша породична славља, зближили смо се са њеном породицом, а нешто касније сам крстио  њеног сина Јанка. Наше две породице посебно спаја жеља да помогнемо, свако на свој начин, нашим грађанима у Косовском поморављу, али и однос према музици са тих простора“, додаје др Славко Крстић и посећа на Иванино извођење песме „Милијано, ћеро моја мила“ која потиче баш из Пасјана.

Када је о њеном извођењу врањских песма реч, др Славко Крстић је подсетио на речи  Љубише Павковића, чији је оркестар пратио извођаче током Фестивала врањске песме и који је за Ивану Тасић рекао да је својим интерпретацијама врањских  песама заорала дубоку бразду  у овој врсти музике.

„Ивана Тасић као драгуље чува врањске песме за које не кажу случајно да се „све песме певају, само се врањске песме преживљавају јер су  посвећене аутентичним људима и догађајима“. Она сјајно интерпретира и етно музику са ових простора Балкана.  Бори се за песме које одлазе у заборав, музици даје емоцију, душу, посебну лепоту“, преноси нам своје утиске са концерта др Славко Крстић.

Вино, виногради и песма заиста иду заједно, све то уз медицинску праксу на јединствен начин воли др Славко Крстић, познати лекар који је специјализацију завршио у Београду код чувеног професора др Драгомира Младеновића. Своје лекарски стаж је обављао  у Вучју, деценијама је радио у Општој болници у Лесковцу. Данас обилази своје винограде у родном Дадинцу, повремено окупља своје пацијенткиње које је вратио у живот и ужива у доброј песми.

Остале вести

Објављено: 09.11.2017
Јуче су почели радови на реконструкцији улице „Милорада Величковића“  а ускоро се очекује и почетак радова у улици „Вука Караџића“. Реконструкцију ове две улице финансирају Министарство привреде и локална самоу...
Објављено: 03.12.2017
Стање у Власотинцу и пет села у којима је проглашена ванредна ситуација се нормализује. Вода из фабрике за прераду потекла је синоћ, али још увек није стигла у шест села, која се водом снабдевају из градског во...
Објављено: 26.03.2019
У име локалне самоуправе данас је, у великој сали Скупштине општине, председник општине Зоран Тодоровић потписао уговоре са представницима медија, којима је трочлана комисија одобрила средства за суфинансирање ...
Објављено: 21.12.2017
Данас је компанија Mozzart у оквиру акције „Нови дресови за нове шампионе“ уручила спортску опрему Фудбалском клубу „Власина“ из Власотинца. „Акција „Нови дресови за нове шампионе“ покренута је у циљу попула...
Објављено: 17.06.2019
Професор физичке културе Милош Тричковић производи  јагодичасто воће Незапослени професор физичке културе Милош Тричковић (31) из Власотинца, у недостатку посла за који се школовао, окренуо се пољопривреди. ...