ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО И ВЛАСОТИНЦЕ У ПОЕТСКОМ И ЖИВОТОПИСНОМ ЗАГРЉАЈУ ДАРЕ СЕКУЛИЋ

Објављено: 20.12.2021

Потписан Меморандум о сарадњи Источног Новог Сарајева и Власотинца 

У претходној седмици, 16. и 17. децембра, у Источном Сарајеву одржан је 20. међународни фестивал пеозије за дјецу и младе. Spiritus movens ове особене песничке манифестације јесте господин Витомир Митрић, режисер и директор Форум театра, који у свом делању истинску потпору има у руководству локалне самоуправе, на чијем челу стоји господин Јован Катић, начелник Општине Источно Ново Сарајево, једне од шест општина Града Источног Сарајева.

Међу гостима Фестивала, по позиву домаћина, из Власотинца били су Бранислав Катић, директор Културног центра Власотинце, Братислав Валчић, заменик директора Културног центра Власотинце, Небојша Илић, аутор документарних и туристичких филмова, те др Станислав Станковић, пријатељ ове године у Господу упокојене једне од најзначајнијих савремених српских песникиња Даре Секулић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Приштини и лектор српског језика на Филолошком факултету „Блаже Конески“ Универзитета „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу.

Јован Катић и Бранислав Катић, потписивање Меморандума о сарадњиНа почетку првог фестивалског дана гости из Власотинца су по лепој замисли и вођству господе Јована Катића и Витомира Митрића учествовали у раду тима који је у круцијалном сегменту 20. међународног фестивала пеозије за дјецу и младе у просторијама Општине Источно Ново Сарајево и осмислио и обнародовао оснивање нове манифестације Поетски дани Даре Секулић, при чему су њени оснивачи Општина Источно Ново Сарајево, Општина Власотинце, Форум театар Источно Сарајево, Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево и Културни центар Власотинце потписали Меморандум о сарадњи.

Потом је у спомен песникињи Дари Секулић у Сали Културног центра Источно Ново Сарајево приређен и главни фестивалски садржај Жудња за правом пјесмом, потписао га је овогодишњи лауреат Фестивала песник Тоде Николетић који је са својим гостима за децу Источног Сарајева приредио и јубиларни песнички игроказ. Први фестивалски дан завршен је снимањем једносатне телевизијске емисије на РТИС у којој су о животу и делу песникиње Даре Секулић говорили проф. др Станислав Станковић и књижевник Борис Ђорем, професор српског језика и књижевности.

           
Сутрадан, такође у склопу редовног фестивалског програма и исте медијске куће, споменута двојица филолога су и у једносатној радијској емисији уживо беседили о својим успоменама и дружењу са песникињом Даром Секулић. Дводневни 20. међународни фестивал пеозије за дјецу и младе одјављен је након приказивања документарног филма о животу и делу Даре Секулић „Врелце“, који је 2005. године проистекао из величајне сарадње двоје ванредних уметника, песникиње Даре Секулић и режисера Витомира Митрића.

У преподневним сатима другог фестивалског дана Витомир Митрић, Станислав Станковић и Небојша Илић посетили су и положили цвеће на хумку песникиње Даре Секулић која почива на Православном гробљу „Свети Марко“ у Сарајеву. Ту је наша Дара Секулић нашла свој вечити дом.

Истог дана, у касним поподневним сатима на завршном радном састанку Витомир Митрић у име домаћина Општине Источно Ново Сарајево, Бранислав Катић у име Општине Власотинце те Братислав Валчић, Небојша Илић и Станислав Станковић разговарали су о програму прве манифестације Поетски дани Даре Секулић, која би у Источном Новом Сарајеву требало да се приреди у априлу месецу 2022. године, потом о припреми научног скупа о поетском стваралаштву и животопису Даре Секулић у организацији Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Филозофског факултета Универзитета у Приштини, као и о скорашњем доласку представника Општине Источно Ново Сарајево у Власотинце и заједничком Омажу песникињи Дари Секулић у Културном центру Власотинце. Наше пријатеље из Источног Новог Сарајева у Власотинцу очекујемо о Савиндану 2022. године.

                                                                                                           Станислав Станковић

Остале вести

Објављено: 15.04.2020
Вечерас су стигли резултати за четири од шесторо пацијената тестираних 13.априла у власотиначком Дому здравља и сва четири резултата су позитивна, саопштава Штаб за ванредне ситуације општине Власотинце. Налази...
Објављено: 04.06.2018
Недавно формирано удружење Тим психолога „Светлост“ протеклог викенда реализовало је своју прву акцију. Развојно-креативна радионица организована је поводом обележавања Међународног дана детета. На радионици је...
Објављено: 03.12.2018

Центар за децу и омладину, организациона јединица Центра за социјални рад,  данас је обележио 3. децембар, Међународни дан особа са инвалидитетом.

...

Објављено: 14.01.2019
„Божић, Божић, светли дан“ назив је програма који је приређен поводом минулих празника, а након завршеног ликовног конкурса који је расписало Удружење „Власинска вила“. Са намером да обележи најрадоснији хри...
Објављено: 28.02.2017
Туристичка организација Власотинца је на 39. Међународном сајму туризма у Београду представила туристичке потенцијале наше општине. Овогодишњи Сајам отворио је премијер Александар Вучић. У исто време одржане су...