И Власотинце има своје хероје

Објављено: 25.03.2020

Докторка Катарина Митровић се са специјализације придружила лекарима како би помогла у ванредном стању

Ова тешка времена рађају јунаке. Ових дана много је хероја међу лекарима и медицинским особљем, полицијом, апотекарима, продавцима, пекарима и свима онима који немају привилегију да буду код куће са породицом док у свету траје борба са мало познатом болешћу.

Пажњу јавности, посебно својих суграђана, недавно је привукла докторка Катарина Митровић, која са групом својих колега због ванредног стања није прекинула специјализацију на Клиници ОРЛ у Нишу. Напротив, ова група младих лекара се добровољно јавила да помогне у пресудном часу за Србију и српско здравство. По речима проф. др Душана Милисављевића, директора Клинике за ОРЛ у Нишу, они су најбоља група специјализаната оториноларингологије у последњих двадесетак година на Медицинском факултету у Нишу. Он је истог дана на друштвеним мрежама и пред новинарима похвалио њихов гест.

 “Вечерас ће многи у 20 часова аплаудирати здравственим радницима, а мој аплауз и наклон иде младим колегама на специјализацији из ОРЛ. Моје младе колеге су на волонтерским специјализацијама из ОРЛ и нису у радном односу са КЦ Ниш. Они нису напустили Ниш и отишли у своје средине, већ су остали и тражили да буду укључени у редовни рад клинике како би помогли болесним грађанима. Драге моје колеге, ви сте код мене положили нешто важније од специјалистичког испита, ви сте положили испит живота”, поручио је проф. др Душан Милисављевић, професор Медицинског факултета у Нишу.

Међу десетак лекара је и наша суграђанка др Катарина Митровић, која није имала дилему око тога да ли треба да остане на клиници уз старије колеге и пацијенте.

“Када смо уписивали медицину свако од нас је желео да лечи људе и спашава животе. Ако сада нисмо ту, са пацијентима, онда ми нисмо лекари. У Власотинцу је моја породица, син Василије који још увек нема пуних пет година. Због настале ситуације одлучили смо  да његов рођендан прославимо нешто раније, а  након тога се опраштамо на један дужи период. Из љубави према породици и љубави  према свом позиву нећу бити код куће током ванредног стања”, рекла је др Катарина Митровић.

Ову одлуку она је донела како би на најбољи начин помогла пацијентима, старијим колегама лекарима од којих је стицала медицинско знање и истовремено заштитила најмилије од опасног вируса.

У разговору са нама Катарина Митровић каже да је благословена са две баке Горицом и  Снежаном, које ће поред тате Милоша, бринути о малом  Василију.

Њен дан почиње у пет ујутру, а кући се враћа после 16 часова. Преостало време максимално посвећује  породици, посебно малом Василију.

Њена професионална и морална одлука да у сложеној епидемиолошкој ситуацији добровољно буде са колегама уз пацијенте најбоље говори о томе о каквом је лекару и човеку реч.

На овакав начин најбоље се правда Хипократова заклетва.

На срећу свих нас, свако место, сваки град има своју докторку Каћу, и то је наша предност у борби са опаком болешћу.

Остале вести

Објављено: 13.03.2019
Филијала Националне службе за запошљавање у Лесковцу јуче је организовала скуп са послодавцима из приватног и јавног сектора, на коме је презентовала јавне позиве и конкурсе за реализацију мера активне политике...
Објављено: 07.09.2017
Бајкери који су јуче и данас боравили у Власотинцу, одушевљени дочеком малишана из Предшколске установе „Милка Диманић“, решили су да им се одуже. Учесници 7. Балкан релија прикупили су средства и  купили покло...
Објављено: 15.08.2019
У наредна три месеца , у оквиру јавних радова , у јавно комуналним предузећима „Водовод“ и „Комуналац“ и власотиначком Дому здравља, биће ангажовано 20 радника. Они ће у наредна три месеца обављати послове у ск...
Објављено: 22.11.2017
У Спортско- рекреативном центру „Дубочица“ у Лесковцу протеклог викенда одржано је међународно карате такмичење “Ippon open 2017“. Организатор турнира је Карате клуб „Ippon“ из Лесковца. На такмичењу је учество...
Објављено: 01.06.2017
Најуспешнији спортисти који су у протеклим недељама и месецима постигли запажене резултате, и достојно презентовали клуб и место из којег долазе 31. маја  угостио је председник општине Власотинце Зоран Тодорови...