Караван „Изађи ми на теглу“ по трећи пут у Власотинцу – победио „Осмех“

Објављено: 26.08.2019

Највећи гастрономски караван на Балкану „Изађи ми на теглу“ ове године је посетио Власотинце по трећи пут. Велико такмичење у спремању ајвара и ове године је организовано у оквиру програма Винског бала. Ово такмичење на јединствен начин спаја традиционално и модерно, село и град, прошлост и садашњост, добре рецепте са инстанчаним укусима љубитеља ајвара.

Такмичиле су се екипе: Осмех, Неки то воле вруће, Неје до паприку, до нас је, Власотиначки шмек, Слаткице, У све се мешамо, Укус здравља, Трајкина радионица, Пикантни вуковци (Утоли глад, пробај ме сад), Колибри,  ОШ „Браћа Миленковић из Шишаве, ХСВ Власотинце, Јелендом и једина мушка екипа ЈКП “Водовод“.

Као и увек ајвар је оцењивао локални жири. Председник је био Милан Петковић, предузетник и члан удружења Лесковачки ајвар, Сузана Стојковић, технолог и Дејан Станковић, фуд блогер .

Победнички ајвар припремила је екипа УГ „Осмех“, друго место заузела је екипа ОШ „Браћа Миленковић“, а треће место  је припало васпитачицама из вртића Колибри. Екипа „Осмех“ награђена је и за најбоље уређен штанд, док је награду за најоригалнији назив добила екипа „Неје до паприку, до нас је“. За краљицу ајвара организатори су прогласили Милицу Радуловић, капитена екипе „Осмех“.

Победничка екипа је поред шпорета „смедеревца“ освојила и пласман у велико финале такмичења које ће се одржати 12. октобра у Београду.

Поред такмичарског дела манифестација „Изађи ми на теглу“ је имала и разноврстан забавни и културно-уметнички програм, који је припремила Туристичка организација општине Власотинце, као домаћин овог каравана.

Наступила је Марта Станковић, вокални солиста у КУД „Света Тројица“ из Бољара, премијерно је приказан филм аутора Стефана Тасића „Вински бал“, којим је млади аутор желео да промовише Власотинце и најмасовнију туристичку манифестацију у нашем граду. Његов  филм је ушао у десет најбољих филмова у Србији везаних за очување културне баштине. Током трајања такмичења промовисан је студио образовања „Знање“. Током дана је наступио дувачки оркестар Давида Антића, а забавни програм је завршен наступом рок групе Траг.

Љиљана Вукотић, један од организатора каравана је изразила задовољство што су ове године штандови били веома уређени, што је целокупна атмосфера уз забавни програм употпунила програм Винског бала.

„Учесници су овом приликом поклонили посебну пажњу називима екипа и уређењу штандова. Поред изузетног знања и вештине у припремању ајвара они су показали и велику креативност. Власотинце нам је изузетан домаћин, сарадња са Туристичком организацијом је одлична и то нам помаже да што боље осмислимо ових неколико сати колико такмичење траје. Овај крај је познат по изузетно квалитетној паприци па не изненађује чињеница да се овде припрема веома укусан и квалитетан ајвар. То може бити прилика да се неко одважи и крене у озбиљну производњу ајвара као ваш суграђанин Милан Петковић“, истакла је Љиљана Вукотић.

И ове године Туристичка организација општине Власотинце је била партнер тима „Изађи ми на теглу“.

„Обишли смо многа предузећа и установе како бисмо окупили екипе. Веома нам је драго што су се ове године одазвале школе, вртић, Дом здравља, УГ „Осмех“, фирме попут „Елрада“, „Грунер“, „ ХСВ“ Власотинце, комунална предузећа „Водовод“ и „Комуналац“, гљиварско и бициклистичко удружење.  Интересовање учесника је било велико. Сви су уложили много труда да што боље припреме ајвар и што боље уреде своје штандове како би смо послали што лепшу слику Власотинца“, каже Татјана Јовановић, представница Туристичке организације.

Она се потом захвалила организаторима а учеснике такмичења позвала да и следеће године учествују у овом лепом надметању.

Током протеклих шест година караван је посетио 130 градова, такмичило се 2.500  екипа са 15.000 такмичара. Испечено је чак 600.000 паприка, а толики је и број посетилаца ове манифестације. Што би водитељ Вук Росандић рекао „један посетилац по свакој паприци“.

 

Остале вести

Објављено: 11.06.2019
Завршни концерт ученика Издвојеног одељења Музичке школе „Станислав Бинички“ приређен је синоћ у новој, реновираној сали Културног центра. Ово лепо музичко дешавање приредили су професори музичке школе: Дејан Б...
Објављено: 28.09.2018
Редовна десета акција добровољног давања крви одржана је јуче у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Као и претходних девет акција и ову акцију је организовао власотиначки Црвени крст у сарадњи са ...
Објављено: 21.12.2018

На јуче започетој седамнаестој седници Скупштине општине Власотинце одборници су најпре усвојили ребаланс општинског буџета. Предложени ребаланс Скупштини је објаснио Зоран Тодорови...

Објављено: 28.12.2018
Поп певачица, композитор, текстописац, оснивач и диригент дечјег хора „Чаролија“ и  музички педагог Леонтина Вукомановић јуче је у Основној школи „8. октобар“ одржала два велика дечја новогодишња концерта. Више...
Објављено: 03.04.2018

Међународни дан дечје књиге, 2. април  јуче је обележен и у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ у Власотинцу. Поводом обележавања дана рођења данског књижевника Ханса Кристијан...