Кредит за улагање  у инфраструктуру

Објављено: 20.09.2019

На синоћ одржаној  22. седници Скупштине општине Власотинце,  одборници су најпре већином гласова усвојили  одлуку о измени и допуни одлуке о буџету општине Власотинце за 2019. године. Већу полемику изазвала је одлука о задуживању општине Власотинце подизањем дугорочног кредита код пословних банака. Скупштина је усвојла одлуку о томе да општина може да се задужи у износу од 63,6 милиона динара, колико је и одобрило Министарство финансија.

“Општина Власотинце може да сервисира кредитне обавезе јер не спаде у задужене општине. Њена тренутна задуженост је око три одсто, са кредитом ће бити око пет одсто, а у складу са Законом о буџетском систему задуженост може бити до 15 одсто. Средства из кредита користиће се искључиво за побољшаwњ инфраструктуре “, рекао је председник општине Зоран Тодоровић.

Одговарајући на питања одборника опозиције Жарка Костића, који је тражио да се образложи где ће се средства користити, председник Тодоровић је навео неке од пројеката који ће се градити средствима кредита. Он је између осталог поменуо трафо станицу неопходну за функционисање зграде биоскопа и растерћење центра града у смислу потрошње, затим  део послова везаних за грејање и климатизацију спортске хале, изградwу филскултурне сале у ОШ “Синиша Јанић” и друге. По његовим речима у инфрастуктуру за три године је уложено око три милијарде динара.

На питаwа која се тичу регуларности пројекта, председник Тодоровић  је одговорио да је неопосредно пред седницу добио извештај државне ревизије која је контролисала рад  2018. године, те да је задовољан извештајем јер нису нађене неправилности.

“Добили смо позитиван извештај за све јавне набавеке које су урађене прошле године, између осталог и за јавну расвету, дечије игралиште, летње одржавање путева и друго. Добили смо и пет препорука које треба да испоштујемо убудуће, што ћемо и урадити”, казао је Тодоровић.

У свом даљем раду Скупштина је већином гласова усвојили елаборат  Грунера о оправданости отуђења грађевинског земљишта у индустријског зони, на којем , како је речено, треба да се гради нови погон и да се запосли око 200 нових радника.

На седници је донета одлука о додели октобарских признања. Октобарска признања добиће Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, проф. др Стеван Илић, лекар кардиолог и универзитетски  професор Медицинског факултета у Нишу, у пензији, др Вања Костовски , лекар Клинике за грудну и кардијалну хирургију Војномедицинске академије у Београду, Удружење филмских, телевизијских, радио и ВЕБ стваралаца “Југ Филм”, Даница Валчић, историчар уметности и кустос Завичајног музеја у пензији, Јасмина Златковић и Биљана Пиповић, професори  власотиначке гимназије,  Огњен Милошевић из Бољара, ученик генерације Основне школе “8. октобар”, Иван Ђикић из Власотинца, ученик  генерацијеТехничке школе, Петар Такић ученик генерације Гимназије, Милан Станојевић, члан Боксерског клуба Арена и Вељко Пешић, члан Клуба дизача тегова Власина. Скупштина је већином гласова одбила предлог да се октобарско призање додели др  Драгани Ђорђевић, научном саветнику у Центру изузетних вредности за хемију и инжењеринг животне средине, Универзитета у Београду.

Поред осталих тачка, усвојена је допуна и измена одлуке о јавним паркиралиштима.  Одбрници су се сложили да је паркиралиште потребно Власотинцу. У име предлагача, технички директор ЈКП Комуналац Ненад Димитријевић  најавио је да ће од нове године почети регулисање паркинг простора у Власотинцу.

Остале вести

Објављено: 28.02.2017
Туристичка организација Власотинца је на 39. Међународном сајму туризма у Београду представила туристичке потенцијале наше општине. Овогодишњи Сајам отворио је премијер Александар Вучић. У исто време одржане су...
Објављено: 24.08.2019
По расписаном конкурсу, и ове године на 34. Винском балу бирана су најбоља вина у четири категорије, а пријавило се 16 кандидата. Прво место у категорији врхунских белих вина припало је Братиславу Ристићу, друг...
Објављено: 23.10.2017
У оквиру циклуса Јеванђељске теме, у петак 20. октобра, у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“, свештеник власотиначке цркве о. Никола Пешић одржао је предавање на тему „Порекло, смисао и значај крс...
Објављено: 08.05.2017
Представници Фудбалског савеза Србије испунили су дато обећање и клубовима Јабланичког округа поделили спортску опрему. Наиме, 7. маја челнике Фудбалског савеза Србије, које је предводио председник ФСС Славиша ...
Објављено: 04.09.2017
Други по реду Власина МТБ Маратон одржан је јуче у Власотинцу. Бициклисти су стартовали у 11 часова са моста на Власини, док им је циљ био на Нешићевом кеју. Такмичило се 85 бициклиста из Србије, Македоније и Б...