Лазар Милић први допливао до Часног крста

Објављено: 20.01.2020

И ове године Удружење Поштовалаца Свете горе Атонске је у сарадњи са Туристичком организацијом, уз подршку Културног центра и Спортско рекреативног центра Власина, и под покровитељством општине Власотинце је по 14. пут организовало пливање за Богојављењски крст у реци Власини. Лазар Милић (23) из власотиначког села Дадинце, потпоручник Војске Србије, први је допливао до Часног крста на градском језеру у Власотинцу. Он је имао част да му Богојављењску икону лично преда епископ нишки Арсеније. Победу је Лазар посветио свом деди.

“Пре седам година, мој деда је преминуо на данашњи дан, знам да би био поносан на моју победу и зато је посвећујем њему. Мени победа значи много, част је допливати први до крста, а ја сам то успео”, рекао је Лазар Милић.

Он је, како је рекао, трећи пут пливао за Часни крст, а први пут победио.
“Хладноћу нисам осетио, пливао сам са жеqом да победим, имао сам и среће јер је конкуренција била велика”, додао је Лазар.

Иначе, Лазар је победио и летос, на пливању за винско буренце, које је одржано у оквиру традиционалне манифестације Вински бал.

Богојављењско пливање у Власотинцу је организовано по 14. пут, а пливаче је благосиљао епископ нишки господин Арсеније, који је истакао значај Христовог крштења у реци Јордан и јављања Оца, Сина и Светог духа у виду голуба.

“И ми данас, као некада на реци Јордану, сабрали смо се овде да прославимо празник крштења Христовог. И од овог дана почиње његова спаситеqска мисија у свету”, нагласио је владика Арсеније.
У Власини, чија је температура износила -2, док је температуре ваздуха била 1 степен, пливала су 62 учесника, од којих су две биле даме. Припадници жандармерије и ове године учествовали су у организовању манифестације, уклањајући лед са градског купалишта, омогућујући пливачима да допливају до крста. У име домаћина све присутне је поздравио председник Удружења Поштовалаца Свете горе Атонске Срба Такић, који се захвалио најхрабријима међу нама, који се витешки надмећу за Часни крст.

“Окупqамо се са жеqом да свет учинимо лепшим и радоснијим. То чине управо данас ови храбри qуди који пливају. Они указују својом духовном али и телесном снагом, да је пут очишћења у нама самима. Трудећи се да будемо боqи, чинимо и свет боqим”, истакао је Срба Такић.

Победник је традиционално добио икону Светог Јована, дар Удружења поштовалаца Свете горе Атонске и златник дар златаре Јанковић из Новог Сада. Најмлађи учесник добио је поклон породица Ђокић и Коцић, а најстарији учесник је добио поклон Удружења Власотинчана из Београда. У организацији манифестације и ове године су учествовали многобројни спонзори. На обалама градског језера окупило се око 3000 посетилаца. И ове године пратећа манифестација Богојављењског пливања била је Пихтијада.

Остале вести

Објављено: 11.10.2018

Корисници услуга УГ  „Осмех“  јуче су поводом Дана општине посетили Старо гробље. Поред међусобног дружења су искористли дан тако што су од јесењег цвећа и лишћа исплели венац који ...

Објављено: 13.12.2016
Рок за замену старих здравствених књижица је 31. децембар. Право подношења захтева за издавање електронске здравствене књижице имају сва физичка лица са активном пријавом на здравствено осигурање. Замена постој...
Објављено: 28.12.2018
Ученичко предузеће „Економист“ у Техничкој школи већ шест година за редом организује хуманитарну акцију „Мафинима до срца“. Продајом мафина из своје радионице ученици ове средње школе прикупљају новчана средств...
Објављено: 05.10.2017
Jуче су представници локалне власти примили и разговарали са основцима и предшколцима у оквиру обележавања Дечје недеље. Делагација Ученичког парламента Основне школе „Синиша Јанић“ са директором школе Горан...
Објављено: 27.04.2020
Због седморо запослених који су COVID позитивни и још двоје чији се резултати чекају, Завод за јавно здравље Лесковац наложио је одлазак у самоизолацију свих 36 радника из једне од четири хале у предузећу „Маша...