Леонтинина чаролија у Основној школи „8. октобар“

Објављено: 28.12.2018

Поп певачица, композитор, текстописац, оснивач и диригент дечјег хора „Чаролија“ и  музички педагог Леонтина Вукомановић јуче је у Основној школи „8. октобар“ одржала два велика дечја новогодишња концерта. Више стотина деце, ученика основних школа „8. октобар“ и „Синиша Јанић“ и полазника вртића присуствовало је правом музичком спектаклу.

Изузетна интеракција певачице са децом и извођење познатих дечјих песама попут  „Деца су украс света“, „Децу не доносе роде“, „Разболе се лисица“, „Миш је добио грип“, „Како расту деца“ …  су утицали да се малишани без много оклевања придруже Леонтини на сцени. Певали су и играли са њом, рецитовали омиљене рецитације. Наравно, најтоплија добродошлица и неизбежна подршка на сцени познатој певачици стигла је од Теодоре Марковић, Пинкове звездице, која је својим гласом на такмичењу засенила светлост позорнице.

Током разговора са познатом поп певачицом, која је велики део своје каријере посветила раду са најмлађима, сазнајемо да је реч о претпразничном новогодишњем концерту и да је томе прилагођен репертоар.

„Протеклих неколико дана дружила сам се са децом из Алексинца, Житишта, Прокупља, Сурдулице, Владичиног Хана, данас сам са децом из Власотинца. Стекла сам утисак да се деца у овом делу Србије боље забављају, много више се веселе и веома живо учествују у самом програму, певају, рецитују, играју“, преноси нам своје утиске Леонтина Вукомановић.

Велики део своје каријере она је посветила  раду са најмлађима, помаже им да пронађу свој пут када је музика у питању. Њени концерти широм Србије прилика су да међу децом препозна нове таленте.

„Деца немају много прилике да се искажу и да јавно наступају што би им умањило трему. Такође, мислим да се од деце превише очекује када  се она оцењују у певању. Музика је, по мени, нешто у чему треба и вреди уживати, а не оно што треба оцењивати. Због тога сам покренула причу да на концертима заправо певам песме које деца могу да певају са мном, дакле познате песме које су њима знане. У исто време  ја их охрабрујем да изађу на сцену, да нешто самостално изведу. Мада, за мене таленат није само певање, за мене је таленат и глума и рецитовање и имитација. Неретко слушам  прелепе рецитације мојих другара, малишана из публике. На једном таквом дружењу у Инђији спазила сам маленог рецитатора, изванредно дете, потпуно надахнуто и изузетно у односу на другу децу. Био је то Марко Чанади, који је ове године имао част да води Дечје београдско пролеће, велики фестивал РТС-а у Дечјем културном центру у Београду“, наглашава популарна поп певачица.

Питамо је колико јој у свему томе помаже рад у Дечјем културном центру у Београду?

„Увек остајем у контакту са организаторима мојих концерата јер никада не знате када ће се појавити неко талентовано дете, а пуно је фестивала и манифестација на којима деца могу да се представе. С обзиром да радим у једној лепој институцији културе Града Београда, у Дечјем културном цетру, већ пет година користим сваку прилику да што више деце прође кроз неке програме и буде видљиво на ТВ-у, а да то нису комерцијални програми“, додаје наша саговорница.

Очигледно је да је деца воле,  да уз њу забораве на трему.

„Са њима сам као другар на сцени, заправо их све време мотивишем и анимирам док су још увек у публици и онда немају проблем да изађу и придруже ми се на сцени и понекад открију своје највеће таленте“, каже врсни музички педагог.

Док борави у Власотинцу неизбежно је да је  питамо како види музичку каријеру Теодоре Марковић?

„Теодорин глас је превазишао њене године. Она пева много зрелије него што неке одрасле певачице певају. Што се тиче стила музике, њен глас се тако наметнуо да није баш у тренду са домаћом музиком која је тренутно актуелна код нас. Теодора има изражајност, емотивност, велику снагу у свом вокалу. Волела бих да људи који се баве њеном каријером, размисле о томе да студира џез певање у Грацу, Бечу или можда на Берклију у Америци. Чекала би је много лепша будућност ако буде у неким европским или америчким токовима, него да остане у Србији. Музика која се слуша у Србији не подржава њене вокалне квалитете, они су много изнад тога“, истиче Леонтина.

Остале вести

Објављено: 13.11.2017
У организацији Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. год. обележен је 11. новембар Дан примирја у Првом светском рату. Делегације локалне самоуправе, Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920. године...
Објављено: 21.07.2019
Власотинце, 20.7.2019. Одборници Скупштине општине Власотинце донели су одлуку о повећању основног новчаног капитала ЈКП Водовод за осам...
Објављено: 20.06.2018
У присуству родитеља и професора  јуче су уручене дипломе матурантима Гимназије „Стеван Јаковљевић“. Ове године од средњошколских клупа опростио се 101 матурант. За Ученика генерације је проглашен Сретен Живков...
Објављено: 31.10.2016
Према незваничним резултатима Општинске изборне комисије за чланове савета у девет месних заједница листа коалиције Српска напредна странка - Нова Србија освојила је убедљиву победу. Наиме, од 101 мандата ова к...
Објављено: 18.07.2018

Из Јавног комуналног предузећа „Водовод“  данас је стигло Обавештење за јавност у коме стоји да ће сутра, 19. јула, због извођења радова на водоводној мрежи у Власотинцу, у улици кр...