Министар Дмитровић посетио Власотинце

Објављено: 18.03.2021

Министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић са својим сарадницима посетио је јуче Власотинце.По његовим речима састанак са представницима локалне власти био је веома конструктиван, истичући да ми као друштво још увек имамо шансу да нешто учинимо по питању побољшања демографске слике, пре свега ако нађемо баланс између развоја градова и развоја села.

„Ако не успемо да зауставимо данашњи негативан тренд који показује да Србија сваке године губи око 80.000 људи, од чега  44-45 хиљада на морталитет, остало на исељавање, у 2050. години у Србији ће живети четири милиона људи, и то три милиона у Београду. И то је крај и народа и државе. За време балканских, Првог и Другог светског рата рађало се више деце него данас. То је највећи проблем који данас држава има. Новац је веома важан али није пресудан. Да је пресудан онда би у Немачкој свака породица имала четворо или петоро деце јер они то могу да издрже без проблема, али њихова родност је тек нешто мало већа него у Србији. Стопа родности или фертилитета у Србији изности 1,52 , ни једна држава у Европи нема стопу родности 2,1 а то је проста репродукција, двоје деце по једној породици. Мере популационе политике које је држава преузела пре три године побољшале су родност и треба тражити и налазити решења како би се она побољшала још више“, рекао је министар Дмитровић.

По његовим речима није ни лако, ни тешко одговорити на то, савремени начин живота, модерна технологија утицала је на урушавање породице.

„Цивилизацијски ход, напредне технологије, начин живота, вертикала вредности појединачна, општа, друштвене, све је то довело до тога да се однос према деци, однос према породици данас промени, а породица је кључна што се Србије тиче. Ми данас проводимо од шест до осам сати дневно уз мобилни телефон. Добровољно себи узимамо себи шест до осам сати дневно.То је једна од последњих фаза уништавања породице. Централа фигура демографије је жена. Са њом треба да разговарамо да роди више од двоје деце и да учинимо све да она тај став промени“, истакао је министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић.

Број новорођене деце у власотиначкој општини је растао од 2013. до 2018. године, али је прираштај ипак негативан.

„Негативни природни прираштај и исељавање становништва су они параметри који све нас брину, слаба је утеха да се најмањи број људи управо исељава из Власотинца, ако упоредимо локалне самоуправе у Јабланичком округу. Такође податак да су зараде у округу скоро увек најмање управо у Власотинцу показује да овде ради привреда, јер у просек зарада улазе и плате у приватном сектору и оне у јавном сектору, као и висока понуда на тржишту радне снаге. Овде је око 2000 људи запослено у четири инострана предузећа, а још око 5000 људи  ради у предузетничким радњама, што показује велики број пословних банака које овде раде“, рекао је председник општине Власотинце Братислав Петровић.

Председник Петровић је подсетио да је у власотиначкој општини, у протеклих неколико година реализовано око 70 пројеката.

„У последњих неколико година реализовано је око 70 пројеката, углавном инфраструктурних, али било је и пројеката који су имали за циљ да помогну младим људима да остану у руралним срединама али и граду. Помагали смо породицама кроз подстицаје за започињање или проширење посла. Финансирали смо и пројекте који су везани за репродуктивно здравље младих“, додао је Петровић.

Министар Дмитровић и председник општине Петровић, са свијим сарадницима обишли су и приватну фирму Ролопро, која се бави прозводњом ролетни, гаражних врата и комарника. Власник фирме Ролопро Љубиша Маринковић рекао је да тренутно има 13 радника, а да је у плану да запосли до двадесетак, те да спрема и нови погон.

 

 

Остале вести

Објављено: 05.02.2017
У власотиначком “Водоводу” кажу да се до поноћи очекује успостављање редовне производње воде, а након провере физичко-хемијских параметара и редовна дистрибуција кроз водоводну мрежу. -То значи да би грађани...
Објављено: 20.03.2018
Данас су представници Техничке школе „Клод Дорније“ из немачког града Фридрихсхафена ученицима и професорима Техничке школе у Власотинцу предали три машине (струга) за школске радионице. Машине су намењене за р...
Објављено: 06.01.2017
На подручју власотиначке општине сва механизација је на терену и рашчишћава путеве и улице у граду и према сеоским месним заједницама, кажу у општинском Штабу за ванредне ситуације и додају да су очишћени правц...
Објављено: 06.08.2019
На петој песничкој манифестацији „Бешеновска песничка приношења“, чија је тема била  „Осам векова нашег Христилишта“, директор власотиначке библиотеке „Десанка Максимовић“Срба Такић, освојио је треће место са п...
Објављено: 22.12.2017
Синоћ је у општинској сали по први пут одржана манифестација „Дани локалног дијалекта“ коју су организовали тим пројекта „ДИЈАЛЕК(а)Т“ и Туристичка организација Власотинце. Поред презентације пројекта, у окв...