Након литерарног конкурса приређено песничко вече посвећено Огију

Објављено: 15.11.2017

Постоје непролазне теме и непролазни начини да се лепим речима пише о свету. Постоје непролазне боли које лечимо успоменама и сећањима, лечимо их лепим речима.

Синоћ је у  Завичајном музеју приређено песничко вече посвећено Огњену Коцићу, дечаку који је умео да воли, да се радује, дружи, игра, дечаку који је волео животиње, који се радовао цвећу и шуми, рекама, брдима и планинама, сунцу и месецу на небу.

На инцијативу професорке српског језика и књижeвности Јелене Ђокић, Културни центар Васотинце је расписао литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа под називом „Стих за Огија“.

У жељи да сачувају од заборава све успомене и сећања на свога друга ђаци су писали на тему „Љубоморно чувам свој бисер“.

Мноштво литерарних радова оцењивао је савремени српски песник за децу Тоде Николетић. Он је овим поводом  написао песму „Љубав ће нас поново родити“, коју је синоћ поделио са онима који су дошли у срцима заувек носећи успомене на предивног дечака.

Основци из школа „8. октобар“ и „Синиша Јанић“ казивали су стихове Мирослава Антића, Тодета Николетића, Десанке Максимовић, Пабла Неруде и Мирјане Бобић Мојсиловић. Награђени ученици читали су своје радове. Просторијом су се разлегли звуци виолине. Са филмског платна смешио се Оги и показао да јесте и биће увек са нама.

Вече је својим стиховима употпунила и млада песникиња из Крушевца Ана Бабић.

– Наша жеља је да ово вече и литерарни конкурс посвећен Огију постану традиционални. Ми смо покренули ову манифестацију не само као подсећање на Огија већ и због чињенице да он живи у свима нама. Смисао свега овога је трајање а не само подсећање – рекла је професорка Јелена Ђокић.

По оцени песника Тодета Николетића прву награду међу основцима од петог до шестог разреда добила је Јована Јанковић, другу Ања Димитријевић а трећу Катарина Анђелковић.

Најбољи рад међу средњошколцима написала је Ања Душановић, друго место припало је Сави Синадиновићу а треће Мили Спасић.

Остале вести

Објављено: 09.08.2019
Три пројекта које ученици власотиначке Гимназије „Стеван Јаковљевић“ реализују у сарадњи са школама из иностранства добила су националне ознаке за квалитет које додељује Национални тим за подршку Фондације Temp...
Објављено: 14.03.2018
Да Власотинчани воле писану реч и да радо посећују књижевне вечери још једном смо се уверили синоћ у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Наиме, ученици власотиначке гимназије синоћ су при...
Објављено: 10.10.2018
Предшколска установа „Милка Диманић“ јуче је организовала jесењи маскенбал у коме су учествовали полазници припремног предшколског програма и старија група. У манифестацији посвећеној златном годишњем добу учес...
Објављено: 30.08.2017
У редакцију Информативног билтена Власина стигло је саопштење Српске напредне странке, које преносимо у целости. Просторије Српске напредне странке у Власотинцу освануле су јутрос исписане порукама увредљиве...
Објављено: 15.04.2019
Ученици власотиначке Техничке школе и ове године угостили су своје другаре из немачке Економске школе „Хуго Екнер“ из Фридрихсхафена. Немачки ученици били су гости Власотинца од 8. до 12. априла. Прилика је бил...