Након литерарног конкурса приређено песничко вече посвећено Огију

Објављено: 15.11.2017

Постоје непролазне теме и непролазни начини да се лепим речима пише о свету. Постоје непролазне боли које лечимо успоменама и сећањима, лечимо их лепим речима.

Синоћ је у  Завичајном музеју приређено песничко вече посвећено Огњену Коцићу, дечаку који је умео да воли, да се радује, дружи, игра, дечаку који је волео животиње, који се радовао цвећу и шуми, рекама, брдима и планинама, сунцу и месецу на небу.

На инцијативу професорке српског језика и књижeвности Јелене Ђокић, Културни центар Васотинце је расписао литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа под називом „Стих за Огија“.

У жељи да сачувају од заборава све успомене и сећања на свога друга ђаци су писали на тему „Љубоморно чувам свој бисер“.

Мноштво литерарних радова оцењивао је савремени српски песник за децу Тоде Николетић. Он је овим поводом  написао песму „Љубав ће нас поново родити“, коју је синоћ поделио са онима који су дошли у срцима заувек носећи успомене на предивног дечака.

Основци из школа „8. октобар“ и „Синиша Јанић“ казивали су стихове Мирослава Антића, Тодета Николетића, Десанке Максимовић, Пабла Неруде и Мирјане Бобић Мојсиловић. Награђени ученици читали су своје радове. Просторијом су се разлегли звуци виолине. Са филмског платна смешио се Оги и показао да јесте и биће увек са нама.

Вече је својим стиховима употпунила и млада песникиња из Крушевца Ана Бабић.

– Наша жеља је да ово вече и литерарни конкурс посвећен Огију постану традиционални. Ми смо покренули ову манифестацију не само као подсећање на Огија већ и због чињенице да он живи у свима нама. Смисао свега овога је трајање а не само подсећање – рекла је професорка Јелена Ђокић.

По оцени песника Тодета Николетића прву награду међу основцима од петог до шестог разреда добила је Јована Јанковић, другу Ања Димитријевић а трећу Катарина Анђелковић.

Најбољи рад међу средњошколцима написала је Ања Душановић, друго место припало је Сави Синадиновићу а треће Мили Спасић.

Остале вести

Објављено: 17.03.2017
У оквиру своје предизборне кампање јуче је Власотинце посетио председнички кандидат Саша Јанковић. У разговору са грађанима он је истакао да тренутно имамо  по раднике најлошији  Закон о раду у историји земље. ...
Објављено: 09.12.2018

Међународни боксерски турнир  „Рударска рукавица“ одржан је јуче , у Алексинцу. На турниру су учествовале екипе из Србије, Бугарске, Македоније и Црне Горе. На овом такмичењу боксер...

Објављено: 02.07.2018

“Питао сам малог пужа“

У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић” 29. jуна промовисана је књига „Питао сам малог пужа“ (Mоја социолош...

Објављено: 04.06.2018
Ладовица је веома живо село, млади остају у њему. Брижљиво се негује традиција, чувају се обичаји села и читавог краја, покрећу се нове акције. Мештани се  боре за нове пројекте како би живот  свих, посебно дец...
Објављено: 27.07.2017
У Ладовици ће се од 28. до 30. jула одржати 11. Пивски фестивал,  музичка манифестација која је веома значајна у свету алтернативне музике код нас. Прича организатора фестивала враћа нас на почетке њиховог р...