Након литерарног конкурса приређено песничко вече посвећено Огију

Објављено: 15.11.2017

Постоје непролазне теме и непролазни начини да се лепим речима пише о свету. Постоје непролазне боли које лечимо успоменама и сећањима, лечимо их лепим речима.

Синоћ је у  Завичајном музеју приређено песничко вече посвећено Огњену Коцићу, дечаку који је умео да воли, да се радује, дружи, игра, дечаку који је волео животиње, који се радовао цвећу и шуми, рекама, брдима и планинама, сунцу и месецу на небу.

На инцијативу професорке српског језика и књижeвности Јелене Ђокић, Културни центар Васотинце је расписао литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа под називом „Стих за Огија“.

У жељи да сачувају од заборава све успомене и сећања на свога друга ђаци су писали на тему „Љубоморно чувам свој бисер“.

Мноштво литерарних радова оцењивао је савремени српски песник за децу Тоде Николетић. Он је овим поводом  написао песму „Љубав ће нас поново родити“, коју је синоћ поделио са онима који су дошли у срцима заувек носећи успомене на предивног дечака.

Основци из школа „8. октобар“ и „Синиша Јанић“ казивали су стихове Мирослава Антића, Тодета Николетића, Десанке Максимовић, Пабла Неруде и Мирјане Бобић Мојсиловић. Награђени ученици читали су своје радове. Просторијом су се разлегли звуци виолине. Са филмског платна смешио се Оги и показао да јесте и биће увек са нама.

Вече је својим стиховима употпунила и млада песникиња из Крушевца Ана Бабић.

– Наша жеља је да ово вече и литерарни конкурс посвећен Огију постану традиционални. Ми смо покренули ову манифестацију не само као подсећање на Огија већ и због чињенице да он живи у свима нама. Смисао свега овога је трајање а не само подсећање – рекла је професорка Јелена Ђокић.

По оцени песника Тодета Николетића прву награду међу основцима од петог до шестог разреда добила је Јована Јанковић, другу Ања Димитријевић а трећу Катарина Анђелковић.

Најбољи рад међу средњошколцима написала је Ања Душановић, друго место припало је Сави Синадиновићу а треће Мили Спасић.

Остале вести

Објављено: 14.10.2019
Низом активности, као  и све школе у Србији,  и Основна школа „Синиша Јанић“ је од 7. до 13. октобра обележила Дечју недељу под мотом „Да право свако – дете ужива лако“. Обележавање је почело најавом Дечје неде...
Објављено: 16.01.2018

У петак, 19. јануара,  у 12 сати  у Власотинцу ће се одржати традиционално Богојављенско пливање. Пливање за Часни крст традиционално ће се одржати  на Градском купалишту на реци Вл...

Објављено: 23.11.2018
Ученици Основне школе „Синиша Јанић“, Техничке школе и Гимназије „Стеван Јаковљевић“су са својим наставницима посетили Microsoft развојни центар Србије у Београду. Посета је организована како би се ђаци ближ...
Објављено: 09.02.2019

Општина Власотинце, као инвеститор и Задруга Пионир, извођач радова на изградњи игралишта поред Власине у Власотинцу, обавештавају грађане да игралиште још није завршено и моле да г...

Објављено: 19.09.2019
Сто прва годишњица пробоја Солунског фронта данас је обележена у Власотинцу. Окупљени грађани, представници локалне самоуправе, борачких организација и ученици основних и средњих школа најпре су се окупили у це...