Након седамдесет година формирано женско певачко друштво у Власотинцу

Објављено: 21.03.2019

Дивно је синоћ било у галерији библиотеке. Вече за памћење, вече музике и поезије, први наступ Власотиначког женског певачког друштва, којим су исписане нове странице културне историје Власотинца, како је оценио професор Саша Станковић.

Оне воле музику, у души им  је песма. Оне су енергичне и храбре, осмелиле су се да направе помаке на музичкој сцени наше вароши, да након седамдесет година покрену музичко друштво и представе се публици, а све то на иницијативу Жаклине Стефановић.

Прави је моменат синоћ био да чланице хора песмом поздраве долазак пролећа и све то употпуне поезијом коју су казивали Јана Дилберовић и Слађан Стојиљковић, ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“.

Они су и водили синоћни програм који је поетски надахнуто срочила професорка Сузана Пешић.

Својим наступом даровите Власотинчанке синоћ су славиле љубав, поезију, песму, жену.

Програм је почео извођењем македонске песме: Јовано, уследиле су: Русе косе, цуро, имаш, Мила мајко, шаљи ме на воду,  Тихо, ноћи, Крај језера, Маријана, Девојко мала, Сејдефу мајка буђаше,  Жубор вода жуборила. Од публике су се опростила песмом „Ово је Србија“.

Поздрављајући публику Жаклина Стефановић  је изразила задовољство што је вече уприличено на Дан среће и у само предвечерје пролећа.

„Ово вече назвали смо „Власотинце које не бледи“ јер не желимо да се изгуби грађански идентитет наше вароши. Власотинце има културно-уметничко друштво, градски оркестар и фолклор, недостајала нам  је још само та  једна карика, градски хор. За почетак смо направили мало певачко друштво, али вам обећавамо масовније друштво, обећавамо вам италијанске канцоне, француске шансоне, руске песме, староградску и изворну музику, севдалинке, шлагере, евергрин мелодије. За све то нам треба време и напоран рад, али, успећемо у томе“, рекла је Жаклина Стефановић.

„Власотинце има дугу традицију хорског певања. Најстарије власотиначко певачко друштво Његош је формирано 1897. године и трајало је све до 1947. године. Нешто касније формирана су и певачка друштва Мокрањац и Карађорђе. Дакле, дуже од седамдесет година нисмо имали градско певачко друштво. Сада га имамо захваљујући овим храбрим и предузимљивим женама. Оне довољно воле себе и своје Власотинце и дале су свој таленат на суд  јавности, али и публици  на уживање“, истакао је Срба Такић, директор библиотеке и домаћин вечери.

Ову харизматичну музичку дружину чине: Жаклина Стефановић, Биљана Савић, Марина Јовановић, Драгана Јевтић, Светлана Михајловић, Оливера Давинић, Ана Станковић, Вера Ђокић, Гордана Ранђеловић, Марина Марковић, Сузана Јовановић и Сузана Дилберовић. Овога пута наступиле су и најмлађе чланице и гошће друштва: Анђела Михајловић, Андријана Нинић и Мила Јевтић. Оне су побрале и највише аплауза публике јер су се заједно са својим мамама публици представиле песмом „Жубор вода жуборила“.

Стручну помоћ  женском певачком друштву пружили су наставници Миомир Даскаловић и Владан Марић.

Остале вести

Објављено: 29.06.2018

Јуче је у Предшколској установи „Милка Диманић“ отворена изложба дечјих радова насталих током трајања десете, јубиларне  Власотиначке летње креативне радионице....

Објављено: 12.01.2018
Народна библиотека „Десанка Максимовић“ недавно је за ученике основних школа расписала литерарни конкурс за избор најлепше Божићне приче под називом „Божић“. По речима Србољуба Такића, директора библиотеке ц...
Објављено: 27.06.2017
У организацији Карате клуба „Зајечар“ и карате секције „Звездан“ у Звездану је 25. јуна одржан Видовдански карате турнир. На овом такмичењу каратисти КК „Шото – Кана“ освојили су 17 златних медаља и четири пеха...
Објављено: 20.04.2017
У Крагујевцу је од 8. до 17. априла одржан 11. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије. На овом такмичењу учествовало је преко 200 младих шахиста Србије, узраста од 8 до 18 година, из свих крајева земље. Такм...
Објављено: 23.12.2016
Власотинце се придружило општинама и градовима који ће средства планирана за дочек Нове године усмерити за помоћ болесној деци. У вароши на Власини се традиционално на тргу дочекује православна Нова година, а г...