На иницијативу Јована Станковића формирано Српско филографско друштво

Објављено: 14.08.2019

У Власотинцу је у понедељак одржана Оснивачка скупштина Српског филографског друштва. Седници је претходио састанак инцицијатора за формирање овог друштва са Бошком Станчићем, замеником председника општине. Овом приликом дата је пуна подршка формирању  Српског филографског друштва и прецизиране су смернице могућности за даљу сарадњу када је о Власотинцу реч.

Подршку овој идеји дали су Марјан Станковић, начелник општинске управе и Зоран Стаменковић члан Општинског већа из ресора за културу.

На Оснивачкој скупштини изабрано је руководство Друштва, донети су оснивачки акти и усвојен је статут.

За председника је изабран Јован Станковић, студент Правног факултета у Нишу, иницијатор формирања овог друштва, највећи колекционар аутограма у Србији и један од већих колекционара на Балкану. Јован Станковић је и члан Светског друштва филографа које окупља тридесет највећих колекционара из целог света.

За потпредседника је изабран Драган Видосављевић, док је трећи оснивач  Александар Живковић. Обојица се баве колекционарством дуги низ година. Оснивачкој скупштини је присуствовао и Филип Етмишовски из Северне Македоније, који важи за једног од највећих колекционара аутограма у својој земљи и на Балкану.

„Велика ми је част и задовољство што сам  иницијатор и организатор једног овако значајног догађања. Велика ми је обавеза што сам изабран за првог председника Српског филографског друштва. Радићу веома предано и марљиво на спровођењу зацртаних задатака и циљева у смислу афирмације друштва и промоције филографије као хобија, не само у Србији, већ и на Балкану. Посебно нам је важно повезивање свих филографа са ових простора. За мене лично формирање нашег друштва је важно и  јер је то био и сан мог покојног ментора и највећег српског филографа Негослава Точиловца“, рекао је Јован Станковић након оснивачке скупштине.

Боравак у Власотинцу ови пасионирани колекционари аутограма су  искористили и за обилазак Власотинца и знаменитости које су важне за нашу варош. Најпре су посетили „Гигину кућу“ у којој је смештено завичајно одељење Народне Библиотеке „Десанка Максимовић“. Добродошлицу им је пожелео Срба Такић, директор ове установе културе. Гости су посебно интересовање показали за историјат једне од најстаријих грађевина у Власотинцу и за фонд књига којим библиотека располаже. Након разгледања споменика ослободиоцима Власотинца који је дело царског руског архитекте Николаја Краснова, гости су са својим домаћинима  Јованом Станковићем и Драганом Видосављевићем обишли Завичајни музеј у коме их је дочекао Бобан Димитријевић, директор Културног центра. Била је то прилика да чују многе занимљиве историјске чињенице о Власотнцу и Власотинчанима. Обилазак Власотинца завршен је посетом власотиначке цркве и обиласком спомен комплекса Старо гробље.

Сви учесници, и гости и домаћини закључили су да је ово само почетак колекционарске, културне и прекограничне сарадње.

У Власотинцу је начињен још један пионирски корак у области која је до недавно  широј јавности била веома мало позната.

Остале вести

Објављено: 08.12.2016
  У Гимназији „Стеван Јаковљевић“  је организована дебата на којој је било  речи о учешћу младих и њиховим иницијативама у пројкету Фонда Ана и Владе Дивац  - Дивац омладински фондови. Овај пројекат ...
Објављено: 09.12.2017

На предлог чланова Општинског штаба за ванредне ситуације командант Штаба Зоран Тодоровић, је на...

Објављено: 19.07.2017
У петак, 14. јула закључен је уговор између Министарства правде и Предшколске установе „Милка Диманић“ о додели средстава  у износу од 6.133.914 динара за пројекат  „Унапређење енергетске  ефикасности вртића Де...
Објављено: 30.12.2016
Чланови Ученичког клуба „Економист“ јуче су посетили Центра за децу и омладину и уручили новогодишње пакетиће малишанима који користе услуге Дневног боравка и услугу Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју.....
Објављено: 24.11.2016
У четири сеоске месне заједнице у претходна два месеца приводе се крају или су пак у току радови на уређењу инфраструктуре. У Шишави је асфалтирана улица у дужини од 270м, чија је вредност два милиона динара. У...