Ноћ музеја почела уручењем награда на конкурсу „Дијалекат“

Објављено: 20.05.2018

Ове године Ноћ музеја обележава се под слоганом „Победе и победници“. Власотинце је  један од многих градова у Србији и Европи који се придружио обележавању ове манифестације.

Ноћ музеја се ове године у Власотинцу обележава по четврти пут. Програм је почео  проглашењем победника на конкурсу који је расписан у оквиру пројекта „Дијалекат“. Наиме, општина Власотинце пројекат „Дијалекат“ спроводи у сарадњи са Министарством културе и информисања Владе Републике Србије, а у оквиру овог пројекта реконструише се и дограђује Сала Културног центра а у наративном делу спроводе се активности на очувању говора нашега краја који припада призренско-тимочком. Један од циљева наративног дела пројекта је да подстакне младе људе да стварају на дијалекту и да се не стиде свог говора, већ да се труде да га очувају. Стручњаци кажу да је призренско-тимочки говор пун емоција и колорита, он нам често разјасни и оно што нисмо рекли него је остало у нашим мислима.

На конкурсу за кратку причу, песму и видео клип на дијалекту, који је расписан марта месеца, учествовало је осам школа, две средње и шест основних са подручја наше општине. Приспело је укупно 34 рада, од тога 23 приче, 6 песама и 3 видео клипа. Ученици су се најчешће опредељивали за кратку причу. У галерији на Нешићевом  кеју синоћ  су победницима на конкурсу уручене награде.

За најбољу жири је прогласио причу „Вашар у Власотинце“, аутора Милене Стефановић, ученице 1. разреда Техничке школе. Друго место припало је Вељку Видојевићу, ученику 7/1 разреда ОШ „8. октобар“ за причу „Љубав увек побеђује“. Треће место у категорији кратке приче освојила је Тамара Милошевић, ученица 8. разреда ОШ „25. мај“ у Доњој Лопушњи за причу под називом „Хвалиле се жене која поубаво спрема“. У овој категорији похвала за учешће припала је Павлу Такићу, ученику 6. разреда ОШ „Синиша Јанић“ за причу „Куде бабу“.

У категорији песме, по мишљењу жирија, најбоља песма написана на призренско-тимочком говору је песма „К’д д’н почиње“, аутора Петра Такића, ученика 3. разреда Гимназије „Стеван Јаковљевић“. Друго место освојила је песма „Лето у Свођу“, коју су написале Анастасија Спасић и Бојана Јовановић, ученице 6. разреда ОШ „Доситеј Обрадовић“ у Свођу. Треће место освојила је песма под називом „Стара кућа“, коју је написала Недица Митровић, ученица 5. разреда ОШ „Вук Караџић“ у Тегошници. За учешће на конкурсу похвала жирија припала је Јани Дилберовић, ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“ за песму „Цане“.

Видео клип на дијалекту је форма на којој је било најмање пријављених радова, те је жири доделио само прву награду, која је припала Стефану Тасићу, ученику Гимназије „Стеван Јаковљевић“. У овој категорији похвале за учешће припале су ученицима ОШ „Браћа Миленковић“ у Шишави и ученицима Техничке школе.

Сви првопласирани ученици су на поклон добили таблет уређај, другопласирани и трећепласирани слушалице, а похваљеним ученицима припао је пакет „Дијалекат“.

Иначе, присутни у галерији Културног центра на кеју били су у прилици да чују и виде радове награђених ученика. Овом приликом најављен је и позоришни фестивал на дијалекту који ће се одржати током јесени.

Остале вести

Објављено: 14.03.2018
Да Власотинчани воле писану реч и да радо посећују књижевне вечери још једном смо се уверили синоћ у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Наиме, ученици власотиначке гимназије синоћ су при...
Објављено: 19.04.2017
Новоформирано Удружење Власотинчана за екологију и културу УВЕК протеклог викенда наставило је са реализацијом планираних акција за улепшавање града. Наиме, неколико чланица удружења су поставиле оградице на ме...
Објављено: 27.12.2017
Ванредна седница  Скупштина Фудбалског клуба “Власина“ одржана је вечерас. Седници је присутвовало 25 од 27 делегата, те је постојао кворум за рад и пуноправно дошење одлука. По речима Саше Станковића, представ...
Објављено: 27.06.2017
Јуче је у Предшколској установи „Милка Диманић“ отворена 9. Власотиначка летња креативна радионица. Поред вртића из Коцељеве, Оџака, Владимираца, Лајковца, Медвеђе, Бојника, Врања, Куршумлије, Прокупља, Димитро...
Објављено: 15.04.2019
Припадници Војске Србије, радници ЈКП „Комуналац“ и представници Туристичке организације Власотинце су 14. априла спровели акцију чишћења и уређења простора на локацији „Чаробна долина“. Акција је спроведена у ...