Обележена градска слава

Објављено: 23.05.2021

Власотинчани су и ове године 22. маја,обележили летњег Светог Николу, градску славу коју традиционално организује Културни центар Власотинце а под покровитељством општине Власотинце,  у сарадњи са власотиначком црквом. „Пот крст“ је резање славског колача обавио свештеник власотиначке цркве јереј Марко Николић уз присуство свештенства, представника организатора и покровитеља градске славе и грађана. И ове као и прошле године због епидемиолошкох мера није било славске литије улицама града.

„Треба да имамо на уму да после крста долази васкрсење и да свака наша мука,проблем, бол бивају побеђени том радошћу васкрсења јер господ је победио на крсту . Година за нама био је тежак период за све људе света, Богу хвала данас смо се окупили код крсног знамења да  се помолимо  за мир, милост, здравље и спасење житеља “, рекао је јереј Марко Николић.

У име домаћина  присутне је поздравио и честитао славу директор Културног центра Бранислав Катић, подсетивши да је због епидемиолошких мера није уприличен програм као ни литија.

„Славу смо обележили без литије, која је обновљена након 70 година, а није одржана протекле  и ове године, наредне године организовати и припремити културни програм“, рекао директор Катић.

„Важно је да се још мало стрпимо и испоштујемо противепидемијске мере како бисмо имали мирније лето, односно како бисмо коначно сузбили епидемију“, поручио је председник општине Братислав Петровић честитајући грађанима славу.

ОД  ОБНОВЕ ЗАВЕТНОГ КРСТА 20 ГОДИНА

Пре 20 година група грађана коју чинили Православ Поп-Илић, Томислав В. Костић, Марија М. Стојановић, Снежана В. Ђорђевић, Звонимир Ђ. Катлановић и Драган Д. Видосављевић покренула је иницијативу и формирала Одбор за обнову заветног крста и прославу градске славе. Одбор је упутио молбу Њ.П.Епископу нишком Иринеју (потоњем Патријарху српском) за почетак рада, што је Његово Преосвештенство и благословило. Те сада, давне 2001. године, заврши радове, подигне метални крст и уреди комплекс око крста. Обнова крста је урађена захваљујући финанскијској помоћи више појединаца и установа. Најзначајни су Јован Стојановић, Десимир Раденковић, Радослав Лепојевић, Александар Величковић,Зоран Јовановић, Душан Видосављевић, Живорад Андрејевић, Богољуб Станојевић, Славиша Коцић, Бошко Станишић… Затим СО Власотинце, предузеће Милош Диманић,МЗ Росуља, ИМГ Рад, ДП Механизација, Елекотродистрибуција Власотинце, Удружење Рома, Телевизија Росуља и редакција листа „Власина“.

Остале вести

Објављено: 23.05.2018

Дани Власотинца настављени су синоћ изложбом под називом „О Христифору Црниловићу: почетак“, која је отворена у галерији Културног центра.

Реч је о...

Објављено: 25.10.2017
Развојни програм Европски ПРОГРЕС недавно је отворио наградни ликовни конкурс за ученике средњих школа и гимназија из 34 општине југоисточне и југозападне Србије на тему „Мој омиљени европски пројекат“. Конкурс...
Објављено: 19.09.2019
Сто прва годишњица пробоја Солунског фронта данас је обележена у Власотинцу. Окупљени грађани, представници локалне самоуправе, борачких организација и ученици основних и средњих школа најпре су се окупили у це...
Објављено: 09.10.2018
Сваке прве седмице у октобру месецу се обележава Дечја недеља. У циљу подршке деци користи се прилика да се скрене пажња најпре најшире јавности на проблем насиља над децом и омладином, на дете као носиоца прав...
Објављено: 13.11.2017
У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ у петак, 10. новембра приређено је представљање књиге поезије Новице М. Јовића “Жена“.
  • Ова књига је настала као резултат успешне сарадње две установе култ...