ОБЕЛЕЖЕНО ПОЛА ВЕКА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА ВЛАСОТИНЦЕ

Објављено: 27.12.2022

Културни центар Власотинце јуче је  прославио пола века постојања. На свом педесетогодишњем путу ова институција културе се изграђивала, развијала, мењала, богатила своје садржаје и активности и временом постала стуб и покретач многих културних дешавања у нашој вароши.

„Велика је част бити на челу установе у тренутку када она прославља значајан јубилеј – пола века постојања и рада.  И велико је задовољство свих запослених, а верујем и посетилаца, што Културни центар свој педесети рођендан слави у овом новом, велелепном здању, које ћемо оставити генерацијама поштовалаца културе да у њему граде неке нове мостове. Реконструкција овог објекта је најграндиознији и најзначајнији пројекат који смо у блиској прошлости реализовали у сарадњи са Министарством културе и општином Власотинце, који су инвестирали по 26 милиона динара, укупно 52 милиона. Од почетних 500 метара квадратних, дошли смо до близу 1000 квадрата простора”, рекла је Маја Марковић, директорка Културног центра.

Она је нагласила да је ове године акценат стављен на биоскоп, али да се брине о свим делатностима ове установе културе.

„Завршена је набавка  DC видео пројектора, са пратећом опремом, 3D системом и дигитални аудио систем за филмску продукцију. То ће нам омогућити квалитетне пројекције филмова што је  нарочито важно за млађе генерације које смо успели да вратимо у биоскоп. Посебно бринемо о нашем Завичајном музеју, у светлу нових прописа у овој области. Још један важан сегмент нашег пословања је и Информативни билтен Власина, хроничар живота наше вароши, који ће за коју годину прославити век постојања – 100 година од изласка првог броја листа Власина. Када све ове сегменте и активности сместите у једну установу, као што је Културни центар, добијате врло живописни портрет установе која представља извориште културног живота наше средине и која својим садржајима и културном понудом утиче на квалитет живота наших грађана“, рекла је Маја Марковић.

Ресорно министарство је у пројекте власотиначког Културног центра последњих неколико година уложило близу 30 милиона динара, а подршка локалне самоуправе је стална и неизоставна.

„Културни центар је био и остао стециште многих догађаја који су нам мењали погледе, ширили видике и чинили да себе преиспитујемо и коригујемо онако како то култура чини – полако, али темељно. Као што су нам важни бројни инфраструктурни пројекти које интензивно реализујемо годинама уназад, тако су важни и садржаји у култури. И једни и други обогаћују наше животе, свако на свој начин“,  рекао је председник општине Братислав Петровић.

Честитајући велики јубилеј председник  је изразио уверење да ће Културни центар остати установа која чува традицију, али и открива нове хоризонте, тако да ће и даље бити место сусрета различитих генерација што ће донети ново богатство у живот вароши.

Поводом јубилеја, телеграм честитку послала је и потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић.

Повеље захвалности Културни центар је доделио ресорном министарству и локалној самоуправи.

Свечаност је била прилика за доделу јубиларне награде Драгану Поп Илићу за двадесет година рада у овом колективу.

 Потом је приказан је филм „50 година Културног центра“, дело филмског ствараоца и радника Културног центра Небојше Илића Илкета, којим је отргао од заборава пет деценија постојања ове установе.

У програму су учествовали и чланови Ансамбла Бранко из Лесковца.  Александра Митов, ученица гимназије је поклонила Културном центру уметнички слику, чији је аутор.

 Велики јубилеј Културни центар је обележио  низом музичких, позоришних и филмских представа. Програм свечаности завршава се у среду, 28. децембра новогодишњим концертом ученика Музичке школе „Станислав Бинички“, одељења у Власотинцу.

Остале вести

Објављено: 15.11.2019
Јединствена  дводневна манифестација дружења песника и ученика Песнички час  - учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић, прерано преминулој наставници српског језика,  и ове године по 27 . пут , 14. но...
Објављено: 22.05.2018

Изузетан концерт, музички догађај за памћење приређен је синоћ у Порти власотиначке цркве. Концертом духовне и етно музике у извођењу Данице Крстић настављен је програм Дани Власоти...

Објављено: 18.03.2021
Министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић са својим сарадницима посетио је јуче Власотинце.По његовим речима састанак са представницима локалне власти био је веома конструктиван, истичући да ...
Објављено: 10.12.2019
Učenici Tehničke škole su juče, 9. decembra obeležili Međunarodni dan borbe protiv korupcije realizujući prvu akciju u okviru projekta “Mreža mladih Srbije protiv korupcije”. Oni su  sa timom vršnjačkih edukato...
Објављено: 11.02.2017
Иако је представа „Закасотина“ настала пре пар година, синоћ  је премијерно у изведена у Власотинцу.  У Сали Кулурног центра синоћ се тражила  карта више јер је реч о монодрами која публику насмеје до суза. Мон...