Обележен Дан девојчица

Објављено: 27.04.2018

Сваког четвртог четвртка у априлу месецу широм света се обележава Дан девојчица. У Србији се овај дан обележава од 2011. године а у Техничкој школи у Власотинцу од прошле године.

Ова међународна манифестација има за циљ да се девојчице и девојке оснаже приликом одабира својих  професија и будућих занимања руководећи се личним интересовањима, способностима и талентима, превазилазећи родне стереотипе. Током овог дана девојчице и девојке посећују предузећа и прикупљају информације о областима рада у којима жене нису заступљене у великом броју и разговарају са успешним женама  о занимањима која нису типично женска. Сврха оваквих активности је, између осталог, да девојчице можда баш у њима пронађу инспирацију за своја будућа занимања и каријеру.

Професорке Техничке школе Драгана Станковић и Јасмина Ђорђевић су јуче тим поводом организовале пријем за ученице основних школа „Синиша Јанић“ и „8. октобар“, као и за ученице седмог и осмог разреда  из Крушевице, Свођа, Гложана, Тегошнице, Шишаве  и Грделице. Поред професорке Светлане Јовановић, дипломираног инжењера машинства која предаје машинске предмете у Техничкој школи, ученицама основних школа о својим професијама говориле су представнице Полицијске станице у Власотинцу Ивана Ђорђевић, заменик командира и Ана Петровић, полицајац и  Жаклина Александров, шумарски техничар, представница ЈП „Србијашуме“.

По речима психолога Драгане Станковић, циљ ових разговара је да се девојчице упознају са атипичним занимањима за жене и са чињеницом да се ти стереотипи последњих година превазилазе све више тако да готово нема подела на мушке и женске послове.

Ивана Ђорђевић је истакла да припада првој генерацији жена које су завршиле Полицијску академију и да жене неке послове обављају чак боље од мушкараца. Иако је реч о веома захтевном послу који подразумева ноћне смене, разрешавање деликатних ситуација туча, насиља и других видова угрожавања живота, тела и имовине, жене полицајци свој посао обављају успешно раме уз раме са својим колегама.

По њеним речима од 57 лица у униформи у Полицијској станици у Власотинцу раде три жене. Жена мора да се избори за себе, да буде јака и упорна и да руши предрасуде, посебно предрасуде о женама као шефовима.

Полицајац Ана Петровић  је прва жена полицајац у Полицијској станици и у Власотинцу. Свој посао успешно обавља већ петнаест година. Она истиче да жене често боље сагледавају ствари из више углова, да раде брже, боље и педантније док су мушкарци физички јачи. Тако да жене полицајци одлично обављају послове, посебно оне када је породично насиље у питању.

О полицајским браковима Ана каже да су успешнији него мешовити јер постоји толеранција и разумевање за обавезе које овај посао захтева.

Професорка Светлана Јовановић је изнела податак да ове године у машинској струци има 14 девојчица и 16 дечака што најбоље говори о рушењу предрасуда о мушким и женским занимањима и да је машинство веома перспективно јер се лакше долази до посла него у неким другим струкама.

Жаклина Александров, која ради у Шумској управи Власотинце истакла је да је њен посао напоран али веома леп и да га након периода прилагођавања не би мењала за друго занимање. По њеним речима са јаком вољом и жељом све је могуће.

Психолог Снежана Прокопијевић  је говорила о својој професији која је типична за жене, али је истакла да мушкарци који се баве психологијом постижу боље резултате јер имају више времена да се посвете својим каријерама.

Уследио је разговар са ученицама које похађају машинске смерове у Техничкој школи током кога је о свом искуству говорила Јелена Ђекић, најбоља ученица у одељењу. Након тога, ученице основних школа посетиле су компанију Elrad Serbia.

Професорке и ђаке примило је руководство предузећа, генерални директор Сретен Кодаловић, технички директор Иван Диманић  и Анкица Младеновић, задужена за односе са запосленима и будућим радницима.

Генерални директор Сретен Кодаловић је истакао да фирма Elrad Serbia у Власотинцу постоји од 2004. године, да се бави производњом електронике за мале кућне апарате и да ради за светски познате компаније као што су BOCH, STHIL, MIELE, METABO …

Руководство фирме истиче да у 21. веку нема  говора о стереотипима и поделама на мушке и женске послове и да пословно опредељење зависи од личних афинитета а не од пола.

Технички директор Иван Диманић је истакао да у оквиру пројекта дуалног образовања шест ученика Техничке школе  усавршава своје практично знање и вештине у овом предузећу. Он је том приликом подсетио на познати цитат да уколико човек одабере да ради оно што воли, читавог живота неће радити ништа.

Ученице су упознате са  развојем фирме Elrad Serbia  у Власотинцу и са њеним производним програмом.

Остале вести

Објављено: 11.02.2017
Иако је представа „Закасотина“ настала пре пар година, синоћ  је премијерно у изведена у Власотинцу.  У Сали Кулурног центра синоћ се тражила  карта више јер је реч о монодрами која публику насмеје до суза. Мон...
Објављено: 18.02.2019
Лазар Стојиљковић, ученик 3/2 разреда ОШ „8. октобар“ је освојио треће место на литерарном конкурсу под називом „Смешне приче и песме“, који је расписао Дечји културни центар Београд поводом дана рођења књижевн...
Објављено: 15.12.2017
Власотиначкој Служби хитне медицинске помоћи Ротари клуб из Лесковца јуче је донирао спиналну даску намењену збрињавању пацијената са тешким повредама кичменог стуба. „Током априла месеца имали смо едукативн...
Објављено: 21.08.2018
У препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ синоћ је отворена изложба скулптура Милоша Шарића, докторанта Факултета примењених уметности у Београду,  под називом  „Живот (у) секири (2)“ . Поздра...
Објављено: 22.06.2018
Крај школске године је прилика да се сумирају резултати, да се осврне на успехе, да се награде најбољи. У Техничкој школи је приређена свечаност поводом опраштања од матураната. Ове године од  њих 110 са одл...