Обележен Дан туристичких водича  под слоганом „Упознај и заволи своје место“

Објављено: 22.02.2019

Обележавајући Светски дан туристичких водича Туристичка организација је јуче организовала пешачку туру под називом „Стазама градитељског наслеђа Власотинца“. Тачно у подне група Власотинчана која је желела да своју варош посматра из угла туриста окупила се у центру града.

Оливера Цветковић, директорка Туристичке организације овога пута била је у улози водича, а међу окупљенима много ђака основних и средњих школа, професора, пензионера, деце. Најмлађи учесник ове туре је била деветомесечна Уна Драгишић, коју је мама са братом Матијом извела у шетњу по лепом сунчаном дану.

Директорка Оливера Цветковић  је овом  приликом подсетила да се Власотинце први пут у турским списима помиње 1516. године и да је имало стратешки значај јер се налазило на путу према Цариграду, да Турци овде нису живели и да је једина грађевина из тога доба „Турска кула“ у којој је данас смештен Завичајни музеј.

Присутни су најпре обишли Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење у националним покретима и ратовима од 1809. до 1918. године у центру града који је дело руског царског архитекте Николаја Краснова.

О Завичајном музеју и Старој српској графици, легату академског сликара Миодрага Нагорног говорио је кустос Новица Тричковић.

Уследила је посета „Гигиној  кући“ и палати Милана Валчића,  у којима је смештена Народна библиотека „Десанка Максимовић“. Библиотека у Власотинцу постоји од 1912. године када је учитељ Петар Спирић формирао прву књижницу и читаоницу. Гигина кућа рађена је у оријентално-балканском стилу и представља један од четири споменика културе у Власотинцу. Палата Милана Валчића, банкара и рентијера, грађена у еклектичком стилу, мешавином ренесансе, барока и неокласицизма, симбол је раскоши и моћи породице Валчић.

Обновљена након пожара 2008. године, библиотека данас поседује књижни фонд од близу 60.000 књига, као и легат сликара Миодрага Нагорног, који се састоји из портрета угледних Власотинчана.

Говорећи о цркви  Свете Тројице свештеник Милош Живић  је подсетио да је прва црква у Власотинцу на месту данашње цркве, подигнута 1832. године уз сагласност турског паше са седиштем у Призрену. Након пожара црква је поново изграђена 1858. године.

Краљ Милан Обреновић je 1887. године посетио  цркву у Власотинцу и помогао приликом изградње звоника. Црква је обновљена 2006. година а фрескопис је завршен прошле године.

Шетња стазом градитељског наслеђа Власотинца завршена је обиласком меморијалног комплекса „Старо гробље“.

Млади су упознати са занимањем туристичког водича и туристичког аниматора, а Туристичка организација је покушала да подсети на наше богато градитељско наслеђе које је веома значајно за развој туризма.

Акцију су подржала удружења „Осмех“ и „Власинска вила“.

Остале вести

Објављено: 28.11.2017
Снег који је јуче, ноћас и у преподневним сатима падао отежао је одвијање саобраћаја у брдско-планинском делу наше општине. Највише проблема изазвао је на правцу према Горњој Лопушњи и на правцу Липовица-Комари...
Објављено: 17.04.2019
Сарадња Гимназије „Стеван Јаковљевић“ са школама у Италији и Македонији и међународни пројекти били су тема конференције за новинаре у овој установи образовања. Конференција је одржана у присуству Благице  Павл...
Објављено: 01.06.2020
Основна школа „Синиша Јанић“ из Власотинца је прва основна школа у Јабланичком округу која током ове крајње необичне школске године успешно реализује Еразмус + пројекат под називом „Дигитална школа – Нови хориз...
Објављено: 18.02.2019
У Зајечару је од 14. до 17. фебруара одржан 22. Кадетски фестивал  Шаховског савеза Србије на коме је учествовало 156 такмичара, међу којима је било и 57 кадеткиња. Власотинце су овог пута веома успешно пред...
Објављено: 11.12.2018

Међународни дан људских права обележен је јуче у Власотинцу традиционалним кићењем новогодишње јелке са порукама о људским правима.

Акцију су орган...