Обележен Дан туристичких водича  под слоганом „Упознај и заволи своје место“

Објављено: 22.02.2019

Обележавајући Светски дан туристичких водича Туристичка организација је јуче организовала пешачку туру под називом „Стазама градитељског наслеђа Власотинца“. Тачно у подне група Власотинчана која је желела да своју варош посматра из угла туриста окупила се у центру града.

Оливера Цветковић, директорка Туристичке организације овога пута била је у улози водича, а међу окупљенима много ђака основних и средњих школа, професора, пензионера, деце. Најмлађи учесник ове туре је била деветомесечна Уна Драгишић, коју је мама са братом Матијом извела у шетњу по лепом сунчаном дану.

Директорка Оливера Цветковић  је овом  приликом подсетила да се Власотинце први пут у турским списима помиње 1516. године и да је имало стратешки значај јер се налазило на путу према Цариграду, да Турци овде нису живели и да је једина грађевина из тога доба „Турска кула“ у којој је данас смештен Завичајни музеј.

Присутни су најпре обишли Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење у националним покретима и ратовима од 1809. до 1918. године у центру града који је дело руског царског архитекте Николаја Краснова.

О Завичајном музеју и Старој српској графици, легату академског сликара Миодрага Нагорног говорио је кустос Новица Тричковић.

Уследила је посета „Гигиној  кући“ и палати Милана Валчића,  у којима је смештена Народна библиотека „Десанка Максимовић“. Библиотека у Власотинцу постоји од 1912. године када је учитељ Петар Спирић формирао прву књижницу и читаоницу. Гигина кућа рађена је у оријентално-балканском стилу и представља један од четири споменика културе у Власотинцу. Палата Милана Валчића, банкара и рентијера, грађена у еклектичком стилу, мешавином ренесансе, барока и неокласицизма, симбол је раскоши и моћи породице Валчић.

Обновљена након пожара 2008. године, библиотека данас поседује књижни фонд од близу 60.000 књига, као и легат сликара Миодрага Нагорног, који се састоји из портрета угледних Власотинчана.

Говорећи о цркви  Свете Тројице свештеник Милош Живић  је подсетио да је прва црква у Власотинцу на месту данашње цркве, подигнута 1832. године уз сагласност турског паше са седиштем у Призрену. Након пожара црква је поново изграђена 1858. године.

Краљ Милан Обреновић je 1887. године посетио  цркву у Власотинцу и помогао приликом изградње звоника. Црква је обновљена 2006. година а фрескопис је завршен прошле године.

Шетња стазом градитељског наслеђа Власотинца завршена је обиласком меморијалног комплекса „Старо гробље“.

Млади су упознати са занимањем туристичког водича и туристичког аниматора, а Туристичка организација је покушала да подсети на наше богато градитељско наслеђе које је веома значајно за развој туризма.

Акцију су подржала удружења „Осмех“ и „Власинска вила“.

Остале вести

Објављено: 22.06.2017
Познати српски глумац, хумориста, члан Народног позоришта у Лесковцу и наш суграђанин Богољуб  Митић Ђоша преминуо је јутрос изненада у 49-ој години. Иако српска јавност Богољуба памти по бриљантним улогама ...
Објављено: 05.02.2017
У власотиначком “Водоводу” кажу да се до поноћи очекује успостављање редовне производње воде, а након провере физичко-хемијских параметара и редовна дистрибуција кроз водоводну мрежу. -То значи да би грађани...
Објављено: 09.10.2017
Дечја недеља у Предшколској установи „Милка Диманић“ завршена јесењим маскенбалом.Ова традиционална манифестација одржана је у петак,  у Спортско-рекреативном центру „Власина“. Наступ власотиначких предшколаца ...
Објављено: 10.07.2017
Удружење „Власинка вила“ је током протеклог викенда реализовало акцију под називом „Знакови поред пута“. Реч је о акцији која је изведена у оквиру пројекта „101 идеја за лепши град“. „Наш креативни тим реали...
Објављено: 27.03.2017
Руководство власотиначке општине данас је обишло неколико градилишта, реч је о градилиштима на овдашњем Дому здравља, Техничкој школи и Гимназији, основној школи у Бољару и Прихватилишту за напуштене животиње ,...