Обележен Дан туристичких водича  под слоганом „Упознај и заволи своје место“

Објављено: 22.02.2019

Обележавајући Светски дан туристичких водича Туристичка организација је јуче организовала пешачку туру под називом „Стазама градитељског наслеђа Власотинца“. Тачно у подне група Власотинчана која је желела да своју варош посматра из угла туриста окупила се у центру града.

Оливера Цветковић, директорка Туристичке организације овога пута била је у улози водича, а међу окупљенима много ђака основних и средњих школа, професора, пензионера, деце. Најмлађи учесник ове туре је била деветомесечна Уна Драгишић, коју је мама са братом Матијом извела у шетњу по лепом сунчаном дану.

Директорка Оливера Цветковић  је овом  приликом подсетила да се Власотинце први пут у турским списима помиње 1516. године и да је имало стратешки значај јер се налазило на путу према Цариграду, да Турци овде нису живели и да је једина грађевина из тога доба „Турска кула“ у којој је данас смештен Завичајни музеј.

Присутни су најпре обишли Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење у националним покретима и ратовима од 1809. до 1918. године у центру града који је дело руског царског архитекте Николаја Краснова.

О Завичајном музеју и Старој српској графици, легату академског сликара Миодрага Нагорног говорио је кустос Новица Тричковић.

Уследила је посета „Гигиној  кући“ и палати Милана Валчића,  у којима је смештена Народна библиотека „Десанка Максимовић“. Библиотека у Власотинцу постоји од 1912. године када је учитељ Петар Спирић формирао прву књижницу и читаоницу. Гигина кућа рађена је у оријентално-балканском стилу и представља један од четири споменика културе у Власотинцу. Палата Милана Валчића, банкара и рентијера, грађена у еклектичком стилу, мешавином ренесансе, барока и неокласицизма, симбол је раскоши и моћи породице Валчић.

Обновљена након пожара 2008. године, библиотека данас поседује књижни фонд од близу 60.000 књига, као и легат сликара Миодрага Нагорног, који се састоји из портрета угледних Власотинчана.

Говорећи о цркви  Свете Тројице свештеник Милош Живић  је подсетио да је прва црква у Власотинцу на месту данашње цркве, подигнута 1832. године уз сагласност турског паше са седиштем у Призрену. Након пожара црква је поново изграђена 1858. године.

Краљ Милан Обреновић je 1887. године посетио  цркву у Власотинцу и помогао приликом изградње звоника. Црква је обновљена 2006. година а фрескопис је завршен прошле године.

Шетња стазом градитељског наслеђа Власотинца завршена је обиласком меморијалног комплекса „Старо гробље“.

Млади су упознати са занимањем туристичког водича и туристичког аниматора, а Туристичка организација је покушала да подсети на наше богато градитељско наслеђе које је веома значајно за развој туризма.

Акцију су подржала удружења „Осмех“ и „Власинска вила“.

Остале вести

Објављено: 27.08.2018
Туристичка организација Власотинца је и ове године у сарадњи са Тимом манифестације „Изађи ми на теглу“ организовала такмичење у спремању ајвара. Реч је о манифестацији караванског типа која већ пет година с је...
Објављено: 26.10.2018
У току је асфалирање улицау дужини од 1000 метара у власотиначком селу Бољару. За ове радове у буџету општине Власотинце опредељена су средства у износу од 10,8 милиона динара. „За наредну годину планиран је...
Објављено: 08.11.2018
Влада Швајцарске у наредне три године пружаће подршку развоју градова и општина у Србији у областима доброг управљања, социјалне укључености и родне равноправности, изјавили су представници Канцеларије Уједињен...
Објављено: 11.06.2019

Гљиварско друштво „Рујница“ из Власотинца основано је 2017. године и од свог оснивања је организовало многе акције, како у Власотинцу тако и у земљи и региону, све у циљу стицања но...

Објављено: 15.03.2018
У наградној игри „Узми рачун и победи 2018“ поред грађана такмиче се општине и градови у броју прикупљених фискалних рачуна и слипова. Право учешћа имају све јединице локалне самоуправе које су иначе подељене п...