Обележен Дан туристичких водича  под слоганом „Упознај и заволи своје место“

Објављено: 22.02.2019

Обележавајући Светски дан туристичких водича Туристичка организација је јуче организовала пешачку туру под називом „Стазама градитељског наслеђа Власотинца“. Тачно у подне група Власотинчана која је желела да своју варош посматра из угла туриста окупила се у центру града.

Оливера Цветковић, директорка Туристичке организације овога пута била је у улози водича, а међу окупљенима много ђака основних и средњих школа, професора, пензионера, деце. Најмлађи учесник ове туре је била деветомесечна Уна Драгишић, коју је мама са братом Матијом извела у шетњу по лепом сунчаном дану.

Директорка Оливера Цветковић  је овом  приликом подсетила да се Власотинце први пут у турским списима помиње 1516. године и да је имало стратешки значај јер се налазило на путу према Цариграду, да Турци овде нису живели и да је једина грађевина из тога доба „Турска кула“ у којој је данас смештен Завичајни музеј.

Присутни су најпре обишли Споменик палим борцима за ослобођење и уједињење у националним покретима и ратовима од 1809. до 1918. године у центру града који је дело руског царског архитекте Николаја Краснова.

О Завичајном музеју и Старој српској графици, легату академског сликара Миодрага Нагорног говорио је кустос Новица Тричковић.

Уследила је посета „Гигиној  кући“ и палати Милана Валчића,  у којима је смештена Народна библиотека „Десанка Максимовић“. Библиотека у Власотинцу постоји од 1912. године када је учитељ Петар Спирић формирао прву књижницу и читаоницу. Гигина кућа рађена је у оријентално-балканском стилу и представља један од четири споменика културе у Власотинцу. Палата Милана Валчића, банкара и рентијера, грађена у еклектичком стилу, мешавином ренесансе, барока и неокласицизма, симбол је раскоши и моћи породице Валчић.

Обновљена након пожара 2008. године, библиотека данас поседује књижни фонд од близу 60.000 књига, као и легат сликара Миодрага Нагорног, који се састоји из портрета угледних Власотинчана.

Говорећи о цркви  Свете Тројице свештеник Милош Живић  је подсетио да је прва црква у Власотинцу на месту данашње цркве, подигнута 1832. године уз сагласност турског паше са седиштем у Призрену. Након пожара црква је поново изграђена 1858. године.

Краљ Милан Обреновић je 1887. године посетио  цркву у Власотинцу и помогао приликом изградње звоника. Црква је обновљена 2006. година а фрескопис је завршен прошле године.

Шетња стазом градитељског наслеђа Власотинца завршена је обиласком меморијалног комплекса „Старо гробље“.

Млади су упознати са занимањем туристичког водича и туристичког аниматора, а Туристичка организација је покушала да подсети на наше богато градитељско наслеђе које је веома значајно за развој туризма.

Акцију су подржала удружења „Осмех“ и „Власинска вила“.

Остале вести

Објављено: 16.05.2018

Окружно такмичење у познавању саобраћајних правила „Шта знаш о саобраћају“ одржано је 13. маја у Основној школи „Вожд Карађорђе“ у Лесковцу. Власотиначку општину представљали су Нед...

Објављено: 24.08.2019
Вечерњи део програма првог дана Винског бала на централној бини почео је наступом фолклорних ансамбала, Културно-уметничког друштва „Света Тројица“ из Бољара и Фолклорног ансамбла „Црниловић“ из Власотинца. ...
Објављено: 25.07.2017
Музика даје душу универзуму, крила уму, лет машти и шарм живот и свему  осталом – рекао је Платон. Због немерљивог значаја музике за човека, за његову духовну надградњу , због њеног утицаја на стварање осећања ...
Објављено: 16.10.2017
Свечаност поводом обележавања Дана школе, ученици и колектив Основне школе „Синиша Јанић“ организовали су 13. октобра. Свечаности поводом обележавања и 151. годишњице постојања ове школе, поред ученика и радник...
Објављено: 05.05.2017
Трећи Underground fest у организацији истоименог удружења из Власотинца, уз подршку Скупштине општине Власотинце, одржан  је 28. и 29. априла. У организацији манифестације опет су се придружили млади, ученици Г...