Одборници изгласали забрану изградње малих хидроелектрана

Објављено: 19.03.2021

 

Одборници власотиначке Скупштине већином гласова “за” синоћ су усвојили Одлуку о забрани изградње мини хидроелектрана на подручју општине Власотинце. Обраћајући  се Скупштини председник општине Братислав Петровић је рекао:

“Неопходно је учинити све како бисмо заштитили слив реке Власине. На предлог 28 одборника Скупштине општине Власотинце поднесена је иницијатива да Скупштина донесе одлуку о забрани изградње малих хидроелектрана на територији општине Власотинце, али сматрам да су истог мишљења и остали одборници као и сви грађани Власотинца и представници грађанских иницијатива са којима на ову тему разговарамо месецима уназад.  Постоје бројни стручни радови о негативном утицају деривационих-цевоводних малих хидроелектрана на животну средину, а у случају Власотинца посебно је важно то што се река Власина користи за снабдевање више од 20.000 становника водом и да нам је важно да се мини хидроелектране не граде ни на њеним притокама. У сваком случају на самој реци Власини не може се дати дозвола зато што се ради о зони санитарне заштите. Подсетићу вас да смо у обавези да наша планска документа усклађујемо са републичким, некада наше жеље и могућности нису исто. Предлог одлуке гласи да се забрани даља изградња малих хидроелектрана до усвајања измена и допуна планске документације у делу који се односи на правила уређења и грађења као и других услова за изградњу малих хидроелектрана. Када будемо мењали документацију о забрани изградње деривационих,   размотрити могућност за изградњу прибранских малих хидроелектрана чијом изградњом се не би угрозио екосистем, водоснабдевање и слично”, рекао је  председник Петровић.

Учествујући у дискусији одборник Групе грађана “Др Спасић”, Драган Јовић рекао је да члан два ове одлуке предвиђа да се, када се буде мењала планска документација, забрани изградња деривационих-цевоводних, а размотрити изградњу прибранских малих хидроелектрана, те да тај члан управо изазива сумњу. Он је питао зашто не забранимо изградњу и једних и других мини хидроелектрана јер су веома штетне те да је то велики проблем који мучи многе друге па и  Власотинце, да је већина грађана преко 90% против МХЕ.

Одговарајући одборнику Јовићу директор ЈП “Водовод” Звонко Илић, појаснио је да ово предузеће има овлашћења да у оквиру обједињене процедуре даје и сагласност на изградњу малих хидроелектрана пошто је реч о ужој зони санитарне заштите , изворишту водоснабдевања, где је забрањена градња објекта, сем оних који су намењени потребама водоснабдевања.

На петој седници усвојени су извештаји о раду Општинске управе, Центра за социјални рад, Културног центра, Народне библиотеке “Десанка Максимовић”, Општинског јавног правобранилаштва, Спортско-рекреативног центра Власина, Туристичке организације и Штаба за ванредне ситуације.

Приликом усвајања извештаја СРЦ “Власина”, одборник Драган Спасић похвалио је рад новоименованог директора, подсећајући да Спортска хала, као један велелепни објекат у Власотинцу још увек нема грејање, иако је Власотинце, показало се, расадник младих и успешних спортиста.

Узимајући учешће у раду по овој тачки, заменик председника Владимир Коцић дао је објашњење истичући, да је у току прошле године намонтирана топлотно-расхладна станица. Планиранао је да се она напаја водом из постојећих старих бунара, но увидом и анализом постојећег стања утврђено је да температура воде није довољна за ту врсту грејања. Пре пар дана потписан је уговор за израду пројектне документације нових бушотина на већој дубини, како бисмо могли након тога да распишемо јавну набавку за бушење тих бунара. Израдом пројеката и добијањем грађевинских дозвола мора да буду укључена одређена министарства као и Завод за заштиту природе. Топлотним пумпама регулисаће се и грејање и хлађење. Кад будемо пустили видећемо да ли све функционише унутар објекта јер је инсталација грејања давно урађена. Морају да се одраде одређене ствари и око вентилације. Но, ипак сенадам, да ћемо ове године све то успешно решити”, истакао је Коцић.

Дискусију одборника изазвао је и извештај о раду Штаба за ванредне ситуације општине Власотинце. Подносећи извештај начелник штаба Иван Станковић истакао је да је општински Штаб за ванредне ситуације радио  по инструкцијама које је добијао од Владе Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и других надлежних министарстава и  институција. Штаб је радио у условима пандемије Ковид 19, у времену када је било забрањено кретање, сусретајући се са многим проблемима и изазовима у свом раду. Одборник Драган Јовић истакао је да је ситуација веома тешка али да у извештају не види колико је људи заражено, колико је у болници, колико је деце заражено, те да сматра да извештај није добар. Одборник Драган Спасић поново је питао зашто у општинском штабу нема ни једног лекара, добио је одговор да је штаб сачињен у складу са законом.

На седници, између осталог, одборничка већина усвојилаје одлуку о приступању изради планова детаљне регулације АБ Коп Власотинце и ХСВ Батуловце, донесене су одлуке о критеријумима за категоризацију јавних путеваи улица, одлука о општинским путевима и улицама и некатегорисаним путевима, о јавном превозу путника, о месним заједницама и одлуке о изради плана развоја општине Власотинце за период од 2021. до 2028. године. Усвојени су и локални акциони планови за запошљавање за период од 2021. до 2023. и Локални акциони план за социјално укључивање Рома и Ромкиња у општини Власотинце за 2021-2023. годину.

Потврђени су мандати одборницима Александру Стаменковићу из Шишаве са изборне листе Александар Вучић-За нашу децу и Станиши Тевденићу из Власотинца са изборне листе Боља Србија-Бошко Станчић, Драган Јовановић, Здраво да победи.

Остале вести

Објављено: 17.10.2019
Власотинце, стадион Росуља, гледалаца 500, судија Стефан Ђокић, помоћници : Милош Тошић и Милош Стаменковић, делегат Игор Коцић сви из Власотинца, стрелци: Ивковић у 31. и Милош Станковић у 88. Власина: Миодра...
Објављено: 25.06.2018

Седамнаестогодишњи Вељко Пешић, члан Клуба дизача тегова „Власина“ освојио је прво место у категорији субјуниора на 9. Интернационалном  купу у бенч пресу под називом „RAW BENCH  OP...

Објављено: 17.11.2017
Дводневна манифестација Песнички час – учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић почела је 16. новембра пријемом, који је за песнике учеснике приредио заменик председника општине Бошко Станчић. Овогодиш...
Објављено: 27.04.2017
Данас је у Техничкој школи први пут обележен Дан девојчица, који се у Србији обележава од 2011. године. Немачко-српска развојна сарадња кроз пројекте  „Подстицање запошљавања младих“ и „Реформа средњег струч...
Објављено: 06.09.2017
У галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ 2. септембра је отворен  Школски базар, који је трајао до 5. септембра. Идеја организатора је била да Власотинце попут других градова у Србији пружи могућно...