Одобрене субвенције Водоводу и Комуналцу у износу од 27 милиона динара

Објављено: 06.02.2017

На данашњој седници Скупштине општине Власотинце одборници су дали сагласност на Програм пословања ЈКП “Комуналац“ и сагласност на Програм коришћења средстава субвенције овом предузећу из општинског буџета. Истовремено, Скупштина је дала сагласност и на Програм пословања ЈКП „Водовод“ и на Програм расподеле средстава субвенције за Водовод из буџета општине за 2017. годину.  Образлажући хитност седнице председник Скуштине Братислав Петровић је истакао да је било неопходно да се да сагласност за доношење Решења о коришћењу средстава субвенције за јавна предузећа Комуналац и Водовод из општинског буџета за 2017. годину.

                           

Директор  ЈКП „Комуналац“ Светислав Петровић, обраћајући се Скупштини је рекао да се субвенција од четири милиона динара овом предузећу даје за зараде радника „Чистоће“, које је ово предузеће преузело децембра месеца прошле године, као и за обавезе депоновања смећа а које је након гашења „Чистоће“ преузела општина.

„У сарадњи са локалном самоуправом у протеклих годину и по дана успели смо да Комуналац направи значајан помак у пословању и ако до краја године реализујемо све планове и задатке успећемо да решимо скоро све затечене проблеме из претходног периода. Ако успемо да остваримо највећи део планираних  задатака на крају ове године предузеће ће  бити растерећено свих врста обавеза, првенствено мислим на дуговања према радницима (пет заосталих плата) и обавеза према добављачима. Но, све ово не значи да самом Комуналцу не требају субвенције. Поред постојећих делатности којима се предузеће бави, у наредном периоду увођењем нових услуга попут паркинг сервиса, димничарских услуга, услуге зоохигијене, као и проширења одржавања зелених површина уследиће и нови приходи“, рекао је између осталог Светислав Петровић.

Жарко Костић, представник  Покрета за Власотинце, узимајући учешће у раду Скупштине изразио је сумњу у могућност реализације предложеног плана и програма пословања ЈКП „Комуналац“.

Заменик председника Скупштине Ненад Стојковић обавестио је присутне одборнике да је инсталиран интернет пренос, те да се чекају шифре овлашћеног оператера, као и да је данас расписана јавна набавка за тв пренос седница. Он је овом приликом напоменуо да је проблем Комуналца настао у тренутку када је овом предузећу одузета главна делатност, а то је изношење смећа и то у време када је садашња опозиција била део власти.

Славољуб Митов, одборник Покрета за Власотинце, подсетио је да владајућа коалиција има чврсту већину, да крену да раде и покажу народу шта су урадили.

„Жалосно је да се и након пет година позивате на то да неко није добро радио, а 70 одсто вас је било у тој власти. Имате апсолутну већину, па радите и показите то народу. Даjтe да заједнички урадимо паркинг сервис који је неопходан Власотинцу. Неопходно је и уредити зоохигијену у граду, потребна је и димничарска служба. Све делатности које сте споменули су неопходне и говоре да Комуналац треба да буде предузеће које ће моћи да заради. Могуће је да фирма стане на здраве ноге и надам се да ћемо када усвајамо извештај о раду, крајем године, то и констатовати”, рекао је Славољуб Митов.

Владимир Коцић, помоћник председника општине обавестио је Скупштину да су у току радови који ће омогућити формирање паркинг сервиса у наредном периоду и да су за ове радове предвиђена средства у буџету. Те да су од виших нивоа власти, министарстава и премијера Вучића обезбеђена средства од око 90 милиона динара и то за пола године, а да ће током ове године та средства бити знатно већа.

Потом се Скупштини обратио председник општине Зоран Тодоровић, одговарајући на то да није рађено ништа у претходном периоду. Он је подсетио на оно шта је урађено у његовом првом мандату 2014. године.

„У 2014 . години дуг Општинске управе био је око 95 милиона, дуг Дирекције око 18, дуг према образовању око 16 милиона динара, дуг за неисплаћене плате у вртићу око 10 милиона, заостале плате Општинске управе око 10 милиона динара. До краја 2014. године односно до 29. новембра када сам ја смењен сва дуговања су исплаћена, а на рачуну је било око 36 милиона динара. У тој години смо инвестирали у инфраструктуру око  63 милиона динара – рекао је између осталог председник Тодоровић.

Звонко Илић, в.д. директора ЈКП „Водовод“ изнео је низ података о дуговању овог јавно-комуналног предузећа, за многе предочио и навео генезу, а истовремено је представио програм и план како постојеће проблеме треба решавати. Сви присутни одборници су се сложили да је Водовод од виталног интереса за општину Власотинце, те да се мора наћи начин за његов опоравак. Одборници су дали сагласност за одобрење субвенција у износу од 23 милиона динара, од чега ће пет милиона Водовод добити одмах, а престалих 18 милиона сукцесивно током године.

На овој седници одборници су обавешени о формирању нове одборничке групе „За бољу Србију“, коју чине досадашњи одборници Нове Србије.

Остале вести

Објављено: 22.05.2017
Дани Власотинца настављени су богатим и разноврсним програмом. У петак,  19. маја у Галерији Културног центра приређено је вече савремене дијалекатске поезије, током кога је своје стваралаштво на дијалекту пред...
Објављено: 27.12.2016
Синоћ је у сали Културног центра изведена приредба ученика Гимназије „Стеван Јаковљевић“  “Хроника наше вароши“ назив је представе којом су се синоћ гимназијалци представили власотиначкој пу...
Објављено: 04.06.2018
„Радови на увођењу реке Раставнице у водозахват су завршени. Очекујемо да у року од месец дана, кроз обједињену процедуру, добијемо све потребне дозволе и сагласности за коришћење дела ове реке за водоснебдевањ...
Објављено: 23.12.2016
Власотинце се придружило општинама и градовима који ће средства планирана за дочек Нове године усмерити за помоћ болесној деци. У вароши на Власини се традиционално на тргу дочекује православна Нова година, а г...
Објављено: 20.06.2018
У присуству родитеља и професора  јуче су уручене дипломе матурантима Гимназије „Стеван Јаковљевић“. Ове године од средњошколских клупа опростио се 101 матурант. За Ученика генерације је проглашен Сретен Живков...