Одржана дебата на тему  иницијатива младих

Објављено: 08.12.2016

 

У Гимназији „Стеван Јаковљевић“  је организована дебата на којој је било  речи о учешћу младих и њиховим иницијативама у пројкету Фонда Ана и Владе Дивац  – Дивац омладински фондови.

Овај пројекат реализује се од 2013. године у сарадњи са општином  Власотинцу,  уз  подршку УСАИД.а.

Обраћајући се младима председник општине Зоран Тодоровић је истакао да жели да их охрабри да смишљају нове идеје и покрећу нове иницијативе  које ће локална самуправа подржавати.

  • Ми треба да препознамо веома важну улогу младих у друштву. Они су садашњост, будућност и покретачка снага развоја друштва. Потребно је континуирано и систематско улагање у развој младих и њихово укључивање у друштвене токове кроз подршку развоја омладинске политике. Модел програмског буџета представља значајну прилику за унапређење досадашњих достигнућа из области омладинске политике јер представља директну везу између докумената омладинске политике и буџета –  истакао је Маринко Ђорђевић, шеф Одељења за буџет, финансије и привреду.

О омладинској политици на локалном  нивоу говорила је Ирена Цветковић, координаторка Канцеларије за младе општине Власотинце. Она је том приликом истакла да се спровођењем  Локалног акционог плана за младе обезбеђује планско и дугорочно задовољавање потреба младих, креирање иновативних мера и услуга, економичније коришћење постојећих ресурса и општинског буџета, уз могућност коришћења алтернативних извора финансирања.

По речима Милице Ђорђевић, координаторке ДОФ-а у Власотинцу,  до сада је на подручју наше општине успешно реализовано  36 пројеката уз финансијску подршку Фондације и општине Власотинце. Прве године на конкурс је стигло 13 пројеката од којих је реализовано 11 омладинских иницијатива у вредности од 728.000 динара.  Три пројекта су реализована у селима а осам у самом граду.

  • Реализацијом ових пројеката почели смо са стварањем услова за квалитетније провођење слободног времена младих, испољавање њихове креативности и афинитета. Они су добили прилику да реализују своје иницијативе и на тај начин побољшају положај младих у локалној заједници. Велики број пројеката био је из области спорта  – рекла је Милица Ђорђевић.

Јован Станковић, члан Управног одбора Дивац омладинског фонда у Власотинцу истакао је том приликом да је у Власотинцу током 2015. године реализовано 13 омладинских иницијатива, које је покренуло стотинак младих. Девет пројеката реализовано је у граду у четири у околним селима. Вредност ових поројеката је 1.180.000 динара.

Жељко Митковски, координатор за организацију Фондације Ана и Владе Дивац подсетио је том приликом да је током три године трајања  подржано 380 пројеката у 11 општина и градова. Он је нагласио и значај чињенице да пројекте у локалној заједници бира група младих која најбоље познаје њихов значај.

Износећи примере добре праксе из протекле три године Жељко Митковски је позвао младе да што боље сагледају проблеме у свом окружењу и заједно нађу начин за његово решавање кроз пројекте које могу да реализују преко Дивац омладинских фондова и општине Власотинце уз подршку УСАИД –а.

Остале вести

Објављено: 22.04.2019
Атлетски клуб „Власотинце“  је у суботу, 20. априла организовао атлетско такмичење деце јужне и југоисточне Србије. Реч  је о првом колу пролећне лиге за атлетске школе А и Б - за млађе и старије пионире. На...
Објављено: 30.12.2016
  Удружење особа са дијабетесом Еберс 016 juчe је на платоу испред зграде општине деци оболелој од дијабетеса поделилo новогодишње пакетиће. Дванаесторо малишани су поред новогодишњих пакетића добили и ...
Објављено: 22.03.2019
Током ове недеље у сали Скупштине општине уручени су чекови представницима омладинских група чији су пројекти добили средства на конкурсу Фондације Ана и Владе Дивац. Чекове је добило девет омладинских група од...
Објављено: 01.12.2016
Одржано предавање о сиди Поводом Светског дана борбе против СИДЕ, Савет за здравство и омладина ОО СНС-а синоћ су организовали предавање на тему ХИВ-а и АИДС-а. Ове године све акције ће се с...
Објављено: 24.12.2018

Туристичка организација општине Власотинце данас је организовала традиционални, четврти по реду Новогодишњи базар. На овој манифестацији учествовало је двадесетак излагача. На штанд...