Одржана дебата на тему  иницијатива младих

Објављено: 08.12.2016

 

У Гимназији „Стеван Јаковљевић“  је организована дебата на којој је било  речи о учешћу младих и њиховим иницијативама у пројкету Фонда Ана и Владе Дивац  – Дивац омладински фондови.

Овај пројекат реализује се од 2013. године у сарадњи са општином  Власотинцу,  уз  подршку УСАИД.а.

Обраћајући се младима председник општине Зоран Тодоровић је истакао да жели да их охрабри да смишљају нове идеје и покрећу нове иницијативе  које ће локална самуправа подржавати.

  • Ми треба да препознамо веома важну улогу младих у друштву. Они су садашњост, будућност и покретачка снага развоја друштва. Потребно је континуирано и систематско улагање у развој младих и њихово укључивање у друштвене токове кроз подршку развоја омладинске политике. Модел програмског буџета представља значајну прилику за унапређење досадашњих достигнућа из области омладинске политике јер представља директну везу између докумената омладинске политике и буџета –  истакао је Маринко Ђорђевић, шеф Одељења за буџет, финансије и привреду.

О омладинској политици на локалном  нивоу говорила је Ирена Цветковић, координаторка Канцеларије за младе општине Власотинце. Она је том приликом истакла да се спровођењем  Локалног акционог плана за младе обезбеђује планско и дугорочно задовољавање потреба младих, креирање иновативних мера и услуга, економичније коришћење постојећих ресурса и општинског буџета, уз могућност коришћења алтернативних извора финансирања.

По речима Милице Ђорђевић, координаторке ДОФ-а у Власотинцу,  до сада је на подручју наше општине успешно реализовано  36 пројеката уз финансијску подршку Фондације и општине Власотинце. Прве године на конкурс је стигло 13 пројеката од којих је реализовано 11 омладинских иницијатива у вредности од 728.000 динара.  Три пројекта су реализована у селима а осам у самом граду.

  • Реализацијом ових пројеката почели смо са стварањем услова за квалитетније провођење слободног времена младих, испољавање њихове креативности и афинитета. Они су добили прилику да реализују своје иницијативе и на тај начин побољшају положај младих у локалној заједници. Велики број пројеката био је из области спорта  – рекла је Милица Ђорђевић.

Јован Станковић, члан Управног одбора Дивац омладинског фонда у Власотинцу истакао је том приликом да је у Власотинцу током 2015. године реализовано 13 омладинских иницијатива, које је покренуло стотинак младих. Девет пројеката реализовано је у граду у четири у околним селима. Вредност ових поројеката је 1.180.000 динара.

Жељко Митковски, координатор за организацију Фондације Ана и Владе Дивац подсетио је том приликом да је током три године трајања  подржано 380 пројеката у 11 општина и градова. Он је нагласио и значај чињенице да пројекте у локалној заједници бира група младих која најбоље познаје њихов значај.

Износећи примере добре праксе из протекле три године Жељко Митковски је позвао младе да што боље сагледају проблеме у свом окружењу и заједно нађу начин за његово решавање кроз пројекте које могу да реализују преко Дивац омладинских фондова и општине Власотинце уз подршку УСАИД –а.

Остале вести

Објављено: 16.05.2019
У суботу, 11. маја одржан је Куп Чачка у организацији Ивана Стругаревића тј. ББК „Борац“ из Чачка. На такмичењу је учествовало преко 80 такмичара из земље и региона. Такмичар Алфа тима Марко Павловић  је заузео...
Објављено: 26.01.2017
Најновији филм Југа Радивојевића “Врати се Зоне“  у протекла два дана видело је више од 700 Власотинчана. Тако да је овај филм постигао највећу гледаност од када је Културни центар обновио биоскопски репертоар....
Објављено: 27.02.2018
Каратисти „Шото кана“ и ову годину започели су успешно, наиме на првом овогодишњем турниру освојили су прегршт медаља. Протеклог викенда у Лесковцу је одржан Међународни карате турнир „ИППОН Опен 2018“. Такм...
Објављено: 11.04.2017
Почетком априла у спортско рекреативном центру „Власина“ одржан је традиционални Међународни карате турнир  „Власотинце опен 2017“. Ове године овај турнир је одржан  по петнаести пут, организатор је карате клуб...
Објављено: 03.04.2018

Међународни дан дечје књиге, 2. април  јуче је обележен и у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ у Власотинцу. Поводом обележавања дана рођења данског књижевника Ханса Кристијан...