Одржани „Дани локалног дијалекта“

Објављено: 22.12.2017

Синоћ је у општинској сали по први пут одржана манифестација „Дани локалног дијалекта“ коју су организовали тим пројекта „ДИЈАЛЕК(а)Т“ и Туристичка организација Власотинце.

Поред презентације пројекта, у оквиру ове манифестације организовано је такмичење ученика у читању текста на призренско-тимочком говору и ревијални део програма у коме су учествовали песници који стварају на дијалекту и ученици Техничке школе.

Отварајући манифестацију Зоран Стаменковић, члан Општинског већа из ресора културе и члан пројектног тима је истакао значај реализације пројекта „ДИЈАЛЕК(а)Т“,  који је одобрило Министарство културе и информисања уз велико разумевање за значај реконструкције  и доградње Сале Културног центра.

По његовим речима идеја одрживости призренско-тимочког дијалекта је можда била и пресудна при одобравању пројекта, односно додели средстава.

„Иако су радови што се тиче грађевинске сезоне почели касно надам се да ћемо врло брзо оспособити објекат какав до сада нисмо имали, репрезентативни објекат  у коме ћемо моћи  да организујемо манифестације које планирамо, а биће их подоста у наредном периоду“, истакао је Зоран Стаменковић.

Он је изразио задовољство бројем учесника такмичења у казивању на дијалекту и изразио наду да ће се следећа манифестација свакако организовати у бољим, комфорнијим и адекватним условима.

„За наш дијалекат можемо да кажемо да је веома сликовит и да представља културну вредност. То је говор наших предака, наших дедова и прадедова, говор који се често користи у свакодневници, поготово у нашим селима. Ми се не стидимо, напротив поносни смо на свој говор јер је он део нашег идентитета. Он нас подсећа на наше корене, јер говор је један од корена сваког народа. Када говоримо о дијалекту, не смемо заборавити ни допринос српској књижевности који су дали писци који су стварали на дијалекту попут Боре Станковића, Стевана Сремца и Драгослава Михаиловића“,  рекао је Зоран Стаменковић.

Он се захвалио учесницима програма, професорима и ученицима и локалној самоуправи која има разумевања и слуха да овим пројектом могу да се створе неопходни услови за одржавање  културних дешавања и других манифестација.

О пројекту „ДИЈАЛЕК(а)Т“, говорила је координаторка пројекта Весна Ђорђевић.

Она је том приликом истакла да пројекат финансирају Министарство културе и информисања са 26 милиона динара и општина Власотинце са 20 милиона динара и да је овај пројекат један од пет најбољих пројеката које је одобрило ресорно министарство у оквиру конкурса  Градови у фокусу.

„Пројекат се састоји из два дела. Један део се односи на инфраструктуру, реконструкцију и доградњу Сале Културног центра чиме ће Власотинце у самом центру добити веома лепо реновирано здање. Чим смо кренули са инфраструктурним радовима настало је много проблема, од имовинско-правних до воде у подрумском делу зграде. Проблеме решавамо у ходу. На срећу, овај пројекат има и лепшу страну што ће показати вечерашња манифестација. „Дани локалног дијалекта“ само је једна од манифестација у низу које нас очекују у наредном периоду. Поред такмичења у читању на дијалекту, бираће се најбоља кратка прича и песма на дијалекту а потом и избор најбољег видео клипа на дијалекту. На Винском балу ће се од сада бирати најбоља здравица на дијалекту“,  истакла је Весна Ђорђевић.

Она је најавила конференцију која ће се одржати након завршетка инфраструктурних радова у којој ће учествовати градови и општине у којима се говори призренско-тимочким говором, која ће уз то имати туристичке и привредне садржаје

„Најважнија и најлепша ствар овог пројекта је што ћемо поред сале добити Фестивал позоришних представа на дијалекту, који ће бити први ове врсте у земљи. Када добијете позориште онда више нисте варошица, постајете град“, додала је Весна Ђорђевић.

На конкурс који су  расписали тим пројекта „ДИЈАЛЕК(а)Т“ и Туристичка организација за најбоље читање текста на дијалекту пријавило се 43 ученика основних и средњих школа, међу којима су били ученици основних школа: „8. октобар“, и „Синиша Јанић“ из Власотинца и „25. мај“ из Лопушње, ученици Гимназије „Стеван Јаковљевић“ и Техничке школе.

На овом такмичењу победио је Петар Вељковић, који је као награду добио таблет рачунар. Друго место припало је Ђорђу Б. Станковићу, а треће Ђорђу И. Станковићу. Четврто место освојили су ученици ОШ „25. мај“  из Лопушње за оригинални текст док је награду за пето место добио Петар Такић.

Ученике који су читали на призренско-тимочком говору оцењивао је жири у саставу: Ана Марић Стевановић, професор српског језика и књижевности, Зоран Стаменковић, члан Општинског већа  и Срба Такић, директор Народне библиотеке „Десанка Максимовић“.

Директорка Туристичке организације Наташа Ђокић Живковић истакла је да ће од сада ова манифестација бити део редовног програма Туристичке организације, а у циљу популаризације призренско-тимочког говора организоваће се сличне активности попут избора најбољег афоризма на нашем дијалекту.

У ревијалном делу програма учствовала је виолинисткиња из Београда Донка Ђорелијевски, песници Виолета Јовић и Власта Ценић, који пишу на дијалекту и ученици Техничке школе.

Остале вести

Објављено: 02.09.2022
ИНВЕСТИРА СЕ У НАЈСАВРЕМЕНИЈУ ОПРЕМУ, ТЕХНОЛОГИЈЕ И ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ – ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА ПРИЈЕМ НОВИХ РАДНИКА – „МЛАДОСТ“ СПАДА И НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ ГРАЂЕВИНСКОГ МАТЕРИЈАЛА У РЕГИОНУ Поред редовних испла...
Објављено: 17.09.2019
Да је дуално образовање пример добре праксе, сарадња привреде, школе и локалне самоуправе, управо се показало ових дана, када је прва генерација индустријског механичара потписала уговоре о раду са немачком ком...
Објављено: 16.01.2019
У редакцију Информативног билтена Власина стигло је саопштење Општинског одбора Српске напредне странке  у Власотинцу које преносимо у целости:   ...
Објављено: 28.07.2022

У дворишту Културног центра Власотинце синоћ је одржан концерт Милоша Радовића под називом “Љубав, вино и пианино”. Некако је већ годинама уназад постала традиција да током културне...

Објављено: 28.11.2023
Традиционална манифестација Песнички час – учитељству у част - у спомен Даници Горуновић Тасић одржана је 23. и 24. новембра. Ова дводневна манифестација је по много чему јединствена у Србији. Покренули су је п...