Одржано књижевно вече “Стих за Огија”

Објављено: 15.11.2019

У препуној сали Културног центра синоћ је одржано, трећи пут за редом, књижевно вече “Стих за Огија”. Културни центар Власотинце је расписао литерарни, а од ове године и ликовни конкурс под називом “Стих за Огија”. Као и у протекле две године  литерарни конкурс је био расписан у три категорије за ученике основних и средњих школа, као и за афирмисане песнике. Као и у протекле две године конкурс је окупио многе ученике из Србије, Босне и Херцеговине, Црне горе,  са Косова. Још једном се показало да лепа писана реч руши уцртане границе, да поезија и књижевност их не познаје, говори чињеница да је, на конкурсу су пристигла поезија из најбољих лирских радионица из оркужења. Тема овогодишњег литерарног и ликовног конкурса била је “Љубав није само реч”.

Књижевно вече отворио је хор Основне школе “Синиша Јанић”,   под диригенском палицом палицом свог професора Радослава Илића Лалиша, који је за ову прилику  извео део из Пете Мокрањчеве руковети “Да играме, да певаме”. Даница Петровић, глумица казивала је стихове песника Тодета Николетића.  Дечја химна  “Нема света ни планете” најавила је познатог српског писца за децу Љубивоја Ршумовића. Ршум је публику поздравио казивањем својих стихова, многобројни ученици у публици нису одолели познатом писцу и заједно са њим хорски рецитовали његове песме .

Овом приликом Љубивоје Ршумовић, казао је да је члан Владиног тима за препород Србије  и села, те да се обиласком Србије дошло до податка да у око 200 српских села у школама има по један ђак, управо у то име, како писац рече, изрецитовао је своју “Здравицу народу Српском “.

Иако је сала Културног центра била препуна ученика, те се њом чуо жамор, када су на бини стале Петра Диманић, Мила Митић и Милена Крстић, салом је завладала тишина, сви су са великом пажњом служали њихово извођење народне песме” Ој ружице румена”, као и наступ Марте Станковић које је извела народну песму “Мој голубе”.

Петра, Мила и Милена учествујући на овогодишњем   овогодишњем  фестивала етно музике “Глас анђела – Тијана Јурић” у Бајкмоку добиле једногодишњу стипендију, док је Марта освојила треће место и пехар Фондације.

Игор Јурић, председник фондације Тијана Јурић, подсетио је шта је ова Фондација радила током протелих неколико година, и најавио активности за наредни период.

На овогодишем конкурсу “Стих за Огија”, приспело је преко 160 литерарних ра и ликовних радова. Песник Тоде Николетић, говорећи о приспелим радовима ,  рекао је да  “ када јер реч о приспелим радовима на овогодишњем конкурсу “Стих за Огија “ своди се  на једностану оцену одличан, пет, за оптимизам, за различитост, за саосећајност, за хуманизам,за начитаност. Учествујући на конкурсу  показали сте  да има на чему  да остане  овај свет.”

Најбољи ликовни рад  је рад Тамаре Маринковић, ученице основне школе “8. октобар” из Власотинца.

У категорији од петог до осмог разреда прво место за литерарни рад припало је ученици Ирини Секулић, из основне школе “Аврам Мразовић’’ из Сомбора.  Похвале за радове припале су :  Ањи Спасић, ученица седмог разреда ОШ“Свети Сава “,Клокот , Косово и Метохија,  Доротеји Илић, ученица седмог разреда ОШ “Синиша Јанић” Власотинце, Основној Школи “Васа Чарапић”, Београд , ментору Снежани Стојановић, Харису Халибашић, Прва основна школа Живинце, БиХ.

Највећа посебна награда која је установљена ове године  “Огијева Благодарница” припала је у овој категорији ученици петог разреда ОШ “8.октобар” Марији Арифовић.

У категорији средњих школа прво место деле две ученице власотиначке гимназије  “Стеван Јаковљевић”, Јована Јанковић 2/2 и Сашка Јанковић 4/1.

Похвале за радове су добили и власотиначки гимназијалци: Јелена Петковић, ученица четвртог разреда, Анастасија Костић 1/2, Марија Глишић 1/2, Борис Стојановић 1/3, Марта Банковић 1/3, Мина Тодоровић1/2, Катарина Анђелковић 1/2, Николина Стевановић 1/2 И Маријана Илић 1/3.

Посебна награда “Огијева Благодарница” у овој категорији припала је гимназијалки  Мињи Царић,3/3.

У категорији афирмисаних писаца прво место  припало је Јелени Миленковић,  Београд , а “Огијева Благодарница” власотиначкој песникињи Светлани Пешић.

Књижевно вече завршено је наступом хора, који је извео народну песму “Не стој Доне, Донке”, за коју је аранжман урадио Радосав Илић Лалиш.

Интересантно је напоменути да је  громки аплауз одјекнуо салом када је директор Културног центра, једног од организатора ове манифестације,Бобан Димитријевић уручио “пасоше вароши власотиначке “ Љубивоју Ршумовићу и Јелени Миленковић.

Манфестацију “Стих за Огија “ као и претходне године организовао је Културни центар Власотинце и Јелена Ђокић, иницијатор ове манифестације.

Остале вести

Објављено: 24.01.2020
У среду, 22. јанаура одржана је 25. седница Скупштине општине Власотинце. На дневном реду овог заседања нашло се пет тачака, које су усвојене већином гласова, без дискусије.Одборници нису имали ни питања, а ни ...
Објављено: 03.04.2018

Међународни дан дечје књиге, 2. април  јуче је обележен и у Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ у Власотинцу. Поводом обележавања дана рођења данског књижевника Ханса Кристијан...

Објављено: 18.02.2019
Лазар Стојиљковић, ученик 3/2 разреда ОШ „8. октобар“ је освојио треће место на литерарном конкурсу под називом „Смешне приче и песме“, који је расписао Дечји културни центар Београд поводом дана рођења књижевн...
Објављено: 16.12.2019
Панорама прошлости, оживљавање традиције и неговање традиционалних вредности су тема етно програма „Гимназијалци, чувари традиције“, који су ученици и професори припремили поводом овогодишњег Дана школе у Гимна...
Објављено: 12.06.2019
Друштво за академски развој организовало је доделу награда за најбоље учеснике кампање Култура на ДАР 6 у Задужбини Илије М. Коларца у Београду. Ове године два власотиначка гимназијалца нашла су се у друштву 10...