Одржано предавање на тему Здравље жене – основа друштва

Објављено: 05.09.2019

Савет за здравство и социјалну заштиту општинског одбора Српске напредне странке Власотинца синоћ је организовао предавање на тему Здравље жене – основа друштва. Предавач је била др Виолета Павловић, гинеколог власотиначког дома здравља. У пуној сали она је овом приликом подсетила, да жене морају да одвоје време за себе, наглашавајући да жена такође треба да буде здрава  физички, психички, друштвено интегрисана и социјално независна, јер здрава и срећна жена је основа пре свега очувања породице а потом и друштва.

Присутнима се најпре обратила Милена Станковић Митровић, и истакла да Савет за здравство наставља са организовањем предавања и трибина,  у циљу информисања и едукације заинтересованих. Поред тога она  је подсетила да је у власотиначком Дому здравља покретни дигитални мамограф више од два месеца и да су заинтересоване жене могле да изврше мамографске прегледе.

„Одазив жена је велики, ниједна од заинтересованих није враћена са прегледа, тако да се  на преглед јавило више од 2500  жена. Добро је што су заинтересоване за превенцију, јер ако се болест што пре дијагностикује веће су и шансе излечења. Због великог интересовања жена продужено је и време останка мамографа у Власотинцу.  Предавање које смо сада огранизовали, а и она која ће бити организована у наредном периоду управо су прилика да се информишемо и сазнамо нешто више“, рекла директорка Дома здравља и председница Савета за здравство ОО СНС-а Милена Станковић Митровић.

Докторка Виолета Павловић истакла је да је рак дојке најчешћа болест жена како у развијеном свету, тако и у Србији. Сваке године у свету оболи око милиона жена од ове опаке болести.

„Циљ предавања је подизање свести и едукација становништва. Канцер не бира ни старост, ни социјални статус. Канцер  дојке је једна од најчешће малигних болести од које обољевају жене, зато су неопходни превентивни прегледи који омогућавају понекад и спречавање обољевања а и рану дијагностику ове опаке болести. Што се пре болест открије шансе излечења су веће, зато су превентивни прегледи веома битни. Зато је веома важно да се жене самопрегледају или да учествују у скринг прегледима“, истакла је др Виолета Павловић.

Самопрегледе треба вршити бар једном месечно, а бар једном годишње треба се обратити лекару, а мамографске прегледе треба вршити једном у две године.

Она је подсетила и на симптоме канцера дојке, факторе  ризика појаве ове опаке болести и начину лечења.

Докторка Виолета Павловић  је на трибини говорила и канцеру грлића материце . И ова опака болест је веома честа код жена.

„ Друга опака болест која се најчешће јавља код жена, како у свету тако и у Србији је рак грлића материце. Сваке године се дијагностификује око 1500 жена које оболе од канцера грлића материце, а око 500 жена изгуби живот. У Србији дневно се открију четири случаја а једна жена дневно умре од ове опаке болести. И за ову болест веома је битно рано откривање, јер је тада и излечивост већа, рецимо ако се болест открије у премалигној фази излечивост је стопостотна. Највећи фактор ризика за настанак рака грлића материце носи инфекција изазвана одређеним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ). Зато је од највећег значаја редовни одлазак код свог гинеколага, одазив на скрининг прегледе, односно радити бар Папаниколау тест и колпоскопију. Циљ Папаниколау теста је да се промене на грлићу пронађу у фази у којој лако могу да се отклоне“, рекла је  између осталог др Павловић.

Посебну пажњу обратила је  и на  симптоме  ове опаке болести, факторе ризика, начину лечења.

Докторка Виолета Павловић је на трибини говорила и о  инфекцијама у гинекологији и начину лечења.  Присутни су имали могућност да поставе питања и добију одговоре.

Остале вести

Објављено: 28.06.2019
Данас је, на Видовдан, у Основној школи „Синиша Јанић“ организовано свечано уручење Вукове дипломе. Основну школу „Синиша Јанић“ је завршило 107 ученика осмог разреда, међу којима је 29 носиоца престижног призн...
Објављено: 29.08.2019
Након промоције у Врању,  у дворишту куће Боре Станковића, синоћ је у дворишту Културног центра Власотинце, како организатори рекоше у сличном амбијенту, и Власотинчанима представљен Зборник песама на дијалекту...
Објављено: 17.05.2019
На платоу испред зграде општине данас је организована хуманитарна акција под слоганом „Будимо хумани“, на којој су прикупљана средства за лечење тешко оболелог Милана Милошевића (27) из Лесковца. Милан је оболе...
Објављено: 23.02.2018
Завод за јавно здравље Лесковац јуче (22.02.2018.)  је пријавио епидемију морбила (малих богиња) и на територији општине Власотинце. Након појаве и проглашене епидемије морбила у граду Лесковцу (4. јануара 2...
Објављено: 18.10.2018
И ове године у организацији Спортско-рекреативног центра „Власина“ одржава се традиционални турнир у футсалу - Радничке спортске игре 2018. Ове године на турниру учествује 21 екипа предузећа, установа и предузе...