Одржан округли сто на тему „Супервизија у социјалном раду“

Објављено: 05.12.2018

Удружење стручних радника социјалне заштите је у сарадњи са Центром за социјални рад општина Власотинце и Црна Трава организовало округли сто на тему „Изазови супервизије у социјалном раду“. На овом стручном скупу учествовали су супервизори и други стручни радници из Лесковца, Лебана, Бојника и Власотинца.

Овом приликом представљена је најновија публикација Удружења стручних радника социјалне заштите Србије „Приручник – Супервизија у ЦСР“, која је настала као заједнички издавачки  подухват са Комором социјалне заштите и Факултетом за медије и комуникацију.

Публикацију, чије су ауторке Ива Бранковић, Нада Шарац и Светлана Живанић представио је Живорад Гајић, доајен социјалне заштите. Приручник је намењен супервизорима у центрима за социјални рад. Настао је као резултат потребе за јачањем капацитета свих стручних радника, као и самих супервизора. У оквиру реформе социјалне заштите 2008. године уведене су бројне промене у функционисању центара за социјални рад, а једна од њих је увођење супервизије која је од изузетног значаја, с обзиром на то да представља процес који обезбеђује да се кроз професионалну подршку и учење унапреди квалитет рада стручњака у центрима за социјални рад, а тиме и побољша квалитет заштите корисника.

Супервизор ЦСР Снежана Поповић је презентовала свој рад на дужности супервизора, искуства у раду, проблеме и препреке, очекивања и реалне могућности у пракси.

„Успешност супервизије у великој мери зависи од сарадње супервизора и водитеља случаја. Супервизија има важну улогу јер је стручњацима у сарадњи са супервизором омогућено да трагају за решењем проблема са којима се суочавају у пракси, као и да усвајају делотворне механизме суочавања са променама и стресом“,  истакла је Снежана Поповић.

Присутни  су током дискусије изнели своја искуства у обављању дужности супервизора и водитеља случаја.

Била је ово прилика да се дискутује о досадашњим искуствима супервизијског процеса и да се укаже на могуће правце даљег развоја супервизије у центрима за социјални рад.

Остале вести

Објављено: 14.03.2018
Да Власотинчани воле писану реч и да радо посећују књижевне вечери још једном смо се уверили синоћ у препуној галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“. Наиме, ученици власотиначке гимназије синоћ су при...
Објављено: 03.12.2018
Економски факултет Универзитета у Београду донирао је компујетере са неопходном опремом  ученицима Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Свођу, тако да школа сада има три рачунара више на којима ће ученици моћи д...
Објављено: 14.11.2017
На платоу испред зграде општине Власотинце данас је обележен 14. новембар Светски дан борбе против дијабетеса. Акцију бесплатне провере шећера у крви, мерење крвног притиска као и савете лекара грађанима су омо...
Објављено: 11.12.2017

 У сали скупштне општине Власотинце данас су уручени чекови представницима омладинских група чији су проје...

Објављено: 04.06.2018
„Радови на увођењу реке Раставнице у водозахват су завршени. Очекујемо да у року од месец дана, кроз обједињену процедуру, добијемо све потребне дозволе и сагласности за коришћење дела ове реке за водоснебдевањ...