Одржан 27. Песнички час – учитељству у част

Објављено: 15.11.2019

Јединствена  дводневна манифестација дружења песника и ученика Песнички час  – учитељству у част у спомен Даници Горуновић Тасић, прерано преминулој наставници српског језика,  и ове године по 27 . пут , 14. новембра  почела је пријемом за песнике учеснике који је уприличио председник власотиначке општине Зоран Тодоровић. Овогодишњи песници  – учесници Бошко Ломовић, Дејан Алексић и Милош Милишић , као и гост Песничког часа Драган Стојановић професор српског језика и књижевности, у пензији, са својим домаћином разговарали су о значају ове манифестације, по много чему јединствене у Србији, о значају писане речи, о књизи и читању. Председник општине Зоран Тодоровић, подсетио је да је ова манифестација својеврсни омаж просветним радницима власотиначке општине и просветарима уопште и да је по томе јединствена у Србији. Он је говорио и о значају читања и образовања.

„Верујем да су просветни радници и књижевници на истом задатку – да деци приближе читање књига као обавезни део образовног процеса јер су млади људи данас навикли на инстант садржаје и то да је све доступно  „на клик“. У данашње време одржавање једне овакве манифестације је веома битно. Чињеница да су  до сада на овој манифестацији учествовала најзначајнија имена дечије књижевности доказује да се у Власотинцу негује писана реч, а још један доказ овоме је и чињеница да је на одржаној књижевној вечери  „Стих за Огија“, био присутан велики број ученика који су учествовали на литерарном конкурсу који је расписао Културни центар“ , рекао је председник општине.

Песници су се сложили са својим домаћином истичући да писана реч , читање и књига никада неће изаћи из „моде“, и да оно што је записано остаје заувек, те да књига неће изгубити битку са електронским медијима.

Караван песника, традиционално првог дана манифестације, након пријема код председника преселио се у основну школу „8. Октобар“ где је започео своје  дружење са ученицима.

Другог дана Песничког часа ,учесници  манифестације са својим домаћинима Бобаном  Димитријевићем, Братиславом Валчићем, породицом наставнице Данице Горуновић Тасић, у раним јутарњим сатима посетили су власотиначку цркву Свете Тројице  и запалили свеће за покој душе преминулим власотиначким учитељима, наставницима и професорима.

Након тога 27. Песнички час наставио се дружењем песника и ученика у Основним школама  „Синиша Јанић“ и „ Браћа Миленковић“ у Шишави.

Остале вести

Објављено: 20.05.2022
На Међународни дан музеја, у Југословенској кинотеци у Београду уручене су награде „Музеј за 10“, међу добитницима признања је и Завичајни музеј у Власотинцу, који  ради у склопу Културног центра Власотинце. Вл...
Објављено: 10.11.2018

На синоћ одржаној шеснаестој седници Скупштине одборници су усвојили одлуку о висини стопе пореза на имовину. Стопа пореза на имовину за наредну годину остаће иста као и у овој годи...

Објављено: 23.01.2019

Чланице Форума жена Општинског одбора Српске напредне странке Власотинце на данас одржаној конференцији за медије осудиле су насиље над женама.

 Ос...

Објављено: 24.01.2020
У организацији Боксерског савеза Србије у Бањи Ковиљачи се одржавају припреме омладинске боксерске репрезентације Србије, које ће трајати четири недеље. Боксерски савез Србије је организовао ове припреме да би ...
Објављено: 27.07.2017
Јуче је у галерији Народне библиотеке „Десанка Максимовић“ организована ванредна акција добровољног давања крви. Акцију су заједно извели Црвени крст Власотинца и Завод за трансфузију крви из Ниша. Како би п...