ОРГАНИЗОВАН ТРЕЋИ ДЕЧЈИ ПРОЛЕЋНИ ЛИКОВНИ САЛОН

Објављено: 21.04.2023

У галерији Културног центра на Нешићевом кеју, синоћ је приређена изложба радова пристиглих на Трећи дечји пролећни ликовни салон, манифестацију коју је Културни центар покренуо у знак сећања на професора, вајара и сликара Небојшу Митровића Пушу, који је својим уметничким делима и педагошким радом обележио време у коме је живео. Сећање на омиљеног професора свесрдно подржава и његова породица.

Ове године ученици основних школа сликали су на тему „Пролеће у Власотинцу“, а ученици средњих школа на тему „Разгледница Власотинца“.

„Културни центар пронашао је начин да отргне од заборава лик и дело професора Митровића. Ми овако чувамо сећање на човека који је оставио дубок и велики траг у ликовној ументости, не само у Власотинцу него и шире. Његов траг дубок је и у педагошком раду и у култури уопште. Дечји пролећни ликовни салон још једна је од традиционалних манифестација која се нашла у плану наше установе. Ове године по трећи пут је организујемо, а број учесника показује да за квалитет и будућност ликовних стваралаца не треба да бринемо, јер не мањкају“, рекао је уредник ликовног програма у Културном центру Братислав Валчић.

У жељи да буду оцењени што неутралније, радове је оцењивала трочлана комисија академских сликара из Лесковца и то: Драгољуб Станковић Чиви, Иван Ранђеловић и Никола Станковић.

По речима Братислава Валчића, комисија је посебан акценат ставила на идеју, израз и самосталност у раду.

Жири није имао ни мало лак задатак, јер је пристигло преко 100 радова и то веома квалитетних који су још једном показали своју надареност за сликарство. Награде су додељене у три категорије, за ученике основних школа од првог до четвртог разреда, за основце од петог до осмог разреда и за ученике средњих школа. Победницима награде је уручила Маја Марковић, директор Културног центра.

У категорији нижих разреда основних школа прво место припало је Теодори Миленовић, ученици другог разреда, другу награду освојила је Калина Милосављевић, ученица првог разреда, а треће место припало је Евгенији Цветковић, ученици првог разреда.

У категорији виших разреда прво место припало је Касији Миленковић, ученици петог разреда, друга је била Ана Милић, ученица петог разреда и треће Николина Тодоровић, ученица петог разреда.

Међу ученицима средњих школа, и ове године је најбоља Александра Митов, ученица друге године, друго место припало је Милици Петковић, ученици друге године и треће Лаури Коцановић, ученици прве године.

Културни центар је и ове године за најбоље сликаре обезбедио сликарски прибор, материјал за сликање и новчане награде. Породица Митровић је првопласиране наградила мини скулптурама.

У име породице Митровић присутнима се обратила Јасмина Митровић, која је изразила задовољство креативношћу и талентом коју су ови млади показали на својим радовима.

„Задовољство ми је што се по трећи пут срећемо са овим младим талентованим људима, надам се да ће многи од њих кренути путем покојног професора. Хвала вам што заједно чувамо успомену и сећање на њега, надам се да се видимо и наредних година“, рекла је Јасмина Митровић.

Небојша Митровић Пуша био је један од највећих уметника на овим просторима, излагао је на многим заједничким изложбама а имао је и пет самосталних изложби. Учествовао је на многим ликовним колонијама како у Србији тако и ван ње.

И као што је професор Лука Крстић рекао његове слике не представљају прошлост, не представљају будућност оне представљају вечност.

Поздрављајући присутне и проглашавајући изложбу отвореном, директорка Културног центра Маја Марковић је казала:

„Поздрављам вас у име Културног центра и у своје лично име. Посебно ми је драго што вас видим у овако великом броју, како учесника на конкурсу тако и поштовалаца стваралаштва Небојше Митровића Пуше. Преко 100 пристиглих радова говори да у Власотинцу има много талентоване деце, и мислим да су вечерас сви они победници“.

Изложба ће бити отворена наредних 15 дана.

Остале вести

Објављено: 05.05.2017
У недељу, 30. априла по први пут  у Власотинцу  је организовано такмичење у песми птица, у амфитеатру спомен парка Старо гробље. Такмичење је организовало новоформирано Удружење за заштиту и одгој ситних животи...
Објављено: 01.07.2019
Омладина СНС-а у Власотинцу јуче је организовала акцију уређења и чишћења дечјег игралишта у Орашју, под називом „Заједно за лепшу околину“. „Акцију „Заједно за лепшу околину“ смо организовали по 11. пут у п...
Објављено: 26.03.2019
У име локалне самоуправе данас је, у великој сали Скупштине општине, председник општине Зоран Тодоровић потписао уговоре са представницима медија, којима је трочлана комисија одобрила средства за суфинансирање ...
Објављено: 28.10.2018
У Галерији Култруног центра на Нешићевом кеју, Општински одбор Српске напредне странке Власотинца, синоћ је прославио своју страначку славу Свету Петку. Свечаности су присуствовали многобројни чланови и симпати...
Објављено: 30.04.2017
На синоћ завршеном 12. Међународном фестивалу документарног филма „Златна буклија“ у Великој Плани, филм „КРиСТијан“, аутора Небојше Илића из Власотинца добио је прву награду у области веронауке за, како је жир...